Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Finlandia-hiihtoon on vasta noin 3 000 tulijaa, vaikka kerrankin on lunta - "Odottelemme, että vähintään tuhat tulee vielä"

Osanottajatavoite on edelleen 5 000 hiihtäjää. Yksi syy odotettua pienempään kysyntään on kuntoilijoiden ilmoittautumiskäyttäytymisen muutos, nykyisin päätös osallistumisesta tehdään vasta viime tingassa.

Finlandia-lähdöissä on kolmen viikon kuluttua taas ruuhkaa, mutta kunnon talvi ei ainakaan vielä ole aiheuttanut osanottajaryntäystä. Kuva: Lauri Rotko

Pitkään jatkuneet vähälumiset talvet ovat aiheuttaneet paljon päänvaivaa ja lisätyötä hiihtotapahtumien järjestäjille, mutta nyt tilanne on toinen: kerrankin on lunta. Perinteisestä talvesta on iloittu esimerkiksi Finlandia-hiihdon toimistossa.

– Koko reitti on voitu pohjata normaalisti ja nyt on ensimmäinen kerta moniin vuosiin, kun mitään paikkoja ei ole tarvinnut lumettaa, kertoo Finlandia-hiihdon pääsihteeri Tiina Hernesniemi.

Pitkän pakkasjakson vaihtuminen suojakeliksi viikonvaihteen aikana sopii sekin Finlandian kuvioihin.

– Tähän asti pohja on ollut aika pehmeä, kun ei ole ollut suojaa, mutta nyt se saadaan tampattua kovaksi.

46. Finlandia-hiihto järjestetään 23. ja 24. helmikuuta. Lauantaina hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla viikonlopun päätapahtuma 50 kilometriä sekä 32 ja 20 kilometrin kisat. Sunnuntain ohjelmassa on 50 ja 20 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Lisäksi sunnuntaina poljetaan 40 kilometriä pitkä Finlandia-fatbike, joka on talven fatbiken SM-kilpailu. Harrastajille on myös kevyempi 25 kilometrin reitti.

Joka neljäs hiihtäjä ulkomailta

Kunnon talvesta ja hiihtoharrastuksen kasvusta huolimatta Finlandia-hiihdon postilaatikko ei ole pursunnut ilmoittautumisista.

– Tällä hetkellä ilmoittautuneita on reilut 3 000 ja se on mielestäni aika vähän, ihmettelee Hernesniemi.

– Odottelemme, että vähintään tuhat tulee vielä lisää ja tavoite on edelleen 5 000. Onneksi tässä on vielä kaksi viikkoa aikaa.

Ulkomaalaisia on ilmoittautuneissa 800–1 000, joista venäläisiä noin 300. Viime vuosina noin neljännes hiihtäjistä on tullut ulkomailta.

Kiirettä ei pidetä

Yhtenä syynä ennakkoilmoittautumisten vähäisyyteen pääsihteeri Hernesniemi pitää kuntoilijoiden ilmoittautumiskäyttäytymisen muutosta. Kiirettä ei pidetä, kun tiedetään, että mukaan mahtuu.

– Ilmoittautumiset jätetään nykyisin aivan viime tippaan ja sitten voi käydä kuten viime talvena, hän harmittelee.

Ensimmäinen kerta moniin vuosiin, kun mitään paikkoja ei ole tarvinnut lumettaa. Pääsihteeri Tiina Hernesniemi

Vuosi sitten sääennusteet lupasivat alkuviikosta Finlandia-viikonlopulle hirmupakkasia, joita ei sitten tullutkaan ja hiihtäjiä oli lopulta vain noin 4 000.

Talvitapahtumien järjestäjät yleensä manaavat, että isoja joukkoja ei saada liikkeelle, jos pääkaupunkiseudulla ei ole lunta. Nyt sekään ei selitä vähäistä kiinnostusta, koska etelässä on enemmän lunta kuin Utsjoella.

Parhaimmillaan Finlandiassa on ollut liki 13 000 hiihtäjää, kun vuonna 1984 tultiin vielä Hämeenlinnasta 75 kilometriä Lahteen.

– Täytyy toivoa, että viikonlopun talviset kuvat Salpausselän kisoista houkuttelisivat meille mattimyöhäsiä, sanoo Hernesniemi.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Aiotko osallistua Finlandia-hiihtoon?
Aiotko osallistua Finlandia-hiihtoon?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi