Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Ville Larinto ehti käsitellä lopettamisen, mutta yhteydenottoryöppy nosti tunteet pintaan – "Paluu täysin poissuljettu vaihtoehto"

Loukkaantumisten sävyttämä ura päättyi Salppurin kisoihin. Nyt Larinto pohtii, mitä elämältään seuraavaksi haluaa.

Ville Larinto hyppäsi viimeisen kisansa Salpausselälä viime talvena. Kuva: Viena Kytöjoki

Kiitokset ja muistamiset ovat vetäneet Ville Larinnon mielen haikeaksi ja kiitolliseksi. Lahtelaismäkihyppääjä oli ehtinyt käsitellä urheilu-uran lopettamisen jo useaan otteeseen, mutta julkisen lopettamisilmoituksen jälkeen tunteet ovat nousseet pintaan.

Larinto kertoi uransa lopettamisesta viime tiistaina Ylellä. Puhelin on ilmoituksen jälkeen pirissyt tiuhaan.

– Aika moni päätöksestäni tiesi etukäteen, mutta kyllä se on joillekin tullut myös yllätyksenä.

Lähipiiri ja joukkuekaverit tiesivät miehen ratkaisusta jo talvella, mutta julkisuuteen hän ei halunnut asian kanssa hötkyillä.

Lukuisista loukkaantumisista uransa varrella kärsinyt Larinto teki periaatteellisen päätöksen lopettamisesta jo siinä vaiheessa, kun talven olympialaiset menivät sivu suun.

– Kun kerroin siitä isälle [Jari Larinnolle] ja muutamille muille, niin eivät he ottaneet sitä aluksi tosissaan. He kai ajattelivat, että sanoin sen vain angstin ja tuskastumisen puuskassa.

Kun läheisille selvisi, että Larinto toden totta lopettaa, oli vastaanotto ymmärtäväinen. Oma olo lopettamisilmoituksen jälkeen on ollut helpottunut.

– Esimerkiksi viime kesänä itseluottamus oli korkealla ja usko hyvien tulosten saavuttamiseen oli kova. Kun kaikki meni lopulta niin sanotusti perseelleen, stressi oli kova ja tuntui, että seinät kaatuvat päälle. Vaikka rakastin sitä työtä, mitä urheilijana tein, on päällimmäinen tunne helpotus ja huojennus.

Viimeiseksi kisasuoritukseksi jäi Salpausselän kisojen suurmäen karsinta.

– Pitkään harkitsin, että osallistunko siihenkään, mutta silloinen päävalmentaja [Andreas Mitter] kutsui mukaan. Päätimme, että hyppään silloin viimeiset hyppyni.

Polvi vain yksi syy

Huonokuntoinen, useaan kertaan operoitu polvi oli vain yksi osasyy lopettamiselle. Suurin yksittäinen syy oli se, ettei hyppääminen enää noussut sille tasolle, minne Larinto halusi sen nousevan.

– Tuntui, että olin ottanut koneesta kaiken irti, minkä sain. Oli tunne, etten pysty tekemään mitään enää paremmin. Kun tulokset eivät olleet lähellekään sitä, mitä tavoittelin, ajattelin, että on turha jäädä roikkumaan.

Kun 28-vuotiaalta Larinnolta kysyy, onko comeback edes teoreettisesti mahdollista, vastaus on napakka.

– Pidän paluuta täysin poissuljettuna vaihtoehtona.

Moni on Larinnolta mahdollisesta paluusta mäkeen kysellyt. Päätös on kuitenkin lopullinen ja pysyvä, hän vakuuttaa.

– Väkisin en halunnut yrittää 35-vuotiaaksi asti. Tuli tunne, että nyt on tehty kaikki, mitä tehtävissä on. Ei se katso ikää.

Suomalaisella mäkihypyllä menee surkeasti. Sen Larinto myöntää kiertelemättä. Hän on kuitenkin täysin vakuuttunut, että suomalaismäkihyppy palaa maailman huipulle, vaikka kilpailu terävimmässä kärjessä on äärimmäisen kovatasoista.

– Yhdistetyssä oli joitain vuosia sitten ihan yhtä heikko tilanne kuin mäkihypyllä nyt. Viime talvena olympiamitalit olivat jo lähellä. Uskon vakaasti, että suomalaisella mäkihypyllä on hyvä tulevaisuus. Junioripuolella tehdään erinomaista työtä ja harrastajia riittää. Mäkihyppy ei ole kuollut tässä maassa, eikä se mihinkään ole kuolemassa.

Töitä ja opiskelua

Usean ex-urheilijan elämä on luisunut alamäkeen ammattilaisuuden jälkeen. Myös joillain ex-mäkihyppääjillä on uran jälkeen mennyt liian kovaa, kun urheilun jättämää tyhjiötä on pyritty täyttämään mitä erikoisimmin ja huolestuttavinkin keinoin. Miten Larinto varmistaa sen, ettei hänelle käy kuin niin monelle ex-urheilijalle?

– Aluksi tuntui, että mitään ei ole enää jäljellä. Kovin nopeasti kalenteri on kuitenkin täyttynyt. Nyt olen ymmärtänyt sen, että kaikki ovet, jotka uran aikana olivat kiinni, ovat nyt auki, perintäfirmassa töissä käyvä ja syksyllä tradenomiopintoja Lamkissa henkiin herättelevä Larinto sanoo.

Keväällä Larinto kävi muutamissa yliopiston pääsykokeissa. Sama on edessä myös ensi keväänä, jos tänä vuonna ei vielä tärppää.

Urheilulliset tavoitteet painottuvat nykyisin kuntosaliharjoitteluun.

– Jos yläkroppaankin saisi joskus lihasta, Larinto sanoo ja naurahtaa.

Enää ei tarvitse painoindeksejä laskeskella.

Mäkihypyn ja urheilun parissa toimiminen kiinnostaa jatkossakin. Mäkihyppyvalmentajan työt eivät ainakaan tässä vaiheessa kiinnosta.

– Jollain tavalla olisi mielenkiintoista olla lajin sisällä ja ytimessä kuitenkin mukana.

Lahti Eventsille ja Salpausselän kisoille etsitään uutta vastaavaa tuottajaa ja pääsihteeriä. Kiinnostaako ex-mäkihyppääjä se pesti?

– Ei taida minun cv:ni vielä siihen riittää. En tiedä. Pitäisiköhän laittaa hakemus menemään? Kyllä minä sen ilmoituksen olen nähnyt, Larinto pohtii.

Ex-mäkihyppääjä

Ville Larinto

28-vuotias ex-mäkihyppääjä.

Seurustelee. Asuu Lahdessa.

Työskentelee Taitoa Kuntaperintä oy:ssä, liiketalouden opiskelupaikka Lamkissa. Hakenut yliopistoon.

Kilpaili maailmancupissa ensimmäisen kerran joulukuussa 2007.

Maailmancupissa yhteensä 95 kisaa vuosien 2007–2018 aikana. Viisi palkintokorokepaikkaa. Yksi maailmancup-osakilpailun voitto.

Palkintokaapissa tukku SM-mitaleita ja nuorten MM-pronssia.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi