Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Finlandia-hiihtoon yli 4 000 hiihtäjää, ratamestarin mukaan latupohja kestää

Kova tuulen lennättämistä roskista ei ongelmaa, kunhan ladut päästään ajamaan pakkaskelillä. Sääennusteet lupaavat hyvää ja osanottajamäärän odotetaan kasvavan reilusti 4 000 hiihtäjästä.

Työtjärven kuusikossa oli keskiviikkona latupohjalla jopa yllättävän vähän neulasia, joista ei enää ole haittaa, kun uusi latu ajetaan pakkasella.

Pari viikkoa jatkunut suojakeli sekä räntä- ja vesisateet eivät ole tehneet tuhojaan viikonloppuna järjestettävän Finlandia-hiihdon 50 kilometrin reitillä. Lunta tuli alkuvuonna niin paljon ja reitti saatiin pohjustettua suojakeleillä niin hyvin, että latupohja kestää hiihtäjien alla. Keskiviikkoiltapäivään mennessä lauantaille ja sunnuntaille oli ilmoittautunut yli 4 000 hiihtäjää.

– Onhan lumikerros pienentynyt, mutta lunta on reitillä edelleen hyvin. Enemmän haittaa on puista alas tulleista roskista, mutta ei niistäkään ongelmaa synny, uskoo hiihdon ratamestari Jukka Lehtinen.

Keskiviikkona vielä umpijäässä ollut latupohja ajetaan enää kerran ennen lauantaiaamun starttia. Lähipäivien sää ratkaisee latujen vetämisen ajankohdan.

– Sääennusteet ovat aina arvoitus. Arvioimme tilanteen torstaina, mutta onneksi nyt on luvattu pakkasta ainakin torstaille ja perjantaille. Jos sää alkaa lauhtua vasta lauantaina aamupäivällä, kuten on ennustettu, kannattaa ladut ajaa vasta perjantai-iltana, miettii Lehtinen.

Totuuden hetkihän on vielä edessä. Ratamestari Jukka Lehtinen

"Joka vuosi omat juttunsa"

Latupohja oli keskiviikkona kovasta tuulesta huolimatta jopa yllättävän puhdas neulasista, vaikka jotkut Lahden laduista olivat jo viime viikonloppuna hiihtokelvottomia neulasten takia.

– Reitin reunustoja on viime vuosina harvennettu tämän takia aika paljonkin. Ja onneksi meillä on paljon peltoa ja aukeita paikkoja esimerkiksi lentokentällä. Paluureitillä Tapanilasta vesisäiliöille on tiheää kuusikkoa ja se voi kyllä vaatia vielä lumetustakin.

Lue myös: Finlandia-nimellä sivakoidaan Kiinassa tammikuussa 2020 – Hiihtoliitto sopi kiinalaisten kanssa maratonhiihdon järjestämisestä vuosina 2020–2024
 

Lehtinen on ollut ratamestarina pitkään ja kokenut monenlaiset haasteet ladunteossa.

– Joka vuosi on omat juttunsa. Milloin lunta on liian vähän, milloin sitä on tullut harva se päivä ja nyt tulivat päälle vielä tuulet ja suojakelit. Tämä ei ole helpoin vuosi, mutta ei lähellekään vaikeimmasta päästä. Tosin totuuden hetkihän on vielä edessä, hän naurahtaa.

4 000 rikki keskiviikkona

Finlandian ilmoittautumisissa meni keskiviikkona 4 000 osanottajan raja rikki ja koska sääennuste lupaa viikonlopuksi hyvää keliä, uskoo pääsihteeri Tiina Hernesniemi määrän kasvavan vielä reilustikin.

– Viime vuonna jälki-ilmoittautuneita oli 300, toissa vuonna 800 ja joskus on ollut yli tuhatkin. Määrä riippuu ihan täysin säästä, joka nyt näyttäisi hyvältä.

Ilmoittautuminen netin kautta on päättynyt ja jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan torstaina kello 13 avautuvassa kisakansliassa kilpailuaamuun asti. Ensimmäiset lähdöt niin lauantain perinteisen 50 kilometrille kuin sunnuntain vapaan hiihtotavan kisaankin ovat Hiihtostadionilta kello 10.

Kuuntele myös Radio Voiman podcast, jossa haastattelussa on Finlandia-hiihdon järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari sekä hiihdossa vapaaehtoisena työskentelevä Heikki Jokinen.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi