Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Krista Pärmäkoskella onnistunut testipäivä - "Halu olisi hiihtää parisprintti olympiakisoissakin"

Suomen naishiihdon ykkönen veresteli muistojaan parisprintistä olympialaisia varten. Edelliskerralla viisi vuotta sitten tuli MM-pronssia, nyt Vantaan SM-hiihdoista ylivoimainen mestaruus.

Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoski, 27, kilpaili perjantaina Vantaalla ensimmäistä kertaa urallaan parisprintissä SM-tasolla. Debyytti oli Suomen naisten ykköshiihtäjän arvon mukainen, sillä yhdessä Maaret Pajunojan kanssa he juhlivat Suomen mestaruutta.

Seurauskollisella Pärmäkoskella ei aiemmin ole ollut joukkuekavereita ja hän on viimeksi kilpaillut kansallisissa viesteissä juniorina. Täksi kaudeksi Ikaalisten Urheilijat on koonnut tähtensä ympärille joukkueen ja heti ensimmäisellä yrityksellä tärppäsi.

Kultakaksikko on tuntenut toisensa urheilulukioajoista lähtien.

"Hyviä ja huonoja päiviä"

Kultamitali oli luonnollisesti tärkeä tavoite, mutta vielä tärkeämpi merkitys perjantain kilpailulla oli Pärmäkoskelle testinä. Hän halusi nähdä kuinka on palautunut sunnuntaina päättyneeltä Tour de Ski -kiertueelta ja kuinka elimistö sekä palautuminen toimii parisprintissä.

- Halu olisi hiihtää parisprintti olympiakisoissakin, siksi olen täällä, hän perusteli.

Hän oli edellisen kerran kilpaillut parisprintissä Val di Fiemmen MM-kisoissa 2013. Silloin tuloksena oli Rikka Sarasoja-Liljan kanssa pronssimitali, joka jäi Suomen ainoaksi Italian kisoista.

- Tourin jälkeen on ollut välillä hyviä päiviä ja välillä huonoja päiviä. Tänään oli hyvä päivä. Alkuerän jälkeen ei painanut ja palauduin hyvin.

- Tuntui siltä, että kaikki toimi hyvin, ei ollut hankalaa hetkeä, kertoi Pärmäkoski, joka ratkaisi mestaruuden ankkuriosuuden "Alpe Hakunilaksi" ristityssä ainoassa nousussa.

Niin naisten kuin miestenkin kilpailussa joukkueen molemmat hiihtäjät kiersivät 1,6 kilometrin pituisen radan kolmasti.

Pärmäkoski on ilmoittautunut sunnuntain yhdistelmäkilpailuun, mutta ei vielä perjantaina halunnut sanoa, aikooko tulla Lahdesta Vantaalle.

- En tiedä. Siitä tiedotetaan lauantaina.

Kyllönen opetellut lepäämään

Tour de Skiltä kesken kotiin palannut ja koko alkukauden alavireisesti hiihtänyt Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen pääsi ankkuriosuudelle kärjessä, mutta ei voinut mitään, kun Pärmäkoski ajoi kiinni ja meni ohi. Hopeakamppailussa Kyllönen kuitenkin kukisti Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Monosen.

Kyllönen sai perjantailta kuitenkin myös positiivisia signaaleja.

- Sain pidettyä itseni päivän aikana kuusi kertaa ahtaalla. Toivottavasti palaudun tästä, sanoi Kyllönen, jonka tarkoituksena on lepojakson jälkeen urakoida Vantaalla kaikkina kolmena päivänä.

- Viime ajat olen lepäillyt, tehnyt kevyitä harjoituksia ja testaillut välineitä. Sellaista urheilijan perusarkea.

- Lepopäiviin oli kyllä totuttelemista, mutta maltoin pitää niitä, naurahti Kyllönen, jolla on ollut ongelmia malttaa olla harjoittelematta.

Hakola haaveilee urakoinnista

Myös miesten kisassa juhli uusi mestariseura, kun Ristomatti Hakola karisti muut kannoiltaan ja toi Jämin Jänteen ylivoimaiseen mestaruuteen. Hänen parinaan hiihti Tour de Skin jäljiltä "koko viikon" nukkunut Antti Ojansivu.

- Nousussa piti laittaa kaikki peliin, vaikka tuntuikin pahalta. En uskaltanut ottaa riskejä ja jättää ratkaisuja loppukirin varaan, selitti Hakola rajua nykäisyään.

Olympiasprintin mitaliehdokkaaksi itsensä hiihtänyt Hakola on harjoitellut tourilta palattuaan Jämin laduilla rauhalliseen tahtiin ja voimia keräten.

Hakola on jo valittu Korean joukkueeseen ja olympialaisissa hänen kisaohjelmansa voi koventua huomattavasti siitä, mitä mies itsekään vielä kesällä ajatteli. Sprintin ja pariviestin lisäksi hänelle on soviteltu Sami Jauhojärven tyhjäksi jättämää viestialoittajan paikkaa.

- Voisi sitä viittäkymppiäkin vielä miettiä, mies pohdiskeli perjantaina.

Hopeaa miehissä otti isäntäseura Vantaan Hiihtoseura, jonka Anssi Pentsinen kukisti loppukirissä Vuokatti Ski Team Kainuun Martti Jylhän.

Lari Lehtosella häiriötila

Lari Lehtosen koko talven jatkuneet ongelmat eivät ottaneet ratketakseen perjantainakaan. Lahtelaisen hiihto kulkee välillä ihan mukavasti, mutta välillä tulee "seinä vastaan".

- Onhan tämä aikamoinen mysteeri. Välillä ei vaan saa kierroksia irti, hämmästeli Imatran Urheilijoiden ankkuri.

- Kropassa on kai joku häiriötila, kenties joku terveysongelma, jota ei ole saatu selville. Ylirasituksesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä harjoituskontrolli on hyvä, vakuutti Lehtonen.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X