Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

"On ollut vähän huonoa säkää" – jatkuvat vastoinkäymiset eivät lannistaneet hiihtäjä Lari Lehtosta

Hiihtäjän kantapää leikattiin jo toistamiseen, mutta nyt hollolalainen treenaa kuntoutuksen jälkeen taas lähes normaalisti.

Lari Lehtosen uralla on ollut paljon vastoinkäymisiä, mutta mies ei valita. "Urheilu on urheilua." Kuva: Katja Luoma

Lari Lehtosen viime kilpailukausi päättyi katkerasti kesken Seefeldin MM-kisojen 50 kilometrin (35:s) jälkeen. Maastohiihtäjä vihelsi pelin poikki ennen kevään kisoja ja hakeutui jalkaleikkaukseen.

Neljä kuukautta myöhemmin Lehtosen tilanne näyttää paljon valoisammalta. Leikkaus poisti kantapäävaivat, kuntoutus Jyväskylän Training Roomissa ja sen asiantuntijoiden ohjauksessa sujui suunnitelmien mukaan ja mies pystyy taas harjoittelemaan lähes normaalisti, vain juoksemisessa on vielä pieniä rajoitteita.

Nyt kuntoutukseen oli ihan erilainen ote kuin aiemmilla kerroilla. Hiihtäjä Lari Lehtonen

Lehtonen on täynnä tarmoa, vaikka moni muu olisi voinut jo heittää pyyhkeen kehään. Uralta ei nimittäin ole puuttunut vastoinkäymisiä.

– On ollut vähän huonoa säkää. Voisihan niistä kohta pienen kirjan kirjoittaa, hän naurahtaa.

"Ei se iso leikkaus ollut"

Ongelmat kantapään kanssa ovat varjostaneet uraa jo vuosia. Neljä vuotta sitten Lehtonen joutui Falunin MM-kisoissa keskeyttämään 50 kilometrin kilpailun, kausi päättyi silloinkin arvokisoihin, ja kantapää leikattiin ensimmäisen kerran. Viime talvena vaiva uusiutui, eikä mies pystynyt hiihtämään lainkaan kilpaa perinteisellä hiihtotavalla.

– Nyt tehtiin vähän isompi remontti kuin edellisellä kerralla, mutta ei se iso leikkaus ollut. Kantaluussa oli pari pientä murtumaa ja siellä oli pari luunpalaa. Luuta jouduttiin muokkaamaan ja akillesjänteessä olleet pienet repeämät parsittiin kiinni.

– Kantaluu on vääränmuotoinen, siinä on synnynnäinen "valuvirhe", hän toteaa.

Kahdeksat arvokisat peräkkäin

Kantapäävaivat eivät ole ainoita harmeja, joita Lehtonen on urallaan kohdannut. Hän on muun muassa murtanut kylkiluunsa kaaduttuaan rullasuksilla, murtanut varpaansa kilpailukauden kynnyksellä, kuntouttanut itsensä pahasta akillesjännevammasta sekä sairastellut väärään aikaan, viimeksi viime talvena.

– Tähän alkaa jo tottua, mutta kyllä tämä taitaa jäädä viimeiseksi kerraksi yrittää comebackia. Jos joku paikka vielä hajoaa, ei tässä iässä enää pysty, miettii 32-vuotias hollolalainen.

Viime talvena Lehtonen mietti kauden keskeyttämistä jo tammikuussa. Kunto alkoi kuitenkin nousta ja hän ajatteli, että pystyisi taistelemaan viestipaikasta ja hyvästä suorituksesta 50 kilometrillä. "Korttitalo" sortui kuitenkin kisojen kynnyksellä, kun hän oli lähes kaksi viikkoa sairaana ennen MM-kisoja.

– Vaikka kausi olikin heikko, kampesin kaikesta huolimatta itseni joukkueeseen. Onhan sekin jotain, kun on ollut kahdeksissa arvokisoissa peräkkäin ja niistä kolmet on olympialaiset. Mainittavaa menestystä ei tosin ole tullut, ja semmoistakin olisi kiva vielä saada.

Lari Lehtonen joutuu vielä juostessa hieman varomaan leikattua kantapäätään, mutta muuten valmistautuminen ensi talveen sujuu jo normaalisti. Kuva: Katja Luoma

Vain kuukausi tasoitusta

Uran jatkon edellytyksenä oli jalan saaminen kuntoon, ja siitä Lehtonen kiittää Training Roomia ja sen asiantuntijoita. Hän laskee antaneensa muille tasoitusta vain kuukauden verran. Kuntoutus Jyväskylässä järjestyi Olympiakomitean lääkärin Maarit Valtosen kautta.

– Nyt kuntoutukseen oli ihan erilainen ote kuin aiemmilla kerroilla. Oli hyvä suunnitelma, parempaa tekemistä ja hyvä seuranta. Ja kun kaikkea seurataan mittarein, joista itsekin näkee kehityksen, on sillä kannustava vaikutus, kehuu Lehtonen, joka kävi reilun kahden kuukauden aikana Training Roomissa kymmenkunta kertaa.

Onhan sekin jotain, kun on ollut kahdeksissa arvokisoissa peräkkäin. Hiihtäjä Lari Lehtonen

Vuokatin leirillä juhannuksen jälkeisellä viikolla Lehtonen jo näki, että pysyy hyvin muiden maajoukkuehiihtäjien matkassa. Perinteisessä Aateli Race -rullakisassa hän oli prologin neljänneksi nopein, jätti juoksun väliin, ja hiihti takaa-ajon aaltolähdöstä hiihto-osuuden nopeimman ajan.

Tuen pudotus ei estä ammattimaisuutta

Huono viime talvi näkyy suoraan urheilijan kukkarossa. Lehtosen opetusministeriöltä saama urheilu-apuraha tipahti kymppitonnista 6000 euroon ja Hiihtoliiton valmennusryhmässä niin sanottuun kakkoskastiin.

– Tämä on tulosurheilua ja valintoja tehtäessä on luettu tuloslistoja, hän kuittaa.

– Vaikka kyse on urheilijalle merkittävistä summista, ei pudotus vaikuta radikaalisti tilanteeseeni. Ainahan se toki jossain näkyy ja pitää korvata jollain muulla, mutta pystyn tekemään hommia samalla tasolla ammattimaisesti kuten tähänkin asti.

Lehtosella on sikäli hyvä tilanne, että hänen varusteasiansa ovat kunnossa ja hänellä on pitkäaikaisia kumppaneita.

– He uskovat vielä tekemisiini, eikä siksi ole sellaista tekijää, ettenkö voisi harjoitella kunnolla, selvitti Lehtonen, joka maanantaina suuntaa omalle ja seuransa Imatran Urheilijoiden leirille Kolille.

Hollolalaistunut hiihtäjä on koko uransa edustanut kasvattajaseuraansa ja synnynseudulta löytyvät useimmat hänen tukijoistaankin.

Lue myös: Rantanen, Barkov, Laine, Kurri, Tikkanen ja Jantunen – Lahden Isku Areenalla on elokuussa nähtävissä nimekäs nippu kiekkotähtiä
Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi