Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Esikuvana oleminen on yhdistetyn maajoukkuemies Leevi Mutrun mieleen

Lahtelaisurheilijan korvienväli on kehittynyt huimasti – ”Osaan nykyisin käsitellä sekä pettymyksiä että onnistumisen tunteita laaja-alaisemmin.

Yhdistetyn maajoukkuemies Leevi Mutru seurasi nimikkokilpailussaan nuorten urheilijoiden edesottamuksia Karpalon mäkien reunalla. Kuva: Antti Yrjönen

Kun yhdistetyn maajoukkuemies Leevi Mutrulta, 24, kysyy, onko esikuvilla ja idoleilla merkitystä, ei mies pidättele vastauksensa kanssa.

– Se on erittäin tärkeä juttu. Kaikilla pitäisi olla esikuvia, olkoon ala mikä tahansa, Mutru korostaa.

Mutrullakin on aina ollut esikuva. Esikuva ei ole vuosien aikana vaihtunut, vaan se on säilynyt tähän päivään asti. Mutru on ollut siinä mielessä kiitollisessa asemassa, että hän on jopa saanut urheilla idolinsa kanssa samassa maajoukkueessa. Kyseinen hahmo ei suoranaisesti pääse yllättämään.

– Minulle Hannu Manninen on aina ollut idoli ja esikuva. Hannu oli tinkimätön huippu-urheilija, joka kuitenkin osasi säilyttää oikeanlaisen pilkkeen silmäkulmassa. Manninen osasi käsitellä upeasti kaikki vaikeat hetket ja pahat pettymykset. Siitä olen koittanut ottaa vähän mallia, Mutru korostaa.

Viestini voisi olla vaikka se, että mitä ikinä teetkään, tee se kunnolla ja keskittyneesti. Leevi Mutru
Leevi Mutru -cupin kesäkilpailuun osallistui 22 nuorta urheilijaa. Kuva: Antti Yrjönen

Mutru-cupissa omana itsenään

Mutru ja Lahden Hiihtoseura aloittivat keväällä yhteistyön, jonka seurauksena syntyi Leevi Mutru -cup.

Viisi osakilpailua käsittävässä cupissa hypätään mäkeä ja juostaan maastossa. Suomen Hiihtoliiton mediavastaavana työskentelevä Soili Hirvonen kysyi kevättalvella Mutrun kiinnostusta lähteä mukaan tukemaan nuorten urheilua.

– Totta kai tällä pyritään myös lisäämään näkyvyyttä ja sen avulla olisi hienoa saada uusia tukijoita sekä junnuille että itsellenikin. Tärkein juttu tässä on kuitenkin se, että saisin elvytettyä mäkihypyn ja yhdistetyn asemaa Lahdessa. Haluan innostaa ja kannustaa nuoria liikkumaan. Olen lukenut ihan liikaa niitä uutisia, joissa kerrotaan, kuinka vähän lapset nykyään liikkuvat. Ne ovat raskaita juttuja.

Vaikka Mutru on kiireinen huippu-urheilija, hän pyrkii silti olemaan mukana jokaisessa osakisassa. Mutru haluaa omalla panoksellaan olla nuorille esikuva.

– Tällä tavalla nuoret urheilijat pääsevät lähemmäksi meitä aikuisurheilijoita, Mutru sanoo.

Minkälainen esikuva pyrit olemaan?

– Ainakin olen oma itseni. En halua esittää mitään sellaista, jota en ole. Olen kovalla työmoraalilla varustettu urheilija. Viestini voisi olla vaikka se, että mitä ikinä teetkään, tee se kunnolla ja keskittyneesti.

Nuorten urheilijoiden parissa Mutru on oma itsensä. Hänen oma idolinsa on entinen maajoukkuekaveri Hannu Manninen. Kuva: Antti Yrjönen

Onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita

Mutru pitää itseään harjoitusnarkomaanina. Lahtelaisurheilija on aina ollut kova treenaamaan, mutta vähän huonompi lepäämään. Iän ja kokemuksen myötä harjoitteluun ja urheilijana elämiseen on tullut aimo annos lisää järkeä.

Olli Muotkan ja Kari Jääskeläisen valmennuksessa oleva Mutru sanoo, että kehityksessä on tapahtunut edistystä.

Mutrulle psyykkisten taitojen kehittämisestä on tullut erittäin tärkeä parannuskohde. Yhdistetyn maajoukkueeseen vuoden 2017 koti-MM-kisojen kynnyksellä liittyneestä henkisestä valmentajasta Terhi Lehtoviidasta on ollut Mutrulle suuri apu. 29 Asioiden käsittely on helpottunut kummasti.

– Olen ollut aiemmin tosi kriittinen ja ennen kaikkea ankara itseäni kohtaan. Psyykkisellä puolella on silti yhä paljon petrattavaa, vaikkakin suunta on selvästi oikea. Terhin opeilla pystyn nykyisin katsomaan asioita huomattavan paljon laaja-alaisemmin kuin ennen. Osaan käsitellä pettymyksen ja onnen tunteita. Sen lisäksi olen saanut arjen hallintaan lisää työkaluja. Jos arki ei kulje, ei silloin kisoissakaan kulje, Mutru painottaa.

Luonnossa mieli nollaantuu

Vaikka yhdistetyn maajoukkueen ohjelmassa on toukokuusta marraskuulle liki 90 leirivuorokautta, on päävalmentaja Petter Kukkonen räätälöinyt sinne kaksi viikon jaksoa, jolloin maajoukkueurheilijat tekevät ihan mitä muuta tahansa kuin hyppäävät mäkeä tai hiihtävät.

– Se toimii sellaisena pään nollauksena. Henkinen hyvinvointi on erityisen tärkeää.

Mutrulla on omat keinonsa siihen, miten hän saa ajatukset pois treenaamisesta.

– Mökkeily, kavereiden kanssa pelailu, elokuvat, sarjat ja kirjat. Niillä pääsee alkuun. Suomen kesässä parasta on järvivesi ja luonnon vehreys. Erityisesti lintumetsällä tykkään käyskennellä, täydentää Mutru haastattelun päätteeksi.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi