Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Perinteisellä tyylillä, Iivon siivittämänä

Latuaktivistit nostattivat tunnelmaa metsässä lauluin, torvin ja kelloin pakkasesta piittaamatta. Sauvansa katkaissut venäläinen sai uuden lainaksi.

Juha Jokinen ja Tuomo Tarvainen ovat pitkän linjan Finlandia -hiihtäjiä. Kuva: Pirjo Kamppila

Finlandia-hiihtoon lähtijöitä innosti lauantaiaamuna tietenkin uunituore hiihdon kultamitali, eikä pakkanenkaan näyttänyt haittaavan. Avauspäivän Finlandian hiihtotyyli oli sama perinteinen kuin kulta-Iivo Niskasella, ja useimmilla matkakin oli sama 50 kilometriä.

Virallinen Lahden pakkaslukema oli -19 astetta lähdön aikaan aamukymmeneltä. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä ei ole erityisen poikkeuksellista. Viime 40 vuoden aikaa helmikuun 24. päivä oli kylmimmillään vuosina 1985 ja 2011, jolloin pakkasta oli alimmillaan 28 astetta. Myös vuosina 1984 ja 1987 oli kylmempää.

Lauantain kylmyyttä kuitenkin lisäsi jäätävä tuuli, eikä urheilukeskuksessa nähty suuria kansanjoukkoja katsomossa.

Viima löysi tiensä myös metsäkatsomoon Hollolan Tiiristupaan. Tiirismaan Ladun ylläpitämän majan pihaan oli viritelty nuotio ja lapsille leikkialue, mutta sään vuoksi useimmat katsojat joutuivat vetäytymään maastosta puolilta päivin. Kärkipään hiihtäjät olivat tuolloin jo sujahtaneet ohi.

Kaikki Finlandiat hiihtänyt Kyösti Suokas Tiiristuvalla mehuttelemassa. Kuva: Juha Peurala

Suksilaulu soi

Sitkeimmät kannustusjoukot pitivät kuitenkin tunnelmaa yllä torvin ja lehmänkelloin. Onnekkaimmat ohi sivakoivat saattoivat kuulla naisdueton laulamana vanhan Suksimiesten laulun:

- Jalka potkee, suksi notkee, sujuilevi sukkelaan..., saneli alkua Paula Valkjärvi.

Suomen rauhanturvaajia edustanut Erkki Turunen suihki Tiiristuvan ohi. Kuva: Juha Peurala

Iltapäivän venyessä ohittajissa oli sekaisin 50 kilometrin ja 35 kilometrin hiihtäjiä. Useimmat olivat pukeutuneet asiallisiin hiihtoasuihin, mutta joukossa vilahti myös hamepukuisia naisia, virolaishiihtäjiä mustissa pikkutakeissaan itsenäisyyspäivän kunniaksi ja rauhanturvaajia valkoisissa lumipuvuissa Suomen lippu repussa heiluen.

Moni hiihtäjä oli varustautunut suun peittävällä liinalla, ja partasuut muuttuneet muuten vain tunnistamattomiksi kuuranaamoiksi.

Kuva: Anssi Hietamaa

Sauva poikki

Majalta oli matkaa maaliin vielä kymmenkunta kilometriä, mutta juuri kukaan ei kuitenkaan pysähtynyt nauttimaan edes mehulasillista, puhumattakaan muurinpohjaletuista. Tiiristupa ei olekaan reitin varsinainen huoltopiste, mutta apua löytyi silti, kun yksi venäläishiihtäjä katkaisi sauvansa.

- Meillä on majalla yhdistyksen sauvoja, kertoi yhdistyksen aktiivi Tiina Riikonen. Erkki Riihinen seisahtui hetkeksi vetämään henkeä.

En ole 20 vuoteen hiihtänyt perinteistä. Finlandia -hiihtäjä Erkki Riikonen

- Lähdin alun liian lujaa. Luisto ja pito on hyvä, mutta silti tämä on yllättävän raskasta, kun en ole 20 vuoteen hiihtänyt perinteistä, hän selitti.

Hänellä on tältä talvea takanaan jo 850 latukilometriä ja kaikkiaan takanaan 60 vuoden hiihtoura.

Pukeutumisen heikoin lenkki olivat tällä kertaa varpaat, joita hiukan paleli kaksista villasukista ja mononsuojista huolimatta.

Siiri-koira Jukka Liukkosen kanssa katsomassa hiihtoa. Kuva: Juha Peurala

Iki- ja hiihtoneuvos

Juha Jokinen ja Tuomo Tarvainen ovat kokeneita Finlandia-hiihtäjiä, Tarvainen peräti ikineuvos. Arvonimen saadakseen on pitänyt saada tulos jokaisessa Finlandia-hiihdossa vuodesta 1974 lähtien.

Jokinen on hiihtoneuvos, eli on suorittanut Finlandia-hiihdossa vähintään 15 pitkää matkaa. Heidän suksitarransa todistavat monista muistakin pitkistä hiihdoista. Niinpä kaksikolla oli malttia pysähtyä hetkeksi tervehtimään tuttuja Tiirismajalla.

Lettuja paistanut Leila Arvila tarkeni hyvin pilkkisaappaissa. Vaatekertoja oli kolme sekä ylä- että alaosassa.

- Olen hyvä tarkenemaan, hän vakuutti. 10 litran taikinaa paistettiin noin kuusi tuntia. Katsomaan tullut Jukka Liukkonen lämmitteli nuotiolla. Hänen salaisuutensa olivat paksu takki, lämmin lippalakki ja kunnon talvikengät. Labradorinnoutaja Siiri tarkeni liikkumalla kaiken aikaa.

Kahden hiihtoveteraanin sukset ovat suosittu kuvauskohde. Kuva: Pirjo Kamppila
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat