Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Mico Ahonen voitti nuorten MM-katsastuskisan Lahdessa

Lahden normaalimäki, nuorten MM-kisojen näyttämö parin viikon päästä, jakaa hyppääjien mielipiteet. Jopa Lahden Hiihtoseuran Mico Ahonen ja Niko Kytösaho ovat eri mieltä mäestä.

Monen hyppääjän mielestä Lahden normaalimäki on erikoinen, mutta Mico Ahosen mukaan helpontuntuinen laskea. Kuva: Mirja Hussain

Liki kolme viikkoa on aikaa siihen, kun Lahden normaalimäessä hypätään nuorten MM-mitaleista 24. tammikuuta. Nuo viikot tulevat tarpeeseen, myöntävät Suomen MM-ehdokkaisiin kuuluvat Lahden Hiihtoseuran nuoret Mico Ahonen ja Niko Kytösaho.

Lauantaina 17-vuotias Mico Ahonen vei voiton normaalimäessä hypätyssä Veikkaus cupin osakilpailussa, jossa katsastettiin samalla nuoria hyppääjiä.

– Ennen kisaa oli vähän vaikeata hyppäämisen kanssa, mutta kisassa sain omia perusrentoja hyppyjä, sanoi 93- ja 92,5-metriset hypyt leiskauttanut Mico Ahonen.

19-vuotias Niko Kytösaho oli neljäs 90- ja 89,5-metrisillä hypyillä. Kytösaho luottaa melko varmaan MM-kisapaikkaan, mutta hänen tavoitteenaan ei ole vain päästä kisoihin vaan myös pärjätä siellä.

– Siitä ollaan vielä aika kaukana näillä hypyillä, mutta olen luottavainen, tässä on kolme viikkoa vielä aikaa. Hypyn kanssa on ollut vähän hakemista, varsinkin ysikympissä. Hyppy on parantunut kuitenkin ihan hyvin, nyt kun saa vielä siirrettyä sen kisatilanteeseen, Kytösaho sanoo.

"Ysikymppi", normaalimäki on Lahdessa hyppääjien mielestä hieman erikoinen, koska se heittää hyppääjän hyvin korkealle suhteessa mäen kokoon. Kytösaho ei mairittele mäkeä, vaikka uskookin kotietuun.

– Ei se mikään lempimäki ole, mutta tuollaista mäkeä ei ole missään muualla, hän naurahtaa.

Mico Ahonen on puolestaan mäen puolella.

– Tämä on omasta mielestäni helppo mäki. Onhan se erikoinen, mutta tykkään siitä ja tykkään sen ylämäestä. Se on helpontuntuinen laskea, tasainen ja saa hyvän paineen, Ahonen luettelee.

Hän uskoo, että nuorten MM-kotikisoissa "omat rennot hypyt" voivat riittää aika pitkällekin, kunhan kisapaikka ensin irtoaa. Myös hänen valmentajansa Pasi Ahonen uskoo, että Lahden mäki sopii hyppääjälle paremmin kuin monille muille.

Maajoukkueen haastajaryhmään kuuluva Ahonen hyppää ensi viikonloppuna Puolan Zakopanessa FIS-cupin osakilpailussa. B-maajoukkuemies Kytösaho ei ole vielä varma Puolan-matkasta. Joka tapauksessa molemmilla jatkuu treeni kotimäestä. Mäkijoukkue Lahden nuorten MM-kisaan julkistetaan maanantaina 14. tammikuuta.

Niko Kytösaho haluaa paitsi päästä nuorten MM-joukkueeseen myös pärjätä kisoissa hyvin. Kuva: Mirja Hussain

Pohjola tuore mäen erikoismies

Kaksikon väliin lauantain kisassa mahtuivat Frans Tähkävuori ja Janne Korhonen. Nuorten MM-paikkaa Ahosen ja Kytösahon tavoin tähyävät Henri Kavilo ja Jonne Veteläinen olivat puolestaan viides ja kuudes. Muut MM-ehdokkaat, Kalle Heikkinen ja Lahden Hiihtoseuran Arttu Pohjola antavat näyttöjä tänä viikonloppuna Saksan Klingenthalissa Continental cupissa. Kuudesta hyppääjästä viisi nimetään joukkueeseen ja neljä pääsee hyppäämään lopulta kisoissa asti.

Kytösahon ja Pohjolan valmentaja Ari Saukko uskoo Pohjolalla ja Heikkisellä olevan varmimmat MM-paikat. Arttu Pohjolalla on Saukon mukaan kaikki ominaisuudet huipulle asti, mutta tämä vaihtoi yhdistetystä mäen erikoismieheksi vasta viime kaudeksi. 17-vuotiaan Pohjolan mitalikisat ovat vasta tulevilla kausilla.

– Arttu on nuori poika vielä. Toki hän on aika fyysinen ja hyvin kehittynyt, ja hänellä on hyvät mahdollisuudet mennä eteenpäin kovaakin vauhtia. Ikäluokan maailman kärki on kuitenkin aika kova. Siellä on tulossa vastaan sellaisia kavereita, jotka kamppailevat tällä hetkellä mäkiviikolla lähes palkintopallisijoista, Saukko toppuuttelee.

Nyt haetaan kokemusta.

– Tämä kausi on vielä hyvinkin tulevaisuuden rakentamista, Saukko sanoo.

Julia Tervahartiala loukkaantuneena

Kotikisoista puuttui lauantaina LHS:n Julia Tervahartiala. Pari viikkoa sitten hyppynsä kaatunut Tervahartiala on vielä toipilaana. On niin sanotusti siinä ja siinä, ehtiikö 16-vuotias hyppääjä MM-kotikisoihin. Hän olisi ainoa suomalaisnainen nuorten eli alle 20-vuotiaiden MM-kisaan.

– Julia on ikäisissään maailman luokkaa tällä hetkellä. Samaa ikäluokkaa on maailmalla ihan muutama, jotka hyppäävät samalla tasolla, jotkut hyppäävät vähän paremmin. Julialla on nuorten MM-kisoja monet vielä edessä, valmentaja Pasi Ahonen sanoo.

LHS:lla tulevaisuuden lupauksia

Tulevaisuuden mäkimies nähtiin alle 18-vuotiaiden Veikkaus cupin kisassa, kun 13-vuotias Tuomas Kinnunen oli toinen. Kinnunen sekä 11-vuotias Kaimar Vagul ja 15-vuotias Kasperi Valto ovat Ari Saukon valmennettavia LHS-nuoria.

– Niissä junioreissa on hurja potentiaali. Mitä olemme käyneet kansainvälisiä kisoja, he ovat kansainväliselle mittarille heitettynä oman ikäluokkansa kärkihyppääjiä, Saukko kehuu.

Alle 18-vuotiaiden mäkikisan voiton vei LHS:n Rasmus Ähtävä, joka voitti myös ikäluokan yhdistetyn kisan.

Venäjän Anna Shpyneva oli ylivoimainen mäkihypyn N18-sarjassa. Naisten yleisessä sarjassa LHS:n Susanna Forsström jäi toiseksi Venäjän Mariia Iakovlevan taakse.

Olli Salmela piti ainoana kilpailijana yhdistetyn miesten sarjan hallussaan ja nuorten naisten yhdistetyssä paras oli Alva Thors.

Veikkaus cupin kilpailut jatkuvat sunnuntaina.

Lue myös: Ahkeran painijoille viisi mitalia vapaapainin Koululiikuntaliiton SM-mestaruuspaineista
Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi