Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Finlandia-hiihtoon etsitään uusia ideoita – "Tarkoitus on ainakin herättää keskustelua"

Ulkopuolinen työryhmä on "myllännyt" massahiihdon tulevaisuuden näkymiä. "Isossa kuvassa ei ole keskitytty vain Finlandiaan, vaan on päästy aika isojen asioiden äärelle, sanoo ryhmän vetäjä Ismo Hämäläinen.

Ismo Hämäläisen mukaan työryhmän tarkoituksena miettiä hiihdon tulevaisuutta laajemminkin, ja herättää keskustelua eri mahdollisuuksista. Kuva: Janne Pussila

Hiihdon massatapahtumien osanottajamäärät ovat Suomessa pudonneet rajusti huippuvuosista. Finlandia-hiihdossakin hätyyteltiin 1980-luvulla 13 000 osanottajan lukemia, mutta viime helmikuussa jäätiin alle 4 000 hiihtäjään.

Tapahtumanjärjestäjiä kehitys huolestuttaa ja siksi Finlandia-hiihdon päätoimikunta on kutsunut koolle ulkopuolisen työryhmän miettimään tapahtuman tulevaisuudennäkymiä.

– Kyse on isommasta kokonaisuudesta. Ihmisten liikunnasta, liikuttamisesta sekä aktivoinnista ja puhutaan myös matkailusta. Missä tapahtuu, mitä tapahtuu ja kenelle tapahtumat ovat suunnattuja, mikä on kohderyhmä? Olemme hakeneet uutta ja erilaista näkemystä, selvittää työryhmän vetäjä, Vierumäen valmennuskeskuksen johtaja Ismo Hämäläinen.

– Olemme myllänneet aika paljon aihioita siitä, mitä on tapahtumassa hiihdossa ja liikunta-alalla yleensä. Kyse on tietyllä tapaa hyvänlaatuisesta elämysbisneksestä. Luonto ja liikunta ovat hieno yhdistelmä. Itse ajattelen niin, että liikunta on huonoimmillaankin hienoa, sanoo Hämäläinen.

Luonto ja liikunta ovat hieno yhdistelmä. Itse ajattelen niin, että liikunta on huonoimmillaankin hienoa. Työryhmän vetäjä Ismo Hämäläinen

Tajunnanvirtaa ei ole säästelty

Finlandia-hiihdon osanottajamäärä jäi viime helmikuussa alle 4 000:een. Ulkopuolinen työryhmä pöyhii parhaillaan sitä, miten hiihtäjämäärät saataisiin uuteen nousuun. Kuva: Sami Kuusivirta

Työryhmässä ovat mukana Heidi Passila, joka opettajana edustaa koululiikuntaa, 24 tunnin entinen ME-mies Teemu Virtanen tuntee pitkien matkojen hiihdot, Heikki Eklund Startexilta on välinenvalmistajien edustaja ja TD Niklas Turku katsoo asioita ratojen ja kilpailunjärjestämisen näkökulmasta. Hämäläinen itse on entinen maajoukkuevalmentaja, joka nykyisin työskentelee opistomaailmassa.

Työryhmä "jättää mietintönsä" Finlandia-hiihdon päätoimikunnalle huhtikuun lopussa. Hämäläisen mukaan tarkoitus ei ole esittää mitään suoria ehdotuksia.

– Tarkoitus on ainakin herättää keskustelua.

Pohdinnan lähtökohtana oli se, mitkä asiat ovat hyvin ja miten niitä voisi vielä vahvistaa, mitkä ovat resusrssit ja onko niitä mahdollista saada lisää sekä miten saada porukka innostumaan, niin hiihtäjät kuin järjestelyorganisaationkin?

Hämäläisen mukaan ryhmässä ei ole säästelty "tajunnanvirtaa" ja esiin on noussut paljon ajatuksia ja ideoita.

– Mitä kaikkea voisi tehdä yhdessä, enemmän ja isommin. Isossa kuvassa ei ole keskitytty vain Finlandiaan, vaan on päästy aika isojen asioiden, kuten koululiikunnan, äärelle. Onko hiihto koulujen opetussuunnitelmissa, mistä kasvavat tulevat iivot, tulevat Finlandia-hiihtäjät tai vain oman kuntonsa ylläpitämiseksi hiihtävät harrastajat, hän kuvaa.

Lumivarmuus isossa roolissa

Keskusteluissa on noussut esille kolme perusasiaa: lumivarmuus, reitistö ja toimintamalli.

– Lumivarmuuteen pitäisi satsata, että tänne osattaisiin tulla harjoittelemaan ja tapahtumiin. Miten siihen pystyttäisiin vaikuttamaan niin, ettei hiihtäjien tarvitsisi odottaa tammikuun loppuun asti tietoa siitä, pystytäänkö ylipäätään hiihtämään.

Hiihdon reitistö on myös isossa roolissa.

– Tarjoaako reitti tarpeeksi houkuttelevia elämyksiä, onko se "vau"-kokemus?

Oleellista on myös tulevaisuuden toimintamallista päättäminen.

– Onko haussa isompi tapahtumakuvio, talvifestivaali tai Finlandia-viikko, jolloin yhteistyökumppaneina voisivat olla isot tekijät kuten Hiihtoliitto ja Suomen Latu. Jos laajennetaan, on mukaan otettava myös matkailuelinkeino. Ihmiset kyllä liikkuvat, mutta oleellista on, että ja jos heille järjestetään tarjontaa, tarttuvatko ihmiset siihen. Me olemme hakeneet lähinnä uusia avauksia, sanoo Hämäläinen.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi