Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Finlandia-hiihdon uusi vetäjä, lahtelainen Raiko Pousi hyppää isoihin ja haasteellisiin saappaisiin innolla: "Kunnialla otan tehtävän vastaan"

Uuden puheenjohtajan alaisuuteen siirtyvä massatapahtuma aikoo uudistua pitkällä aikavälillä.

Juha Viljamaa (vas.) jättää tehtävän Finlandia-hiihdon johdossa Raiko Pousille luottavaisella mielellä. Kuva: Mirja Hussain

Perinteisen Finlandia-hiihdon järjestelyissä on meneillään muutoksen tuulia, kun tapahtuman pitkäaikainen päätoimikunnan puheenjohtaja Juha Viljamaa jättää tehtävän. Viljamaan seuraajaksi tehtävään valittiin lukuisten hiihtokilpailujen kilpailunjohtajana ja Finlandia-hiihdon ratamestarinakin tunnettu Raiko Pousi.

– Totesin nyt, että hommia on tehty jo ihan tarpeeksi. Tunsin, että enää minulla ei olisi tehtävään täyttä panosta annettavana. Olen toiminut puheenjohtajana 15 tuloksellisesti positiivista vuotta. Tämä on ollut pitkä ja ihana aika, mutta tehtävä vaatii nyt Raikon, joka tulee uutena, uudella innolla ja asenteella sekä uusilla ideoilla mukaan.

Viime vuonna Lahden Hiihtoseurankin puheenjohtajuudesta luopunut Viljamaa haluaa keskittyä tehtäväänsä maratonhiihtojen kansainvälisen kattojärjestö Worldloppetin johdossa. Viljamaa jättää Finlandia-hiihdon johtamisen Pousin käsiin luottavaisin mielin.

Raiko Pousilla on runsaasti kokemusta eri hiihtokilpailujen kilpailunjohtajana toimimisesta. Kuva: Mirja Hussain

– Jätän tehtävän mielelläni Raikolle. Olen tehnyt hänen kanssaan vuosia töitä ja tiedän tapahtuman siirtyvän päteviin käsiin. Raiko on monipuolinen ja kokenut mies. Hän oli luonnollinen jatkaja tähän tehtävään, Viljamaa sanoo.

Raiko Pousi odottaa alkavaa urakkaa.

– Kunnialla otan tehtävän vastaan ja lähden siihen hyvillä fiiliksillä. Onhan tässä oltu Finlandia-hiihdon järjestelyissä mukana jo vuosia ja Juha siirtyy nyt pitkän ja ansiokkaan uran jälkeen pois. Hyppään niihin saappaisiin innolla, vaikka isot ja haasteelliset saappaat tietenkin ovat. Nyt lähdetään rakentamaan tulevaa Finlandia-hiihdon konseptia uudella innolla, Pousi sanoo.

"Hyviä ja huonoja vuosia"

Viljamaan mukaan menneet 15 vuotta sisälsivät hyviä ja huonoja vuosia.

– Hyvinä vuosina oli lunta, ladut kunnossa ja 7500 hiihtäjää. Huonoina vuosina on ollut lyhennetty rata, vähän lunta ja hiihtäjät tyytymättömiä. Tällöin osallistujamäärä on notkahtanut 4000 hiihtäjään.

Kahdeksi uhkatekijäksi Viljamaa mainitsee ilmaston lämpenemisen ja Hiihtoliiton.

– Lumivarmuuden takaamiseen tarvitaan niin seuroja kuin kaupunkia, yhteisiä ponnistuksia. Sitä varten on aloitettu jo yhteinen projekti. Meillä on kaupungin liikuntatoimen, Hollolan urheilijoiden ja Lahden hiihtoseuran kanssa yhteistyössä tavoitteena, että kolmen vuoden sisään täällä olisi noin 15–20 kilometrin ensilumen latu.

Juha Viljamaa luopui viime vuonna Lahden Hiihtoseuran puheenjohtajuudesta ja nyt vastaavasti Finlandia-hiihdon. Mies haluaa keskittyä tehtäväänsä Worldloppetin puheenjohtajana. Kuva: Mirja Hussain

Säiden salliessa marras-joulukuussa tykkilumella tehty latu voisi toimia varareittinä myös Finlandia-hiihdossa pahimmassa lumitilanteessa.

– Se auttaisi myös siihen, että jos on lumivarmuutta, me saamme hiihtäjät tietoisiksi siitä, että tapahtuma järjestetään aina varmasti. Ensilumenlatu on toki tärkeä myös itse Finlandia-hiihtoon harjoittelua varten, Pousi sanoo.

– Toinen ongelma on Hiihtoliitto, joka ei ole kiinnostunut massahiihdoista ollenkaan, eikä tue niitä millään lailla. Ongelma johtunee pääasiassa liiton taloudellisesta tilanteesta. Kuitenkin jos miettii koko bisneksen kannalta, meidän asiakkaamme ostavat välineet, vaatteet ja majoitusvuorokausia toisin kuin kilpahiihtäjät. Massahiihtotapahtumilla on iso merkitys palvella tavallista hiihtävää ihmistä, joka kuitenkin pyörittää taloudellisesti hiihtobisnestä.

Muutokset askel kerrallaan

Raiko Pousilla on edessään haastava urakka, joka vaatii paljon töitä. Hänen mukaansa selkeitä haasteita ovat muun muassa juuri lumivarmuus ja osallistujamäärien kasvu.

– Notkahdus osallistujamäärissä johtuu viime vuosien lumimääristä, jotka eivät ole olleet mairittelevia, pois lukien viime talvi joka oli hyvä. 3–4 huonompaa vuotta, jolloin hiihdon harrastajien määrä on vähän pudonnut. Ei yksi hyvä vuosi nosta osallistujamääriä yhtäkkiä. Minulla on vahva usko siihen, että jos tänä vuonna tulee jälleen hyvä talvi ja ajoissa, niin pelkästään sen luoma positiivinen kokemus jo vaikuttaa osallistujien määrään.

– Mutta se, miten se saadaan kestämään tulevina vuosina, sitä täytyy nyt miettiä ja saada siihen jotain ratkaisuja. Se on monen asian summa joka tapauksessa, mutta lumivarmuus on yksi isoimmista tekijöistä. Se luo pohjaa sille, että kuntoilijat ympäri Suomea ja maailmaa tietävät tapahtuman, jota ei muuten ikinä ole 45-vuotisen historian aikana peruttu, Pousi sanoo.

Raiko Pousi (oik.) seuraa Juha Viljamaata Finlandia-hiihdon johdossa. Kuva: Mirja Hussain

Ensi talven tapahtumaan mennessä mikään ei Pousin mukaan juuri muutu, vaan massahiihtotapahtuma sivakoidaan tutulla konseptilla. Pousin mukaan lyhyellä aikavälillä yritetään tehdä pieniä muutoksia ja monia asioita, mutta pienin askelin. Taloudelliset kulmakivet täytyy kuitenkin ottaa huomioon. Yksi kehityskohde on lisäksi viestintämarkkinointi ja näkyvyyden lisäys muun muassa sosiaalisen median puolella.

– Enemmänkin me mietimme, mitä tapahtuu 2020-luvun alkupuolella. Sitä, mihin suuntaan Finlandia-hiihtoa halutaan viedä ja millä me saamme hiihtävää kansaa mukaan. Ne on ne avainasemat joita alamme miettiä. Voiko reitistölle tehdä jotakin. Suomen luonto on monelle vaikuttava kokemus, yritämme miettiä, saisiko reitille jotakin elämyksiä, tai muita lisäjuttuja.

 

Finlandia-hiihdon vuosibudjetti liikkuu 300 000–600 000 euron välillä osallistujamääristä riippuen. Juha Viljamaalla on Pousille ja järjestäville seuroille neuvo tulevaisuuteen.

– Finlandia-hiihto on joka vuosi aloitettu puhtaalta pöydältä. Toivoisin molemmilta seuroilta ymmärrystä jättää tuloksesta pikkuisen kehitysrahaa niin, ettei kaikkea otettaisi ulos. Se auttaa paljon, jos saa hiukan kehitysrahaa ja selviää kuivaksi joka vuosi.

Uusi puheenjohtaja

Raiko Pousi

40-vuotias.

Asuu Lahdessa.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

Koulutukseltaan IT-insinööri.

Edellisiä tehtäviä: Finlandia-hiihdon kilpailunjohtaja, Salpausselän kisojen hiihdon kilpailunjohtaja, Lahden MM-hiihtojen 2017 kilpailunjohtaja.

Toimii myös tulevan talven nuorten MM-hiihtojen kilpailunjohtajana.

Vapaa-ajallaan viihtyy liikunnan parissa laduilla ja luonnossa. Muun muassa hiihto- juoksu- ja triathlontapahtumat ovat tuttuja.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi