Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Suhonen on saanut lisätsemppiä maajoukkueesta, Immosen täytyy pärjätä vielä yksin

"Joka leirillä näen, missä maailman kärki menee", sanoo lahtelainen Verneri Suhonen. Nastolalainen Rebecca Immonen tavoittelee tärkeää maajoukkuepaikkaa ammattimaisesti harjoitellen.

21-vuotias Rebecca Immonen tavoittelee maastohiihdon huipulle. Sillä tiellä maajoukkue on yksi tärkeistä, vielä saavuttamattomista välitavoitteista. 22-vuotias Verneri Suhonen otti puolestaan viime keväänä tärkeän askeleen, kun hänestä tuli maajoukkuehiihtäjä.

Lahtelainen ja tarkemmin nastolalainen Rebecca Immonen aloittelee toista välivuottaan opinnoista. Lukion jälkeen hän päätti keskittyä urheiluun. Aiemmin nuorten maajoukkueryhmiin kuulunut hiihtäjä harjoittelee nyt itsenäisesti, tuttuun tapaan valmentaja-isänsä johdolla.

– Jos tuollaisella asenteella treenaa, pari vuotta näyttää, mitä tapahtuu. Voi olla, että rajat ovat siinä, mutta ainakin on yrittänyt. Urheilun aika menee nopeasti. Opiskella ehtii vaikka meikäläisen iässä, sanoo Jari Immonen, pitkän linjan hiihtovalmentaja.

Asiat hoidetaan mahdollisimman ammattimaisesti. Tiimiin on liittynyt manageri, ja tälle kaudelle harjoittelua on myös muutettu. Harjoitusmäärää ei ole lisätty, mutta Rebecca Immonen harjoittelee aiempaa kovemmin ja rytmitetymmin. Kovista harjoituksista pitävä hiihtäjä on muutoksista mielissään.

– Tuntuu, että olen kovemmassa kunnossa ja ainakin testien perusteella on tapahtunut kehitystä, hän sanoo.

Itse järjestetyiltä leireiltä puuttuu huolto ja muu tuki

Aikuisten maajoukkueeseen pyrkivät nuoret hiihtäjät taustajoukkoineen ovat kovilla. Kaikki on hoidettava itse. Rebecca Immonen leireilee kutakuinkin yhtä paljon kuin maajoukkuehiihtäjät, mutta heistä poiketen hän on leireillä ilman huoltajia, sparraajia ja valmentajaa. Jari Immonen tekee samaan aikaan päivätyötään Lahden lyseon urheilulukiolaisia valmentaen.

Kyse ei olekaan leiripäivien määrästä vaan siitä mitä leirillä tehdään. Tuttuja hiihtäjiä on leireillä samaan aikaan, ja harjoitusseuraa on satunnaisesti.

– Yksin ei tarvitse olla, mutta jokaisella on leirillä oma ohjelmansa, Rebecca Immonen sanoo.

Välillä tutuilta valmentajilta voi saada apua, vaikkapa mäkitreenissä kyydin ylhäältä alas. Monesti urheilija on omillaan ja uusilla leiripaikoilla joutuu etsimään itse sopivat harjoituspaikat. Tällä kaudella leirejä on ollut kotimaan lisäksi Norjassa ja Itävallassa.

– Tämä on vaativa välivaihe urheilijoille. Tästä pitäisi pystyä kampeamaan askel eteenpäin, sitten olosuhteet ja mahdollisuudet helpottavat, Jari Immonen sanoo.

Rebecca Immonen myöntää, että joskus vaihe tuntuu rankalta.

– En tiedä, tulenko ikinä niin hyväksi kuin haluan olla. Harjoituksellisesti on tuntunut vielä sopivan rankalta, hiihtäjä sanoo.

Hän asuu vanhempiensa luona Nastolassa, jotta ammattimainen urheileminen ilman työntekoa tai opiskelua on ylipäänsä mahdollista.

Immosen kausi alkanee Rovaniemen Suomen cupista marraskuun loppupuolella. Siellä olisi tärkeä olla heti kunnossa. Se avaisi portteja alkukauden kovempiin koitoksiin, kuten Rukan maailmancupiin.

Maajoukkueessa vertailukohtia huipulle asti

Keväällä maajoukkuetta uudistettiin ja haastajaryhmä ja A-maajoukkue yhdistettiin. Lahtelainen Verneri Suhonen nousi maajoukkueeseen muutaman muun nuoremman polven hiihtäjän kanssa. Joukkoon kuuluu myös Lahdessa asuva 22-vuotias Aleksi Parttimaa. Osalla maajoukkuehiihtäjistä on yhä A-status, ja he saavat joitain etuja muihin nähden. Esimerkiksi osa leireistä on muille kuin A-statuksen urheilijoille omakustanteisia.

Verneri Suhonen kertoo saaneensa nyt uutta potkua harjoitteluunsa.

– Tämä on ollut hyvä lisä. Miesten maajoukkueessa on hyvä keskinäinen tsemppi. Kaikki haluavat kehittyä ja kaikkien tekeminen puskee myös toisia eteenpäin, sanoo edelliskaudella haastajaryhmään kuulunut Suhonen.

Aiempaan verrattuna eniten on muuttunut leiriharjoittelu. Teemana on ollut tehdä enemmän kovia harjoituksia.

– On olympiavoittajaa ja maailman parhaita hiihtäjiä. Itselle nuorempana haastajana se on hyvä. Joka leirillä näen, missä maailman kärki menee. Yksin harjoitellessa ei voi oikeastaan ikinä tehdä johtopäätöksiä siitä, minkälaisessa kunnossa on. Täällä sen näkee joka harjoituksessa. Aika hyvä kutina on.

Vuokatista maajoukkueleiriltä tavoitetun urheilijan ääni on innokas ja varma.

Harjoitusten ja testien perusteella Suhonen odottaa kautta luottavaisena. Hän kertoo tehneensä kaikissa testeissä ennätyksensä. Elokuun lopulla lisätsemppiä antoi myös rullahiihdon SM-pronssi.

Suhonen pääsee talvella viimeistä kertaa alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin, joissa hiihdetään sprintti tällä kertaa vapaalla hiihtotavalla. Edessä on siis Suhosen vahvin matka.

– Siellä haluan olla korkeimmalla pallilla. Se on yksi päätavoite. Toinen on, että pystyn maailmancupissa tekemään jopa välierähiihtoja. Tasonnostoa, niin sanotusti.

Isä kuskaa yhä lentokentälle

Suhonen aikoo jatkaa keskittymistä sprinttimatkoille.

– Olen itse ajatellut urheilijan polkua niin päin, että varhaisaikuisuus on parasta aikaa sprinttihiihdolle. Nuorena pysyy tekniikan ja lajinkehityksen aallon harjalla ja on helppo reagoida muutoksiin, kun laji menee koko ajan eteenpäin. Kun harjoitteluvuosia kertyy koko ajan alle, alkaa normaalimatkojenkin taso paranemaan. Olisi kiva olla hyvä perushiihtäjä joka matkalla.

Suhonen asuu nykyisin Rovaniemellä, johon hän muutti olosuhteiden ja valmentajansa Ville Oksasen takia. Oksanen valmensi viime kaudella haastajaryhmää ja nyt naisten maajoukkuetta.

– Siellä meillä on Oksasen Villen valmennettavia hyvä porukka, muitakin maajoukkuehiihtäjiä. Urheilijan perusarkena pystymme tekemään hyvää harjoittelua.

Suhosen puheesta paljastuu, että koti on silti yhä Lahdessa vanhempien luona.

– Aika paljon on tullut oltua kotona, varsinkin talvisin kun on kisoja. Siitä on helppo lähteä reissuun, kun lentokenttä on lähellä. Aina on oma lentokenttätaksikin, kun isä vie, Suhonen kertoo.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi