Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Heinolalaislähtöinen Vilma Nissinen tavoittelee paikkaa maastohiihdon maailmancupiin

Maajoukkueurheilijan taival alkoi Heinolan kirkonkylältä.

Perinteinen hiihtotyyli on ollut heinolalaislähtöisen Vilma Nissisen vahvempi tyyli, vaikka vapaakin kulkee. Kuva: Vuokatti Ski Team Kainuu/ Heidi Lehikoinen

Heinolan kirkonkylässä, Myrskykaaren varrella lapsuutensa viettänyt Vilma Nissinen nostettiin suksien päälle jo kolmevuotiaana. Tuolloin isä kiikutti jälkikasvunsa Messilän laskettelurinteeseen.

Tänään 21-vuotias neitokainen asuu Vuokatissa, hyppää itse suksien päälle ja treenaa sekä kilpailee maastohiihdossa Suomen hiihtomaajoukkueen jäsenenä.

Monipuolisen liikunnan parissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Nissinen muutti seitsemänvuotiaana Hyrynsalmelle. Hän muistelee Heinolaa lämmöllä.

– Minulla oli kiva lapsuus Heinolassa, ja on paljon hyviä muistoja. Olin jo silloin paljon mukana urheilussa. Käytiin yleisurheiluhommissa, ja olin mukana Nesteen-hiihdoissa. Aika monipuolisesti harrastelin, mutten ollut mukana kilpaurheilussa sen enempää, Nissinen sanoo.

– Laskettelua harrastin aina 11 ikävuoteen asti. Sitten minua kysyttiin mukaan Ylä-Kainuun hiihtoviestiin, kun olin pärjännyt hyvin koulun hiihdoissa. Pärjäsin viestissä hyvin ja innostuin siitä ja aloin käydä Hyrynsalmella hiihtokoulussa.

Tuosta kilpailusta syttyi kipinä, joka viitoitti Nissisen tietä kohti ammattimaista hiihtouraa.

– Olen asunut Vuokatissa seitsemän vuotta. Kävin alkuun urheilulukion, ja sen jälkeen olen toiminut ammattiurheilijana. Aloitin nyt ammattikorkeakoulussa monimuotolinjalla liiketalouden opinnot sillä lailla, että voin suorittaa niitä verkossa silloin kun kerkeän.

Menestystavoitteet pidemmillä matkoilla

Vilma Nissinen on päässyt pokkaamaan jo muutaman aikuisten SM-mitalin. Vuonna 2017 tuli hopeaa ja tänä vuonna pronssia viestistä Vuokatti Ski Teamin jäsenenä.

Viimeisin hyvä hiihto oli talven Suomen Cup -avauksen pronssitila Vuokatin hangilta. Sprinttikisassa Nissisen edelle kiiruhtivat vain maajoukkueen A-tason hiihtäjät Anne Kyllönen ja Laura Mononen.

Vaikka sprintissä kulki hyvin, siintää Nissisen mielessä menestyminen pidemmillä matkoilla.

– Normaalimatkat ovat enempi minun päätavoite. Haluaisin olla yleishiihtäjä, joka pystyisi pärjäämään sprinteissäkin. Perinteinen tyyli oli ainakin viime vuonna vahvempi, mutta yritän viedä kumpaakin tyyliä käsi kädessä eteenpäin, painottaa Nissinen, joka valittiin liiton haastajaryhmään 2018.

Maailmancupin kisoja kiertämään

Vilma Nissinen kuuluu Suomen Hiihtoliiton valmennusryhmään. Kuva: Suomen Hiihtoliitto/ Jesse Väänänen

Tälle kaudelle haastajaryhmä nivottiin yhteen A-maajoukkueen kanssa, ja ryhmät harjoittelevat pääsääntöisesti yhdessä. Joukkueen parhaat ovat niin sanottuja A-statuksen urheilijoita, jotka ovat etusijalla muun muassa maailmancup-kisoja ajatellen. A-status ja maailmancup siintävät Nissisenkin mielessä.

– Lähivuosien tavoite on, että pääsisin siihen maajoukkueporukkaan, joka kiertää maailmancupin kisoja. Siinä on meillä naisilla erittäin kovaa kilpailua. Minun pitää vielä nostaa vauhtia. Meillä alkaa parin viikon päästä ekat maailmancup-katsastukset, ja siitä mennään viikko kerrallaan eteenpäin. Mitä kovempi on kyyti, sitä varmemmin pääsee seuraavaan cup-kisaan mukaan.

– Perustasoa on nostettava kaikilla osa-alueilla. Nyt on keskitytty voimaan, nopeuteen ja sellaiseen suorituskykyyn, että pystyy hiihtämään kovaa. Puhdas kestävyyskunto on sellainen paketti, jota on kokonaisuutena vietävä eteenpäin, Nissinen summaa.

Tuomo Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi