Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit
Aino
Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Näkökulma: Suomen nuoret mitalinaiset kuuluvat Seefeldin kisakoneeseen

Hiihdosta näyttää tulleen laji, jossa hiihdetään 1,4–15 kilometriä ja lopuksi Anita Korva voittaa MM-pronssia. Sprinttipronssi ja viiden kilometrin vapaan pronssi saivat torstaina seurakseen pronssin myös perinteisen 15 kilometriltä. Neljäs pronssi löytyy viime vuoden 10 kilometrin perinteisen kilpailusta Gomsista.

Ennen Nuorten MM-kotikisoja Korva haaveili varovasti mahdollisuuksista sprinttimitaliin, koska ”rinttikulku” oli tuntunut hyvältä. Normaalimatkoilla hän pelkäsi seinän nousevan pystyyn. Taustalla oli vaikea, elokuusta alkanut sairastelukierre, pari kuukautta lepoa harjoittelusta ja vasta ennen vuodenvaihdetta aloitettu kilpailukausi.

Korvan menoa katsoessa vaikeasta syksystä ja alkukaudesta ei ole ollut tietoakaan. Sitkeä sisupussi on napsinut mitalit pois kuljeksimasta myös niiltä etukäteen epävarmoiksi ajatelluilta normaalimatkoilta ja osoittanut, että matkalla kuin matkalla ja molemmilla tyyleillä hän voi haastaa ikäluokkansa kärkeä. Korva on myös U20-ikäluokan naismitalisteista ainoa, joka on voittanut mitalin kaikilta matkoilta.

Suomalaisena saa harvoin nauttia arvokisojen mitalitulvasta, mutta silti Korvalle on vaikea enää keksiä uusia kysymyksiä. Naisen meno on ollut hämmästyttävän tasaista ja vakuuttavaa. Kaiken lisäksi sanavalmis Korva jakaa tuntemuksiaan hyvin avoimesti.

Niin avoimesti, että hän joutui torstaina korjailemaan vitsiksi tarkoittamaansa heittoa siitä, kuinka hän on alkanut katua armeijaan lähtöä. Korva vakuuttaa lähtevänsä armeijaan hyvillä mielin, vaikka treeni-into on menestymisen myötä noussutkin hurjasti. Ja runsaasti kasvanut palstatila mediassa on hänen mielestään loppujen lopuksi kuitenkin vain hyvä asia, niin lajille kuin hiihtäjälle itselleenkin.

Korva on ikäluokan naismitalisteista ainoa joka matkan mitalisti.

Asiassa kuin asiassa menestyneitä ihmisiä tuntuu usein yhdistävän se, että he eivät ole laiskoja tai tasapaksuja luonteita. Korvasta ulospäin huokuu vauhdikkuus. Nainen on myöntänyt tylsistyvänsä nopeasti jos hänellä ei ole tekemistä. Toisin kuin moni muu urheilulukiolainen, hän kirjoitti ylioppilaaksi kolmessa vuodessa. Nyt hän opiskelee urheiluhierojaksi ja pitää siitä, ettei opinnoissa tarvitse istua paikallaan vaan saa tehdä paljon itse. Kaiken tämän päälle hän todellakin aloittaa pian myös sen varusmiespalveluksen tähtäimessä kenties työ myöhemmin armeijassa.

Penkkiurheilun sijaan aikaa on kulunut itse urheiluun. Suuri rakkaus pienestä pitäen on ollut leuanveto, joita Korva kertoo tehneensä kymmenen kerralla jo ennen kouluikää. Lapsuuden syntymäpäivillä Korvan mielestä parasta oli syödä maha täyteen kakkua ja sen jälkeen pistää leuanvetokisa pystyyn. Nykyisin leukoja menee 25 ja penkistä 63-kiloinen nainen nostaa 70 kiloa.

Pienenä aloitettu voimaharjoittelu näkyy nyt ladulla. Korvan selkeä vahvuus on todella vahva tasatyöntö, mikä näkyy naisen hurjissa loppukireissä. Vaikka varsinaisia esikuvia Korvalla ei ole ikinä oikein ollutkaan, ei ole ihme että voimahiihtäjinä tunnettujen Marit Björgenin ja Krista Pärmäkosken nimet nousevat esiin "jos joku pitää mainita".

Mikäli 19-vuotiaan Korvan kehitys ja ura jatkuu yhtä lupaavasti, hänestä on kuoriutumassa upea tulevaisuuden esikuva. Samaa uskaltaa povata myös keskiviikon MM-hopeamitalisti Eveliina Piiposta, joka ensimmäisen arvokisamitalin varmistuttua ehti jopa harmitella niukkaa häviötään.

Voitontahdosta, voimasta ja ilosta ei ainakaan haittaa olisi aikuisten MM-kisoissakaan, sillä Seefeldin kisakoneeseen nämä naiset kuuluvat.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi