Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Leevi Mutru teki elämänsä parhaan kisasuorituksensa – lähetti terveisiä suositulle suomalaiskirjailijalle

Kolme suomalaista puristi kymmenen joukkoon. Leevi Mutru työnsi viimeiset kilometrit tahdonvoimalla. Ilkka Herola löysi päivästä positiivista. Eero Hirvonen tietää mihin keskittyä ennen MM-kisoja.

Lahden Hiihtoseuran Leevi Mutru, 23, oli kaksi vuotta sitten Salpausselän yhdistetyn maailmancupissa kymmenes. Moni urheilufani odotti Mutrun murtautuvan nopeasti lajin eliittiin. Samaa odotti myös Mutru itse.

Nousu kohti huippua ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Välillä urheilijalla on uskokin ollut koetuksella.

Kun Mutru ylitti kaikkensa antaneena maaliviivan yhdeksäntenä yhdistetyn normaalikisassa sunnuntaina, se oli hieno hetki. Niin hieno, että urheilija herkistyi.

– Vielä kun tämä komea tulos tuli kotikisassa, niin fiilis on erittäin helpottunut. Perhe oli katsomossa ja muitakin tuttuja näkyi matkan varrella. Vetää herkäksi, Mutru sai sanotuksi.

Akito Watabe onnitteli Jörgen Graabakia. Kuva: Mirja Hussain

Vaikka Mutrulla on riittänyt ongelmia, ne eivät ole lannistaneet miestä. Senkin takia uran paras maailmancupin sijoitus sai hänen hymynsä muistuttamaan Naantalin aurinkoa.

– Kahteen vuoteen mahtuu niin paljon asioita. Vaikeuksia on ollut enemmän ja vähemmän. Etenkin hyppääminen on ollut tosi vaikeaa. Nyt olo tuntuu hyvältä.

Mutru pääsi hiihto-osuudelle hyvistä asemista. Vaikka tarkoituksena oli aloittaa rauhassa, into otti niskalenkin järjestä.

– Maltillinen startti oli haaveissa. Se unohtui jo ensimmäisellä hiihtokierroksella. Innostuin liikaa ja lähdin heti tavoittelemaan hieman minua ennen lähtenyttä Bernhard Gruberia. Malttamaton alku oli kostautua, Mutru sanoi.

Mutru luottavainen

Viimeiset kaksi kierrosta eli viisi kilometriä Mutru tuli lähinnä tahdonvoimalla.

– Siinä vaiheessa mentiin ihan puhtaasti rajotinta vastaan. Myös reidet huusivat hoosiannaa. Kaikki nämä seikat huomioiden yhdeksäs sija on kova juttu, Mutru iloitsi.

Lahtelaisurheilijan nuoli näyttää hetki ennen MM-kisoja oikeaan suuntaan.

– Kunto on nousussa. Olo on hyvin luottavainen. Kalusto pelittää myös hyvin, joten hyvältä näyttää.

Lue myös: Bongaatko itsesi? Katso laaja kuvagalleria Salpausselän kisojen lauantaipäivästä
 

MM-kisat odottavat ihan nurkan takana. Mutrulla riittää vielä puuhaa ennen kuin h-hetki on käsillä.

– Alkuviikon otan kotona rauhassa. Perjantaina matkaan Jyväskylään, jossa meillä on yhdistetyn SM-kisa. Se toimii hyvänä kenraaliharjoituksena ennen kauden päätapahtumaa. Sunnuntaina hyppäämme sitten Seefeldin koneeseen.

Mutrun yksi lempiharrastuksista on lukeminen. Sen avulla nuori mies saa ajatukset siirrettyä pois mäki- ja hiihtosuksista.

– Tällä viikolla pitäisi ilmestyä uusi Juoppohullun päiväkirja. Juha Vuorinen on lempparikirjailijani. Miehelle terveisiä. Toivottavasti hän tekee vielä useita teoksia upeaan kirjasarjaan, Mutru naurahti.

Kaksikon yhteistyötä

Suomalaisista kiriherkin oli Ilkka Herola, joka taisteli kuudenneksi. Herola hävisi kisan voittaneelle Norjan Jörgen Graabakille 37 sekuntia. Herola lähti hiihtotaipaleelle kaukaa muiden perästä.

– Hiihto oli erittäin valoisa. Avasimme Eeron (Hirvonen, toim. huom.) kanssa räväkästi. Sen takia loppu meinasi mennä taisteluksi. Vaikka pieni maltti olisi ollutkin alussa paikallaan, niin ei tämän parempaan sijoitukseen olisi ollut mahdollisuuksia. Kunhan saan mäessä pienet asiat kuntoon, niin MM-kisoista voi odottaakin jotain. Hiihtovauhtiini voin kyllä luottaa, lauantaisen parisprintin voittaja sanoi.

Norjan Jörgen Graabak (5) oli onniteltavana maalissa. Kuva: Mirja Hussain

Eero Hirvonen puristi kisassa sijalle kahdeksan. Isolla riskillä hiihto-osuudelle lähtenyt Hirvonen ei ihan jaksanut loppuun asti.

– Vähän tuli liikaa höyryttyä. Ensimmäinen kiekka tuli vedettyä liian lujaa.

Hirvosen mäkiosuus ei mennyt nappiin.

– Ilmalentoasentoni ei toimi pyörivässä tuulessa eikä vaihtelevissa oloissa. Siihen pitää kiinnittää huomiota valmistavissa harjoituksissa ennen MM-karkeloita, Hirvonen sanoi.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi