Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Lahtelaislautailija Emppu Väisäsen tähtäimessä Pekingin olympialaiset - "Ilmeisesti maajoukkuevalmentaja piti näkemästään"

Lahden Hiihtoseuran parikymppinen urheilija nousi maajoukkueeseen. Uran ensimmäiset maailmancupin osakilpailut ovat vuorossa vuodenvaihteen jälkeen.

Emppu Väisänen treenaa talven Rukalla ja leireilee ulkomailla. Ennen kilpailukauden alkua Väisänen liikkuu kotimaisemissaan: käy salilla, lenkkeilee, hyppii trampoliinilla ja skeittaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Lumilautamaajoukkueen lahtelaistulokas Emppu Väisänen, 20, aloittelee kilpailukauttaan. Ensimmäinen tosi koitos on slopestylen sisähallikilpailu Hollannin Landgraafissa ensi viikolla.

– Kahtena vuonna olen aikaisemmin käynyt siellä. Haen tuntumaa ja pisteitä maailmancupin kilpailuihin. Jos olen Landgraafissa molemmissa kisoissa kolmen joukossa, pisteet pitäisivät riittää eikä tarvitse enempää Euroopan cupin kilpailuja käydä, kotimaisemissaan Lahdessa maajoukkueleirien välissä levähtänyt Väisänen sanoi.

Slopestyleen panostavan nuorukaisen ohjelmassa on tällä kaudella kaksi maailmancupin koitosta: Seiseralm Italiassa tammikuun puolivälissä ja Yhdysvaltain Mammoth helmikuun vaihteessa. Maailmancupin kisat ovat Väisäsen ensimmäiset.

Tarkoitus on laskea myös rahakisat Spring Battle maaliskuussa Itävallassa ja Total Fight huhtikuun vaihteessa Andorrassa.

– Muutoksia voi tulla. Mahdollista on, että osallistun useampaankin maailmancupin kisaan. Myös SM-kisat on ohjelmassa, jos olen niiden aikaan Suomessa.

Vanhemmille kiitosta

Väisänen edustaa Lahden Hiihtoseuraa. Tarina alkaa Messilästä.

– Olin varmaan kaksivuotias, kun faija toi ensimmäisen kerran Messilään. Innostuin laskettelusta ja yhdeksänvuotiaana halusin kokeilla lumilautailua. Lumilautailuun jäin kerrasta koukkuun. Kiitos isälle ja äidille, että ovat jaksaneet kuljettaa rinteeseen.

Lumilautailun saloihin Väisästä koulivat kokeneemmat laskijat Tomi Taskinen ja Tatu Toivanen. Rinteessä viihtyivät myös kaverit.

– Yläasteikäisenä rinteessä oli seuraa. Ei tarvinnut ketään puhelimella kutsua.

Yläasteen jälkeen luonnollinen valinta olisi ollut lukio Vuokatti-Rukan urheiluakatemian lumilautailulinjalla, mutta lahtelainen epäröi.

– En ollut varma mitä haluan. Seuraavan kevään SM-kisoissa, kun kaverit olivat olleet vuoden Vuokatissa, tajusin, että minäkin haluan sinne. Niillä oli niin erilaiset energiat. Ymmärsin, että kuulun samaan joukkoon.

Kaikki urheilijat ovat samalla viivalla

Väisänen kirjoitti ylioppilaaksi Vuokatista viime keväänä. Toinen tärkeä tunnustus, maajoukkuekutsu, seurasi kesällä.

– Maajoukkue laski keväällä akatemian aamutreeneissä meidän kanssa ja ilmeisesti maajoukkuevalmentaja Antti Koskinen piti näkemästään. Olin vähän aikaisemmin tullut Crans-Montanan FIS-kisassa kolmanneksi. Sain kutsun maajoukkueen fysiikkaleirille ja toisenkin leirikutsun ennen kuin ilmoittivat, että pääsen mukaan joukkueeseen.

Yläasteikäisenä rinteessä oli seuraa. Ei tarvinnut ketään puhelimella kutsua. Lumilautailija Emppu Väisänen

Lahtelainen kuuluu maajoukkueen niin sanottuun haastajaryhmään Joonas Bergmanin kanssa.

– Aika lailla samalla viivalla ollaan ja kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Leirejä on molemmille ryhmille suunnilleen sama määrä. Jäätikköleirillä oltiin kaikki. Yhdellä pro-ryhmän leirillä olin, kun Nevakivi (Aleksi) jäi pois.

Kohti olympiaunelmaa

Väisänen suunnittelee jatkavansa opintoja tulevaisuudessa, mutta panostaa nyt ainoastaan lumilautailuun.

– Haluan menestyä kisoissa mahdollisimman hyvin. Uskon, että hyvänä päivinä palkintopallisijoituksetkin ovat mahdollisia. Tänä vuonna ei ole MM-kisoja. Haluan olla mukana vuoden 2021 MM-kisoissa ja 2022 olympialaisissa.

Lumilaudalla sattuu ja tapahtuu. Maajoukkuelaskija Rene Rinnekangas parantelee parhaillaan maajoukkueleirillä murtunutta nilkkaansa. Väisänen on päässyt toistaiseksi vähällä.

– Vasemman nilkan nivelsiteet ovat löystyneet ja pari aivotärähdystä on tullut. Viime vuosina olen alkanut ymmärtää lihashuollon päälle. Lihaksisto on suojakerros, josta kannattaa pitää huolta, hän sanoi ja koputti puuta.

Mikä?

Slopestyle

Lumilautailu- ja freestylehiihtolaji.

Lajissa lasketaan temppuja tehden alas rinnettä, johon on lisätty hyppyreitä sekä kaiteita ja muista esteitä.

Lajissa ei ole “pakollisia kuvioita”, vaan urheilija valitsee tekemänsä temput.

Tuomarit huomioivat arvostelussaan yksittäiset temput sekä laskun kokonaiskuvan.

Eniten pisteitä saa tempuista, jotka ovat teknisesti vaikeita, ilmavia, tyylikkäitä ja omaperäisiä. Korkea pisteet saadakseen temppujen pitää olla erilaisia toisiinsa nähden.

Olympiaohjelmaan laji tuli Sotšissa vuonna 2014.

Suomen menestynein slopestyle-laskija on lumilautailija Enni Rukajärvi, joka voitti olympiahopeaa Sotšissa sekä -pronssia 2018 Pyeongchangissa. Rukajärvi on maailmanmestari vuodelta 2011.

Lumilautailija Roope Tonteri voitti maailmanmestaruuden vuonna 2013.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi