Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

”Auringonnousu oli uskomattoman kaunis” - Finlandian hiihtäjät nautiskelivat, järjestäjät pettyivät osallistujamääriin

Venäläisen Yolochka Ski Teamin Ivan Kryukov otti kuvia ennen starttia Kuva: Juha Peurala

Yhdysvaltalainen Tyler DeAngelis ehti käydä Finlandia-hiihdon sunnuntaisen 100 kilometrin vapaan tyylin kisassa monen monta ajatusta läpi. Sen lisäksi, että hän voitti kyseisen kilpailun, jenkkihiihtäjä ylitti maaliviivan useita hienoja kokemuksia rikkaampana. DeAngelis käytti matkantekoon hieman yli viisi tuntia. Maaliintulonsa jälkeen mies muistutti enemmän pakkasukkoa kuin kilpahiihtäjää. Hänen partansa ja viiksensä olivat täysin jään peitossa.

- Viimeisen 15 kilometrin aikana tunsin kuolevani, DeAngelis purki kisan kulkua hymy huulillaan.

DeAngelis jätti toiseksi tullutta jyväskyläläistä Arto Nissistä 28 sekuntia.

- 100 kilometriä on niin pitkä matka, että sinne mahtuu sekä hyviä että huonoja hetkiä. Enemmän oli huonoja, mutta onnistuin taistelemaan. Kävin kovaa henkistä taistelua itseni kanssa. Vaikeaa oli, mutta kyllä tämä silti oli sen arvoista, voittaja sanoi.

Ennen matkaa ja etenkin sen aikana, DeAngelis nautti näkemästään.

- Kun olimme muiden kilpailijoiden kanssa jo ennen seitsemää lähtöalueella, oli pilkkopimeä ja pakkasta yli 15 astetta. Kisan aikana ehdin ihailla myös aivan kertakaikkisen upeaa auringonnousua. Jo ihan pelkästään senkin takia olisin voinut lähteä mukaan kilpailuun, DeAngelis fiilisteli.

Finlandia-hiihto järjestettiin viikonloppuna 45. kerran. Kuva: Juha Peurala

"Saatan tulla tänne uudestaankin"

Kisassa toiseksi hiihtänyt Arto Nissinen, 54, on kovan tason kuntoilija. Aktiiviurallaan muun muassa ampumahiihdon maailmancupissakin kilpaillut jyväskyläläinen oli tyytyväinen rankkaan kilpailuun.

- Reissu oli kaikin puolin mahtava ja mukava. Toisen kierroksen alussa (noin 50 kilometriä) oli hieman vaikeampi hetki, kun neste ei meinannut imeytyä. Loppu tuli taas todella hyvin. Jos matkaa olisi ollut vielä kilometri lisää, olisin ottanut jenkkipojan kiinni.

Nissinen osaa jo vanhemmiten nauttia massatapahtumista. Aikanaan SM-kisoista lukuisia mitaleja napsinut aktiivikuntoilija viihtyi Finlandian tunnelmassa.

- Kun ikää alkaa jo olla, niin tässä vaiheessa yleensä vauhti hidastuu ja matka pitenee. Nyt oli kaikki kohdallaan. Ladut olivat loistavassa kunnossa eikä kelissäkään ollut valittamista. Saatanpa jatkossa tulla tänne uudestaankin, ensimmäisen Finlandiansa hiihtänyt Nissinen sanoi huurteisen partansa takaa.

Kimmo Kymäläinen hävisi 50 kilometrin kilpailun niukasti loppukirikamppailussa. Kuva: Juha Peurala

Myös 50 kilometrillä voitto ulkomaille

Vaikka Etelä-Koreassa suomalaiset olivat viikonloppuna hyvin esillä, niin Lahdessa oltiin liian vieraskoreita.

Myös 50 kilometrin vapaan kisan voitto ”lipsahti” ulkomaille, kun tsekkiläinen Fabián Stocek oli kirikamppailun ykkönen.

Viisi miestä laski kimpassa stadionille. Stocek löi maalisuoralla luun kurkkuun Kimmo Kymäläiselle, Waltteri Vinkanharjulle, Joel Ikoselle sekä moninkertaiselle Finlandian voittajalle Kari Varikselle.

50 kilometrin voittaja jouduttiin tarkistaa maalikamerakuvasta. Kuva: Juha Peurala

Järjestäjät ehtivät jo kuuluttaa Kymäläisen päivän voittajaksi, kunnes päätettiin toisin. Maalikameran kuvaa tutkailtiin pitkään ja rauhassa. Kymäläinen antoi stadionille haastatteluja siinä uskossa, että takataskussa oli ensimmäinen Finlandia-hiihdon voitto.

- Olen niin hidas kaveri kirissä, että oli pakko yrittää tulla stadikalle ensimmäisenä. Siinä kuviossa onnistuin hyvin. Noudatin koko matkan sellaista perus Petter Northugin taktiikkaa. Roikuin, peesasin ja yritin päästä niin helpolla kuin mahdollista. Panostin kaiken loppukiriin, Kuusamon Erä-Veikkoja edustava Kymäläinen sanoi.

Joensuussa asuva Kymäläinen tähtää kevään hangilla vielä ainakin SM-kisoihin ja Suomen cupin karkeloihin.

Sini Alusniemi oli jälleen ylivoimainen naisissa ja hiihti 50 kilometrillä 12. nopeimman ajan. Kuva: Juha Peurala

Naisissa tuttu voittaja

Naisten 50 kilometrin ykkönen oli jälleen kerran Sini Alusniemi, joka tunnetaan nimenomaan vapaan hiihtotyylin erikoisosaajana.

- Pystyin tekemään tasaisen ja hyvän hiihdon. Tulin Messilään asti miesten kärkiporukan mukana. Siinä tapahtui pieni nykäys, johon en enää pystynyt vastaamaan, maalissa vain hieman yli kolme minuuttia miesten voittajalle hävinnyt Alusniemi sanoi hymyillen.

Alusniemi kukisti naisten sarjassa toiseksi sivakoineen LHS:n Noora Kivikon yli kymmenellä minuutilla.

Kova pakkanen meinasi säikäyttää Alusniemeä, mutta lopulta kaikki sujui hyvin ja ongelmitta.

- Pärjäsin lopulta ihan perus wind stopper -aluskerrastolla. Sormet ja varpaat olivat kyllä lähellä jäätymispistettä, mutta siitäkin selvisin. Tämä oli hyvä päivä. Jaoin voimani oikein.

Andrey Sergeev. Kuva: Juha Peurala

Osallistujamäärä selvä pettymys

Finlandia-hiihto päästiin nyt käymään liki täydellisessä, tosin aika kylmässä, talvisäässä. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari myhäili kilpaa auringon kanssa, mutta ei silti ollut täysin tyytyväinen osallistujamäärään.

- Jäimme hieman alle 4 000 tuhannen hiihtäjän. Oletimme pääsevämme helpostikin sen yli, mutta toisin kävi. Se on selvä pettymys. Ehkä kylmä keli pelotti hiihtäjiä. Äkkiseltään voisi sanoa, että pääkaupunkiseudulta odotimme huomattavasti enemmän porukkaa. Jos Helsingin alueella ei ole lunta, liian monet kenties ajattelevat, ettei muuallakaan silloin ole.

Tyler DeAngelis oli uupunut 100 kilometrin jälkeen. Taustalla toiseksi tullut Arto Nissinen. Kuva: Juha Peurala
Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi