Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

”Juhanilla oli todella paljon elämään ja urheiluun päteviä viisauksia”, muistelee Jari Puikkonen elokuussa edesmennyttä Juhani Kärkistä

Juhani Kärkinen ja Jari Puikkonen hyppäsivät maailmanmestareiksi Lahden MM-hiihdoissa 1958 ja 1989 – ystävyys syttyi yhteisen golfharrastuksen parissa.

Kuva: Maria Sandell

Lahtelaiset kotikisojen maailmanmestarit, Juhani Kärkinen ja Jari Puikkonen, olivat vuosikymmenten ajan parhaita kaveruksia, joita ei niinkään yhdistänyt menestyshistoria mäkihypyssä, vaan yhteinen harrastus.

Juhani Kärkinen ja Jari Puikkonen olivat erottamaton pari mäkimiesten golfkisoissa. Kuva: Maria Sandell

– Synnyin vasta vuosi Juhanin mestaruuden jälkeen ja siksi meikäläisen idolikin oli 1960-luvulla Kankkosen Viki (Veikko). Golfin kautta me Juhanin kanssa aloimme olla enemmän tekemisissä. Itse en edes muista, mutta Juhani kertoi joskus 80-luvulla katselleensa lyömistäni Takkulassa, kun olin huitonut mihin sattuu, niin kuin nykyäänkin. Juhani oli kehottanut harjoittelemaan tekniikkaa, mutta olin vaan todennut, että kyllä se sieltä löytyy, kun lyö tarpeeksi kovaa, muistelee Puikkonen elokuun lopussa edesmennyttä ystäväänsä.

– Jossain vaiheessa rupesimme käymään vieraskentillä kolmestaan yhdessä Pekun (Seppo Pekkarinen, Takkulan nykyinen pro) kanssa, varsinkin aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Vähitellen meistä tuli Juhanin kanssa ”bestikset”. Oma isäni oli kuollut jo nuorena, enkä sano, että meillä Juhanin kanssa olisi ollut mitään isä-poika -juttua, mutta joku eri sukupolvien välinen juttu siinä syntyi, kertoo vuoden 1989 kisojen suurmäen MM-kultamitalisti.

Hän sanoo joskus ihmetelleensä, miten ”reilussa miehen iässä” ollut Kärkinen viihtyi ”poikasten” kanssa.

– Jussi oli hyvässä mielessä sitkeä ja periksiantamaton. Varmaan hän halusi jaksaa ja tehdä kuten nuoremmatkin ja tähän varmaan liittyi bägin kantaminenkin. Kun meikäläinen on tällainen hölösuu, Jussi välillä myös hermostui, mutta kohta taas nauroi päälle.

Golfkierroksilla Juhani Kärkinen kantoi bägiään käytännössä aina. Kuva: Juha Taskinen

Kärkisellä riitti tarinoita

Parivaljakko teki yhdessä useita pelireissuja etelän kentille ja samassa autossa tuli istuttua paljon myös kotimaassa.

– Mäkimiesgolfissa olimme erottamaton pari viime vuosina. Pelasimme yhdessä varmaan toistakymmentä vuotta, ellei enemmänkin ja norjalaisia vastaan pelattaessa voitimme kerran ja kahdesti on voitettu Suomen kisa.

Yhteisillä matkoilla ei aika Puikkosen mukaan käynyt pitkäksi, sillä Kärkisellä riitti tarinoita niin omasta nuoruudesta ja mäkiurasta, golfsattumuksista kuin Tenon kalareissuistakin.

Juhanin huumori oli sarkastista ja aina häneltä tuli hyviä ”läppiä”. Golfkaveri Jari Puikkonen

– Sanoin Juhanille monta kertaa, että hänen tarinansa pitäisi nauhoittaa ja tehdä niistä kunnon opus. 1950-luvun hyppääjät olivat monitaitureita, jotka kehittivät erilaisia harjoitustapoja vesiliukumäestä lähtien. He olivat aikansa lumilautailijoita ja kovan keskinäisen kilpailun ohessa monipuolinen harjoittelu oli myös menestyksen salaisuus.

Puikkosen mukaan Kärkinen oli loppuun asti utelias, innokas ja kokeilunhaluinen.

– Juhanilla oli todella paljon elämään ja urheiluun päteviä viisauksia, joilla kuka tahansa pääsisi urallaan tai elämässään eteenpäin.

"Tämä oli tällainen sightseeing"

Juhani Kärkinen oli myös tinkimätön luonne, joka harvoin antoi periksi omasta näkemyksestään.

– Ainakin asiat piti todistella tosi hyvin ennenkuin Juhani myöntyi, ja sitä tapahtui harvoin, Puikkonen naureskelee.

Kerrankin Portugalissa Kärkinen kyllästyi Puikkoselta mielestään liian myöhään saamiinsa ajo-ohjeisiin ja ilmoitti osaavansa hotellille ilman apuakin.

– Päätin olla hiljaa, enkä sanonut mitään, kun Juhani ajoi kahdesta risteyksestä ohi. Viiden kilometrin jälkeen hän sanoi, että nyt sen risteyksen pitäisi tulla, johon minä, että se meni jo. Juhani totesi vain, että noh, tämä oli tällainen sightseeing, muistelee Puikkonen.

– Juhanin huumori oli sarkastista ja aina häneltä tuli hyviä ”läppiä”.

Siiri Rantanen ja "pojat" Juhani Kärkinen, Niilo Halonen, Jari Puikkonen sekä Veikko Kankkonen ovat kaikki saaneet menestyksekkäästä urheilu-urastaan opetusministeriön Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon. Kuva: Vesa Tapiola

Takkulan golfyhteisö sydämen asia

Jari Puikkosen mielestä Kärkisessä korostuivat pyyteettömyys, avuliaisuus ja hyväsydämisyys.

– Lahden Golfin ja Takkulan golfyhteisön palveleminen oli Juhanille sydämen asia. Ja avuliaisuus näkyi pienissäkin asioissa. Hän oli esimerkiksi aina ensimmäisenä etsimässä pelikaverin palloa ja tuli viimeisenä metsästä, jos palloa ei löytynyt.

Tänä kesänä Kärkinen oli kentällä kävelemässä, kun Puikkonen hukkasi kilpailussa pallonsa erään väylän avauslyönnissä.

– Vähän myöhemmin nähtiin taas ja Juhani kaivoi taskuistaan varmaan 20 löytämäänsä palloa, mutta ei sitä jonka minä löin. Sen sijaan siellä oli kyllä yhden pelikaverin aikaisemmin samaan paikkaan hukkaama pallo, nauraa Puikkonen.

Kärkisen päättäväisyydestä kentällä kertoi se, että hän usein ”maalasi” lyöntinsä etukäteen eli ilmoitti minkälaisen lyönnin ja minne aikoi lyödä. Usein hän siinä myös onnistui.

Puikkonen erehtyi kerran sanomaan aikovansa lyödä ”huukin” (hook – vasemmalle kiertyvä lyönti) ja kun ei siinä onnistunut, sai uuden lempinimen Huuki.

– Kun Vanhalla Heinolantiellä tulee samanlainen Mersu vastaan, niin tulee mieleen, että Jussihan se siinä, mutta vasta sitten tajuaa, että ei tule Juhani enää vastaan, sanoo Puikkonen hiljaa.

Juhani Kärkinen siunataan Ristinkirkossa lauantaina 28. syyskuuta kello 11.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi