Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Hevosmiehet latasivat mitaliodotuksia – "Iivo oli palkintorahat velkaa, koska pakotti hevosen ostoon"

Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola eivät enää ole MM-kisoissa pariviestin mitaliehdokkaita vain paperilla. Nousukuntoinen Anne Kyllönen antoi hyvän viime hetken näytön MM-joukkueen valitsijoille.

Kolmossija oli hyvä MM-kenraali Iivo Niskaselle ja Ristomatti Hakolalle, joka yllättyi pysyessään viimeisessä nousussa Johannes Höstflot Kläbon kannoilla. Kuva: Mirja Hussain

Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola ovat Seefeldin MM-kisoissa pariviestin mitalisuosikkeja, Anne Kyllönen valitaan maanantaina MM-joukkueeseen ja suomalaisten naishiihtäjien taso ei ole kapea ainakaan parisprintissä. Siinä tiivistettynä Salpausselän kisojen maastohiihdon suomalaisanti sunnuntailta.

Niskanen ja neljän päivän flunssastaan hyvin toipunut Hakola olivat miesten kisan kolmansia kahden norjalaisjoukkueen jälkeen.

– Se oli herkistävä flunssa. Vähän pelotti, miten kroppa toimii, mutta sain alkuerässä karstat pois. Iivo oli minulle nämä palkintorahat velkaa, koska "pakotti" hevosen ostoon, naurahti Hakola, joka pääsi urallaan vasta ensimmäistä kertaa palkintopallille maailmancupissa.

"Velka" kuittaantui, kun molemmat saivat palkintorahaa 2 000 Sveitsin frangia eli noin 1 750 euroa.

Lue myös: Niskanen ja Hakola kolmansia, Mutru ylsi elämänsä parhaaseen suoritukseen - katso kuvagalleria Salpausselän kisojen päätöspäivästä
 

Hevosmiehenä tunnettu Niskanen sai Hakolan lisäksi samaan kimppaan Perttu Hyvärisen, Matti Heikkisen, Martti Jylhän ja Lauri Lepistön. Talli Hiihtoliidon omistama 3-vuotias Bismarck Comery on kilpaillut kerran, sijoittui toiseksi ja tienasi 500 euroa. Ruunaa valmentaa Harri Koivunen.

– Se kilpailee keskiviikkona Vermossa, vinkkasi Niskanen, joka itse kilpailee ennen MM-kisoja vielä ensi viikonloppuna Cognen maailmancupissa paraatimatkansa 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

"Se vähän pääsi yllättämään"

Sunnuntain kisa ratkesi vasta ankkuriosuudella ja kuusi parasta joukkuetta olivat maalissa 5,4 sekunnin sisällä. Hakola oli tulossa maaliin toisena, kun Norjan kakkosen Eirik Brandsdal pääsi yllättämään hänet loppusuoralla.

– Katsoin takasuoralla, että rakoa seuraaviin oli hyvin, mutta maaliviivalla ei sitten enää ollutkaan. Kyllähän se vähän pääsi yllättämään, Hakola myönsi.

– Meni yllättävän paljon tiukemmaksi kuin olin odottanut, mukana oli yllättäviäkin joukkueita, arvioi Niskanen, joka ei ollut ihan vauhdikkaimmillaan, osin suksiensa takia.

Parasta harjoitusta MM-kisoja ajatellen oli varmaan tuo vaihtohässäkkä. Hiihtäjä Iivo Niskanen

– Pitää myöntää, etten ottanut ihan parhaita pareja alle, sillä niitä pitää säästellä tosipaikkoihin. Mutta ei se johtunut vain suksesta, vaan taktiikasta, ettei otettu ihan "juoksupitoa", koska tällä radalla on niin lyhyet nousut ja vuorohiihtopätkillä puhutaan vain yksittäisistä sekunneista. Sukset laitettiin niin kuin itse halusin, hän korosti.

Hakola sen sijaan pystyi vastaamaan ankkuriosuuden viimeisessä nousussa jopa itsensä yllättäen Johannes Höstflot Kläbon vauhtiin.

– Johanneksen potkut ovat yllättävän teräviä, mutta nousun päällä oikein mietin, kun se oli mennyt sitä "Johannes-juoksua", että minäkin osaan, naureskeli Hakola.

"Onhan meillä mitalisaumat"

Kaksikkoa on pidetty MM-kisojen mitalisuosikkina tähän asti "paperilla" ja sunnuntain kisa todisti ajatuksen oikeaksi käytännössäkin.

– Onhan meillä mitalisaumat, kun norjalaisillakaan ei saa olla kuin yksi joukkue. Mutta siellä on Venäjää, jolle tulee (Alexander) Bolshunov, ja Ruotsikin on kova, muistutti Niskanen.

Lahden hiihtojärjestys on todennäköinen MM-kisoissakin, mutta Hakolan mukaan valmentajat ilmoittavat sen sitten aamulla.

– Katsotaan mitä Iversen hiihtää ja minä menen sen kanssa samalle, heitti Niskanen oman mielipiteensä.

Kaksi vuotta sitten Norjan Egil Iversen kolaroi Niskasen kanssa ankkuriosuudella ja vei Niskaselta ja Sami Jauhojärveltä "varman" kultamitalin. Suomalaiset saivat sentään pronssia. Sunnuntaina Iversen voitti yhdessä Kläbon kanssa.

– Tänään parasta harjoitusta MM-kisoja ajatellen oli varmaan tuo vaihtohässäkkä. Siihen pitää laatia selkeä suunnitelma, ettei käy haveria, vakavoitui Niskanen.

"Ainakin askel on otettu eteenpäin"

Naisten viestissä Suomi otti sijat 5 ja 7, joka oli maajoukkueen sprinttivalmennuksesta vastaavan Mikko Virtasen mieleen.

– Molemmat joukkueet osoittivat, että ollaan isojen maiden joukossa. Minun mielestäni se on tässä vaiheessa tärkeintä, kun joukkueissa oli nuoria tyttöjä (Johanna Matintalo ja Anita Korva), arvioi Virtanen.

Iivo oli minulle palkintorahat velkaa, koska "pakotti" hevosen ostoon. Ankkuri Ristomatti Hakola

Matintalon ja Anne Kyllösen kakkosjoukkue oli sunnuntaina Kerttu Niskasen ja Korvan ykköstä parempi. Nelikosta parhaiten selviytyi vielä MM-valintaansa odottava Kyllönen.

– Olen harjoitellut koko ajan kovaa ja oma tuntemus on ollut, että jotain kehitystä on tapahtunut, mutta se ei vielä ole näkynyt tuloksissa. Nyt oli ihan mukavaa kulkua ja tuntui siltä, että ainakin askel on otettu eteenpäin, selvitti syksyn selkäleikkauksen takia muille rutkasti tasoitusta antanut Kyllönen.

– On huomattavasti kivempi hiihtää kovaa ja olla jonkinmoisessa kunnossa, kuin koko ajan miettiä, mikä se kunto on.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi