Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Nuoret MM-hiihtäjät eivät toivo lajin muuttuvan liikaa – "Perinteinen pitää tämän lajin hengissä"

Kymmenkunta ESS:n haastattelemaa nuorten MM-hiihtojen kilpailijaa olivat yksimielisiä: nykyinen tasapaino väliaika- ja yhteislähtöjen sekä vapaan ja perinteisen hiihtotavan välillä on hyvä. Harva lähtee erikoistumaan.

Torstaina naisten yhteislähdössä kärkijoukko pysyi kasassa vain alkumatkan, kunnes Frida Karlsson lähti omille teilleen. Miesten kilpailu sen sijaan meni massahiihdoksi. Kuva: Katja Luoma

Perinteisellä hiihtotyylillä ja väliaikalähdöillä on vankka kannatus nuorten hiihtäjien keskuudessa. Molempien vaiheittaista häipymistä on povattu ennen kaikkea kilpailuiden yleisöystävällisyyteen vedoten, mutta hiihtäjät itse haluavat pitää kiinni klassisista kisamuodoista.

Eilisen alle 20-vuotiaiden naisten 15 kilometrin perinteisen kisan koko mitalikolmikko – Ruotsin Frida Karlsson, Norjan Helene Marie Fossesholm ja Suomen Anita Korva – oli sitä mieltä, että nykyisenlainen tasapaino eri kisamuotojen välillä on hyvä.

Anita Korva nappasi kisoissa jo kolmannen mitalinsa. Kuva: Katja Luoma

Samoilla linjoilla oli kisan neljänneksi tullut Kendall Kramer.

– Uskon, että yhteislähdöt ovat tulevaisuudessa isompi juttu tv:n ja katsojien takia. Minun mielestäni molempien lähtömuotojen pitää säilyä, jotta hiihdon monimuotoisuus ja hiihtäjien yleistaidot säilyvät, 16-vuotias Kramer sanoi.

– Nautin yhteislähdöistä. Tämä oli hyvin erilaista verrattuna kilpailuihini Amerikassa. Tytöt ovat tiiviimmin kasassa, ja vaatii paljon taitoa, jotta pystyy hallitsemaan tilaa ympärillään. On pysyttävä aggressiivisena. Se oli erittäin hauskaa, hän jatkoi.

"Hyinen sää", sanoi Alaskan pakkasiin tottunut Kendall Kramer. Kuva: Katja Luoma

Kramer toivoo perinteisen säilyvän tasavertaisena vapaan hiihtotyylin rinnalla.

– Ehdottomasti. Luistelu saattaa olla viihdyttävämpää, koska vauhtia on enemmän, mutta minun mielestäni perinteinen hiihtotapa on se juttu, joka pitää tämän lajin hengissä.

Yleishiihtäjät kunniassa Suomessa

Anita Korva on nuorten MM-kisoissa osoittanut olevansa vahva yleishiihtäjä.

– Ainakin minulla on sellainen ajatus, että kaikki matkat ja tyylit olisi hyvä hallita, hän linjaa.

Korvan mukaan sama linjaus on voimissaan Suomen juniorivalmennuksessa kautta linjan.

Jo kolmannen MM-mitalinsa Lahdessa napannut Anita Korva on osoittanut olevansa vahva yleishiihtäjä. Kuva: Katja Luoma

– Ei ainakaan nuorena lähdetä erikoistumaan. Jos on sellainen, ettei yhtään pärjää vaikkapa yli kympin matkoilla, sitten saatetaan ehkä vähän panostaa.

Erikoistuminen on suhteellisen harvinaista muissakin hiihtomaissa.

– Olen vähän huomannut sellaista, että jotkut panostavat sprinttiin vähän enemmän, mutta on myös paljon heitä, jotka pyrkivät kaikille matkoille. Maailmancupissa jos haluaa pärjätä, on vähän pakko pärjätä kaikilla matkoilla, Korva muistuttaa.

Peesikeli helpotti roikkumista

Torstain yhteislähdöissä nähtiin kaksi tyystin erilaista kisaa.

Naisten 15 kilometrillä peli oli selvä nopeasti. Frida Karlsson otti eroa muihin vähitellen jo ensimmäisestä viitosesta lähtien. Kymmenen kilometrin kohdalla Fossesholm oli jäänyt hänestä jo lähes puoli minuuttia ja Korva reilut kymmenen sekuntia lisää. Minkäänlaista loppukiritaistelua ei mitalisijoista tullut.

Ainakaan nuorena ei lähdetä erikoistumaan. Hiihtäjä Anita Korva

Alle 20-vuotiaiden miesten kisassa matkaa oli tuplaten, mutta kärkiporukka pysyi isossa läjässä vielä viimeisellä viitosellakin. Kisan 15 parasta mahtuivat alle 20 sekunnin sisään.

– Olisin odottanut, että viimeiselle viitoselle olisi ollut vähemmän porukkaa. Sen tiesin, että irtiotto tulee varmasti toiseksi viimeiseen mäkeen, 15:nneksi sijoittunut Suomen Arsi Ruuskanen sanoi.

Mäkiä noustiin siisteissä jonoissa. Kuva: Katja Luoma

Hienosti viidenneksi hiihtänyt ja odotukset ylittänyt Miska Poikkimäki muistutti, että reippaassa pakkasessa vallitsi "peesikeli".

– Letkan perällä pääsi aika helposti, Poikkimäki kertoi.

– Oli ihan hauska kotiyleisön edessä rennosti hiihdellä ja kuunnella kannustusta. Hauskaa oli.

Lue myös: Kasvoteipeille on ollut käyttöä MM-hiihdoissa – "Hyiseltä tuntuu", sanoi Alaskan hirmupakkasiin tottunut amerikkalainen
 

Poikkimäki kuitenkin sanoi olevansa enemmän väliaikalähtöjen ystävä.

– Siinä ei tarvitse jännittää ihan niin paljon. Yhteislähdöt jännittävät vähän, mutta kyllä nämäkin käyvät yhtä lailla.

Arsi Ruuskanen myönsi olevansa hiukan huolissaan siitä, että perinteisen rooli vähenee tulevaisuuden kisoissa. Hän on treenannut tasaisesti molempia hiihtotapoja.

– Molemmat tyylit kuuluvat tähän lajiin.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi