Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Matti Heikkisen taktiikka hiihdon kuninkuusmatkalla on seurata kärjen kantapäitä

Sunnuntaina hiihdettävään miesten 50 kilometrin kilpailuun lähtee neljä suomalaista. Kisan aikana on mahdollista vaihtaa sukset kaksi kertaa.

Matti Heikkinen sijiottui Lahden MM-kilpailuissa vuonna 2017 50 kilometrin matkalla pronssille. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Väsyneiden miesten joukossa nippu tuoreita jalkoja, vaativa reitti, lämmin keli ja mahdollisuus suksenvaihtoon. Suomalaismiehet Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen ja Antti Ojansivu povaavat Seefeldin kuninkuusmatkasta erityisen raskasta reissua.

– On hyvä seurata kantapäitä 47 kilometriä. Vetureita löytyy varmasti. Viestissä sain hiihtää kahden sellaisen mukana yhdeksän kilometriä, kaksi vuotta sitten suomalaistunnelmat kattoon Lahden MM-pronssillaan räjäyttänyt Heikkinen ennakoi.

Heikkinen tietää kovan 50 kilometrin pituisen suorituksen asettavan erityisen paljon vaatimuksia juottojen onnistumisille.

– Kisan aikana on saatava energiaa riittävästi. Omia rajoja ei saa ylittää missään vaiheessa.

"Suksienvaihto nousee merkittäväksi"

Valmentaja Teemu Pasanen pitää 50 kilometrin vapaan kisan latua hyvänä. Se tarkoittaa, että kierroksella on yksi kunnon nousu hiihtäjien kivuttavana.

– Suksienvaihto nousee merkittäväksi. Huolto testaa, kuinka kauan yhdellä parilla kannattaa hiihtää ja kuinka nopeasti ne hyytyvät. Sitä pitää taktikoida.

Pasasen mukaan yksi kysymys on, riittääkö jokaisella suomalaisella vähintään kaksi hyvää paria, kun kapulat saa käydä vaihtamassa kisan aikana kaksi kertaa.

– Näissä keleissä suksi kannattaa ehdottomasti vaihtaa.

Hyvärinen löytänyt nesteen ja suolojen käyttöön toimivan reseptin

Puijon Hiihtoseuran Hyvärinen ei ole sunnuntain hiihtäjistä tuoreimmasta päästä. Kun alla ovat jo yhdistelmähiihto, perinteisen 15 kilometriä ja viesti, myöntää Hyvärinen tankkinsa tyhjäksi niin fyysisesti kuin henkisesti.

– Viesti oli talven tärkein kisani. Mietin sitä vielä koko yön. Mitaliksi sitä hiihtoa ei olisi kääntänyt millään tavalla. Lähden ajatuksella, että hiihdän muiden mukana 30 kilometrin matkan, ja olen taustalla mahdollisimman näkymättömänä.

– Holmenkollenin perinteinen olisi ollut minulle mielenkiintoinen matka. Se jää nyt väliin.

Puijolainen hiihti viestissä Ristomatti Hakolan suksilla. Hänellä on mahdollisuus käyttää samaa kalustoapua myös sunnuntaina.

– Suksien kanssa on edessä vielä iso työ ennen starttia.

Hyvärisellä on ollut urallaan ongelmia imeytymisen kanssa, ja kramppeja on tullut helposti. Nyt nesteen ja suolojen käyttöön on löytynyt varma resepti.

– Krampin tullessa suolaisempi tälli. Kun ei imeydy, on vuorossa vettä.

Lari Lehtonen starttaa kisaurakkansa viimeisellä matkalla

Suomen joukkueen tuorein mies on Hollolassa asuva Lari Lehtonen. Sunnuntai on Lehtosen MM-Seefeldin ensimmäinen ja viimeinen kisarypistys. Flunssa valmistavalla leirillä muutti Lehtosen MM-kisaohjelmaa.

– On ollut aika erilainen arvokisareissu kuin normaalisti. Haaveenani oli hiihtää vielä viestissä. Pahin hotellikuolema on tuhottu leffapalveluilla. Lähdin reissuun 7. päivä helmikuuta ja homma kääntyi yhteen kisaan. Aina ei mene kuten suunnittelee.

– 50 kilometriä on ollut minulle haastava matka, Lehtonen lisää.

Outi Poikonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi