Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

"Tarvitsen urheilulle vastapainoa" – terveysongelmat selättänyt MM-mitalisuosikki lepää opiskellen

Anita Korva hakee junioreiden MM-hiihdoista sprinttimitalia kahden nelossijan jälkeen. Vasta vajaan kuukauden kilpailemaan päässeen suurlupauksen "rinttikulku" tuntuu jo hyvältä ja viimeistelykisassaan hän haastoi jopa Krista Pärmäkosken.

Anita Korva tankkasi lauantai-iltana Liikuntakeskus Pajulahden noutopöydästä energiaa sunnuntain pitkää sprinttipäivää varten. Kuva: Sami Lettojärvi

Anita Korvaa on tituleerattu viime vuosina yhdeksi suomalaisen maastohiihdon suurimmista lupauksista, eikä suotta, sillä hän nappasi viime talvena nuorten MM-hiihdoista pronssia vapaan hiihtotavan vitosella ja on sijoittunut kaksissa edelliskisoissa sprintissä neljänneksi, molemmilla hiihtotavoilla.

Lisäksi nyt 19-vuotias Kiimingistä kotoisin oleva hiihtäjä on kotimaan laduilla pistänyt aika ajoin A-maajoukkueen naisetkin tiukille.

Viimeksi niin kävi keskiviikkona Suomen cupin viestissä Vantaalla, kun Kainuun Hiihtoseuran ankkuri taipui Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoskelle vasta loppusuoralla taistelussa viestin kakkospaikasta.

– Hiihdosta jäi hyvä mieli, kun pystyin vastaamaan Kristalle loikalla nousuissa, mutta jäi harmittamaankin, sillä meinasin kaatua kaarteessa ennen loppusuoraa, enkä päässyt lopussa enää kunnolla haastamaan häntä. Mutta varmaan vielä ehdin haastamaan Kristankin, hymyili Korva lauantai-iltana Liikuntakeskus Pajulahdessa, jonne Suomen joukkue on majoittunut MM-hiihtojen aikana.

"Pitää olla tekemistä"

Sunnuntaina uransa kolmanteen nuorten MM-sprinttiin starttaava Korva muutti aikanaan hiihdon perässä Vuokattiin, missä kävi urheilulukion kuten esimerkiksi Pärmäkoski ja Niskasen sisarukset Iivo ja Kerttu.

Korva kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi käytyään lukion kolmessa vuodessa, mikä on herättänyt hieman ihmetystä, koska käytännössä kaikki muut urheilulukiolaiset hyödyntävät nelivuotiset opinnot.

Varmaan vielä ehdin haastamaan Kristankin. Hiihtäjä Anita Korva

– Pitää olla tekemistä, en jaksa vaan olla kotona harjoitusten välissä, perustelee hiihtäjä, joka parhaillaan käy vuoden kestävää urheiluhierojakurssia ja aloittaa varusmiespalveluksen Kainuun prikaatin Urheilukoulussa keväällä.

– Vaikea olla vaan paikallaan. Toki olen miettinyt itsekin, että onko järkeä tehdä kaikkea ylimääräistä, voisiko itsensä päästää välillä helpommallakin, mutta tarvitsen urheilulle vastapainoa. Sen takia kävin lukionkin kolmessa vuodessa, kun se tuntui niin helpolta. Ja vielä ei ole tuntunut raskaalta, hän korostaa.

"Oli rankkaa maata sohvalla kun muut olivat leirillä"

Lahdessa viimeistä vuottaan U20-sarjassa kilpaileva Anita Korva aikoo urakoida kaikki matkat, ”jos ei tule mitään erikoista”. Sunnuntain sprinttiin ainoa tavoite on nousta nelossijojen jälkeen palkintokorokkeelle.

– Kaiken pitää onnistua, suksivalinnan, voitelun ja pitää keskittyä tarkasti sekä mennä päivä normirutiineilla. Eikä saa ”häseltää”, hän luettelee.

– Rata on hyvä ja siinä on muutamia taktisia paikkoja, käännöksiä sun muita, jotka on otettava tosi tarkasti ja vältettävä ”äksidentit”. Ja viimeinen laskukin on tärkeä, siinä voi menettää paljon, hän ennakoi.

Lauantaina Korva tutkaili ratkaisupaikkoja ensin itsekseen ja lopuksi yhdessä maanantain omaan kilpailuunsa valmistuneiden U23-sarjan joukkuekavereiden kanssa.

Korva uskoo, että kuntokin on hyvin nousussa, mutta myöntää, että takana on raskaita aikoja terveysongelmien takia. Hän pääsi aloittamaan kilpailukautensa vasta ennen vuodenvaihdetta, sillä harjoituskausi ja kilpailukauden alku menivät pipariksi jo elokuussa alkaneen sairastelukierteen takia.

– Pari kuukautta olin tekemättä mitään. Se oli rankkaa maata sohvalla kun muut olivat leirillä. Nyt olen terveiden kirjoissa ja olen pystynyt kilpailemaankin kolmena-neljänä viikonloppuna. Koko ajan on mennyt paremmin. ”Rinttikulku” tuntuu jo ihan hyvältä, mutta normimatkat vielä vähän mietityttävät, kun ei oikein tiedä nouseeko siellä seinä vastaan, Korva aprikoi.

Kisaohjelma, sunnuntai: Klo 12 maastohiihto U20, sprintti (p), karsinta, klo 14 erävaihe ja finaalit.

Maanantai: Klo 12 maastohiihto U23, sprintti (p), karsinta, klo 14 erävaihe ja finaalit. Klo 16.45 avajaiset (korjattu alkamisajankohta).

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi