Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Lahden MM-opetus: suomalaisilta sprinttereiltä puuttuu kirivoimaa

Verneri Suhosen kotikisojen pääkilpailu päättyi paljon ennen aikojaan. Heikon joukkuemenestyksen syy on tiedossa.

Verneri Suhosen meno oli karsinnassa kankeaa, mutta riitti 16. sijaan. Puolivälierässä tuntui paremmalta, mutta jatkoon se ei riittänyt. Kuva: Anssi Hietamaa

Suomen alle 23-vuotiaille sprinttereille ei jäänyt paljon käteen nuorten MM-hiihdoista maanantaina Lahdessa. Kaikkien kuuden karsinnasta jatkoon selviytyneen hiihtäjän kilpailupäivä päättyi ennen aikojaan jo puolivälierässä eli ensimmäisessä pudotushiihdossa.

Erityisen raskas pettymys oli kotiyleisön edessä hiihtäneelle Hollolan Urheilijat -46:n Verneri Suohoselle, jonka odotukset ennen kilpailua olivat korkealla.

– Tähän kisaan oli satsattu kaikki ja tästä halusin plakettia mukaan.

– Tunnelma oli kuitenkin huikea, vaikka oli maanantaipäivä. Oli hienoa hiihtää, mutta harmi, että se päättyi näin, sanoi erässään neljänneksi jäänyt lahtelainen, jonka lopullinen sijoitus oli 17:s.

Suhosella oli erähiihdossaan hyvä vire ja "pöhinä", eikä hän huolestunut, vaikka norjalaiskaksikko pääsikin viimeiseen laskuun vähän karkumatkalla.

– Se lasku kasaa porukan aika hyvin, eikä peli ollut siinä vielä menetetty. Loppukiristä se oli kiinni, siihen tarvitaan lisää harjoitusta ja rutiinia, sillä kirissä nämä pitää hoitaa kotiin, jos mielii pärjätä.

Suhosen erän "hoitivat kotiin" norjalaiset Joachim Aurland, joka lopulta otti pronssia, ja Sivert Wiig. Edelle ehti myös Italian Giacomo Gabrielli.

– Pitäisi parantaa loppukiriä. Me suomalaiset olemme siinä vähän heikkoja. Olimme syksyllä Norjassa ja hiihdettiin juuri näiden kavereiden kanssa kilpaa ja harjoiteltiin kirejä. Jo silloin huomasi, että ne ovat saakelin vahvoja. Kiriä meidän on harjoiteltava.

Täytyy lähteä metsään hiihtämään ja vähän miettimään. Sprinttihiihtäjä Verneri Suhonen

Urheilija piti Hiihtostadionilla harmituksen tyylikkäästi sisällään, vaikka sitä olisi varmasti tehnyt mieli purkaa heti karun totuuden paljastuttua.

– Täällä on paljon tukijoita ja ystäviä katsomassa, ja täytyy olla kiitollinen heille ja täytyy kunnioittaa heitä, että ovat tulleet katsomaan, Suhonen sanoi.

– Täytyy lähteä metsään hiihtämään, ja vähän miettimään. Urheilu näyttää välilä tätäkin puolta.

Suhonen kilpailee Lahdessa vielä keskiviikkona väliaikalähdöllä hiihdettävällä vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä.

– Haen 15 kilometriltä kauden parasta vapaan normimatkojen hiihtoa, lähden taistelemaan paikasta kahdenkympin sakkiin. Vapaa on kulkenut tänä talvena hyvin.

Puolivälieriin jäivät miehissä myös Lauri Lepistö (13.), Turo Sipilä (25.) ja kaatumiseen mahdollisuutensa menettänyt Janne Haarala (22.).

Hallitseva mestari Erik Valnes hallitsi päivää karsinnasta finaalin maaliin.

Miesten kisan ykkönen oli sen suurin suosikki ja päivää karsinnasta finaalin maaliin hallinnut Erik Valnes. 22-vuotias norjalainen oli hallitseva maailmanmestari, joka oli lauantaina Otepään maailmancupin perinteisen sprintissä kuudes ja kolmas edellisviikonloppuna vapaalla hiihdetyssä Dresdenin kaupunkisprintissä.

Valnes pääsi Saksassa juhlimaan myös maailmancupin voittoa, kun hän oli parisprintin ykkönen yhdessä Sindre Björnestad Skarin kanssa.

– Viimeiset pari viikkoa kunto on ollut hyvä ja toivottavasti niin jatkuukin. Nyt yritin finaalissa vain pitää kovaa vauhtia ja iskeä viimeiseen laskuun lähdettäessä. Hyvin se onnistui.

Seefeldin MM-joukkueeseen halajava Valnes toivoo, että hyvä vire jatkuu, sillä seuraava etappi on Norjan mestaruuskisoissa vajaan kahden viikon päästä.

– Norjassa on aika kova taso ja mestaruuskisoissa on onnistuttava, että pääsisi takaisin tänne Lahden maailmancupiin ja sitä kautta Seefeldiin, hän suunnitteli.

Perjantain paukkupakkanen ei vaikuttanut kisoihin, sillä virallinen lukema oli -16. Autojen mittarit näyttivät Urheilukeskuksessa järjestään kuusi astetta kovempia lukemia, mutta urheilijat eivät purnanneet.

– Pakkanen ei häirinnyt hiihtäessä, mutta lähdössä meinasi tulla kylmä ja nyt maalissa sormet ovat jäässä, kommentoi Verneri Suhonen.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi