Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Suomalaiset ylsivät odotuksiin, jopa ylikin – nuorten hiihtäjien saaliina neljä mitalia

Maastohiihto voi hyvin, kun Venäjä ja Norja eivät rohmua kaikkia mitaleita nuorten MM-kisoista. Lajin tulevaisuudelle teki hyvää, kun Lahdessa nousi palkintopallille myös pienempien hiihtomaiden urheilijoita.

Gus Schumacher villitsi hurjalla loppurutistuksellaan niin joukkuetoverinsa kuin koko Yhdysvaltain joukkueenkin. Jenkkipojat kirkastivat viime vuoden viestihopean kullaksi.

Suomen nuorten maastohiihtojoukkueet suoriutuivat junioreiden MM-kisoista hyvin. Alle 20-vuotiaat jopa ylittivät odotukset ja alle 23-vuotiaat hiihtivät "perustasonsa" mukaisesti.

Suomalaiset saavuttivat neljä mitalia, Eveliina Piipon hopean ja Anita Korvan kolme pronssia, ja saalis oli toiseksi paras tällä vuosikymmenellä. Vuonna 2011 mitaleita tuli kuusi ja silloin niitä olivat hankkimassa muun muassa Krista Lähteenmäki (nyk. Pärmäkoski), Iivo ja Kerttu Niskanen sekä Perttu Hyvärinen. Piippo ja Korva ovat siis oikeilla jäljillä.

Kisoissa ei nähty jättiyllätyksiä, jos sellaisiksi ei lasketa Ruotsin jäämistä neljään mitaliin ja perinteisesti nuorten kisoissa yleistä sarjaa paremmin pärjänneiden saksalaisten hyytymistä kahteen pronssiin.

Niin nuorissa kuin aikuisissakin menestyvät Venäjä ja Norja hallitsivat myös Lahdessa 13 ja 12 mitalillaan.

Kisat menivät odotuksia paremmin. Valmentaja Jussi Simula

Nuoret hiihtäjät ilmaisivat Lahdessa halunsa säilyttää väliaikalähdöt ja perinteinen hiihtotapa myös jatkossa. Lajin tulevaisuudelle lupaa hyvää sekin, että niin kultaisia kuin muunkin värisiä mitaleita meni myös pienemmille hiihtomaille kuten Ranskaan, Yhdysvaltoihin, Italiaan, Tshekkiin, Puolaan ja Sveitsiin.

USA:n poikien lauantainen viestivoitto oli kisoille hieno lopetus, muttei yllätys, sillä vuosi sitten he olivat viestissä hopealla.

Poikien viestikulta oli USA:n ainoa maastohiihtomitali, joka tuli kisojen viimeisessä lajissa.

"Mahtavaa tekemista junnuilta"

Suomen tason kapeudesta on puhuttu kyllästymiseen asti, eikä se kauheasti laventunut Lahdessakaan, kun kuusi hiihtäjää hankki henkilökohtaisilla matkoilla yhdeksän sijoitusta top-kymppiin. 15 parhaan joukkoon sijoituksia tuli 15 ja urheilijoiden määrä kasvoi kolmella. Positiivista oli kuitenkin se, että hiihtäjät urheilivat kykyjensä mukaan.

– Mitaleita, hyviä hiihtoja ja suurimmalle osalle omaa tasoa parempia ja kauden parhaita hiihtoja. Kisat menivät odotuksia paremmin, sillä sijoituksia 15 parhaan joukkoon (10) tuli paljon enemmän kuin uskalsin ikinä odottaa. Kaikin puolin mahtavaa tekemistä junnuilta, kiitteli 20-vuotiaiden valmentaja Jussi Simula joukkuettaan.

Mitaliodotukset kohdistuivat Anita Korvaan, joka täytti ne kolminkertaisesti. Pojissa oli Simulan mukaan odotuksena, että "unelmapäivänä" mitali olisi mahdollinen.

– Tosi lähellä se oli, pariinkin kertaan. Viestit olivat hyvä loppuhuipennus, mutta poikien veto ei ihan riittänyt mitaleille asti. Viikon rasitukset alkavat näkyä ja nyt jäi vähän sillä lailla, että lähellä, niin lähellä...

Miska Poikkimäki oli ankkureista ainoa, joka oli urakoinut kaikki henkilökohtaiset kilpailut (7.–11.–5.).

– Miskalla on ollut kova viikko ja palautuminen 30 kilometriltä jäi lyhyeksi. Viesti toi kuitenkin kisoille positiivisväritteinen lopetuksen, kuvaili Simula.

Hopeinen "kirsikka"

Vanhemmassa ikäluokassa sijoituksia top-15:teen tuli viisi neljän urheilijan voimin.

– Eveliinan hopea oli kirsikka kakun päällä ja Vilman (Nissinen) kahdeksas sija hyvä onnistuminen. Muuten hiihdettiin perustasolla. Ei ollut varsinaisia pettymyksiä, mutta kun on monta urheilijaa, sitä valmentajana tietenkin toivoisi useampiakin oman tason ylityksiä, muotoili 23-vuotiaiden valmentaja Ville Oksanen.

Johanna Matintalon sairastuminen ja Piipon lähtö maailmancupiin söivät ison siivun kokonaispanoksesta, koska he ovat ikäluoka "syömähampaat", mutta Oksanen ei selitellyt.

– Niillä mennään, jotka ovat terveitä ja mukana. Joku on aina kipeänä, se kuuluu urheiluun.

Piippo otti revanssin

Nuorten kisoista sanotaan, että alle 20-vuotiaissa on laajempi ja kovempi taso, koska vanhemmista aina puuttuu osa parhaista, mutta menestyminen 23-vuotiaissa kertoo enemmän mahdollisuuksista yleisessä sarjassa.

Lauantaina Eveliina Piippo oli uransa parhaalla maailmancupin hiihdolla 20:s Ulricehamnissa ja otti revanssin hänet Lahdessa kahdella sekunnilla kukistaneesta Maria Istominasta. Venäläinen hävisi Piipolle 23 sekuntia ja oli 30:s.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi