Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Välivuodesta on turha puhua – Iivo Niskanen haluaa kilpailla paljon ensi talvena, esiin nousee myös Lahden maailmancupin kilpailu

"Talvi ilman arvokisoja antaa tilaisuuden rakentaa erilaisen kilpailukauden kuin aiemmin. Pelkästään maailmancupissa voi takoa nelisenkymmentä starttia", olympiavoittaja laskee.

Iivo Niskanen kilpailee ensi talvena tiuhempaan tahtiin kuin koskaan. Kuva: Kari Haavisto

Maastohiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja Iivo Niskanen matkusti elokuussa ympäri Eurooppaa ja kilpaili paljon. Elimistöä pidettiin tiukalla ja varsin pitkään – ihan tarkoituksella.

– Seuraavalla hiihtokaudella ei ole arvokisoja, mutta en puhu mistään välivuodesta. Talvi ilman arvokisoja antaa tilaisuuden rakentaa erilaisen kilpailukauden kuin aiemmin.

– Pelkästään maailmancupissa voi takoa nelisenkymmentä starttia, kun mukana on pitkiä kiertueita ja minitoureja. Kun laskee mukaan kaikki kotimaisetkin tapahtumat, niin on mahdollista hiihtää yli 50 kilpailua marraskuun alusta ja Vuokatin Suomen cupista huhtikuun viimeisiin kisoihin.

– Esimerkiksi 2017 talvella voittaessani Lahdessa maailmanmestaruuden starttasin 25 kertaa koko kaudella, sanoo Niskanen.

Tour de Ski kiinnostaa

Niskanen haluaa testata ensi talvena mahdollisuuksiaan maailmancupin kokonaiskilpailussa. Se tietää uusia näkymiä kilpailukauteen.

– En ole koskaan hiihtänyt esimerkiksi vuodenvaihteessa Tour de Skiitä, vaan olen ollut siellä mukana kiertueen aluksi muutamissa etukäteen minun kauteeni parhaiten sopivissa kisoissa.

– Alkukauden kunto tietysti sanelee talven kulun, mutta haluan ottaa nyt kiertueet ohjelmaani.

Tour de Skin lisäksi hiihdetään talvella myös pohjoismainen kiertue helmikuun puolessa välissä Ruotsissa ja Norjassa. Yhdeksässä päivässä hiihdetään kaksi lähtöä Östersundissa, sprintti Åressa, 38 kilometrin yhteislähtökisa Storlien-Meråkerissa sekä turnauksen päätteeksi sprintti ja takaa-ajo Trondheimissa.

– Maailmancupin ohjelmasta nousevat tietysti esiin perinteiset isot kisat kuten Holmenkollenin 50 kilometriä sekä kotimaiset maailmancupin kisat Rukalla ja Lahdessa.

Kollenilla hiihdetään Niskasen iloksi seuraavalla kaudella viisikymppinen perinteisellä.

Ei yhtä kuntopiikkiä

Tähän saakka Niskasen parhaat tulokset ovat syntyneet hiihdoissa, joihin koko talven huippukunto on tähdätty tarkasti. Osa kilpailukaudestakin on silloin palvellut tärkeintä tapahtumaa. Vuoden 2017 maailmamestaruus perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä ja vuoden 2018 olympiavoitto perinteisen 50 kilometrillä olivat parhaat näytöt Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen yhteistyöstä sekä osumatarkkuudesta kunnon virityksessä.

Maailmancup alkaa marraskuun lopussa Rukalta ja huipentuu maaliskuun puolessa välissä Kanadan Quebeciin.

– Tarkoituksenani on jaksaa koko talvi kovaa vauhtia, Niskanen toteaa.

Niskanen täyttää tammikuussa 28 vuotta ja alkaa olla kestävyysurheilijana iässä, jolloin takana on hurja tausta määrää. Perinteisen tekniikkataituri on ehtinyt panostaa myös luisteluun niin, että edessä voi olla välivuoden sijaan armoton puurtaminen maailmancupin kokonaistilanteen kärkisijoilla.

Syyskuu hieman rauhallisemmin

Loppukesän tiukan tahdin päälle Niskanen viettää syyskuun pääasiassa kotimaisemissaan ja höllää hieman kovimmasta treenitahdistaan.

– Elokuun kisaputki oli kova. Minulle se sopi, sillä muita kavereita vastaan hiihtäessä kertyi riittävän kovia ja tarpeeksi paljon treenejä.

Niskanen on tykännyt pistää itsensä puntariin myös lenkkitossut jalassa. Keväällä hän yritti kovaa aikaa Helsingissä puolimaratonilla. Vauhtia oli sen verran, että hän juoksi harhaan, kun oppaana ollut pyöräilijä ei tuntenut reittiä.

– Ennen varsinaista eksymistäni olin juossut jo ylimääräiset 320 metriä, muisteli Niskanen harhautumistaan puolikkaan sijasta maratonreitille.

Norjalainen Therese Johaug on juossut tänä kesänä kovia aikoja yleisurheiluradalla, voittanut Norjan mestaruuden ja kaavaillut osallistuvansa yleisurheilun EM-kisoihin.

Niskanen ei ole seuraamassa naishiihtäjän esimerkkiä.

– Jo puolimaraton on kova matka jaloille, kun siinä tulee niin paljon iskutusta jaloille. Sellaisia matkoja ei kannata liikaa juosta kilpaa.

– On selvää, että hiihtäjät pystyvät hyviin juoksutuloksiin, mutta esimerkiksi oman kroppani ei ole kilpajuoksua varten.

Niskanen ilmeisesti nähdään syyskuun puolessa välissä Karttulassa, jossa juostaan maakuntaviesti. Matkat ovat siellä pisimmillään 3,6 kilometriä.

– Uskon, että Puijon Hiihtoseura saa Karttulaan kovan joukkueen, kaavailee mestarihiihtäjä.

Markus Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi