Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Tätä patsasta on odotettu 44 vuotta - tänne se tulee

Mäkihyppääjäpatsas asennetaan mäkimontun kaupunginpuoleiseen päähän. Patsaan jalustalla Punapaitojen puheenjohtaja Veikko Kankkonen, patsastoimikunnan sihteeri Erkki Nieminen ja LHS:n toiminnanjohtaja Erkki Raita. Neljä metriä korkea teräksinen patsas paljastetaan 24. lokakuuta. Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Hiihtostadionin mäkimontun yläkulmaan valetulle betoniselle jalustalle asennetaan lähiviikkoina vuosikymmeniä puuhattu Mäkihyppääjäpatsas.

Suomalaisen ja lahtelaisen mäkihyppyperinteen kunniaksi pystytettävä patsas lienee pitkäaikaisimpia ja monivaiheisimpia liikuntakulttuurihankkeita Suomessa.

- Manne Salonen esitti 44 vuotta sitten Lahden Hiihtoseuran johtokunnan kokouksessa, että Lahteen tehtäisiin mäkihyppääjäpatsas, muistelee LHS:n perinneyhdistyksen Punapaitojen puheenjohtaja ja patsastoimikunnan jäsen, olympiavoittaja Veikko Kankkonen.

Patsashankkeella on ollut monia mutkia matkassa ja esimerkiksi viime vuonna 96-vuotiaana edesmennyt Salonen muisteli esitelleensä patsasideaa viidelle Lahden kaupunginjohtajalle.

Mäkihyppääjäpatsaasta tulee Lahden kuvatuin turistikohde. Patsastoimikunnan sihteeri Erkki Nieminen

Viime vuonna patsaan toteuttaminen kuitenkin nytkähti vihdoin ratkaisevasti eteenpäin. Marraskuussa löytyi yhteisymmärrys patsaan sijoituspaikasta eri osapuolten kesken ja viime maaliskuussa kaupungin konserni- ja tilajaosto vahvisti pystytyspaikaksi mäkikatsomon yläkulman tulostaulun, hiihtosillan ja Hiihtomuseon edustalla.

Teräksestä valmistettavan neljä metriä korkean patsaan on suunnitellut rakennusarkkitehti Vesa Ekholm, punapaita itsekin, ja sen toteuttaa orimattilalainen Le-Met oy.

Mäkihyppääjäpatsas paljastetaan ja se luovutetaan Lahden kaupungille 24. lokakuuta. Patsaan paljastavat opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) ja patsastoimikunnan puheenjohtaja, olympiahopeamitalisti Niilo Halonen.

Kustannusarvio 55 000 euroa

Viime talvena perustetun Punapaitojen patsastoimikunnan sihteerin Erkki Niemisen mukaan patsaan toteuttaminen on vaatinut vielä loppuvaiheessakin melkoisen määrän lausuntojen ja lupien hakemista, joiden hankkimisessa emoseura LHS:sta ja sen toiminnanjohtajasta Erkki Raidasta on ollut korvaamaton apu.

- LHS on hoitanut juridisen puolen, kuten tilit ja luvat. Seura on ollut avainasemassa hankkeen toteutuksessa.

Mäkihyppääjäpatsaan kustannusarvio on 55 000 euroa, johon on haettu ja saatu avustusta opetusministeriöltä. Rahankeräys aloitettiin maaliskuussa ja summa saatin kokoon lahtelaisilta yrityksiltä.

Kaupunki vastaa patsaan perustuksista sekä hoidosta, mutta ei osallistu hankintakustannuksiin.

- Kyse on maailman ensimmäisestä ulkoilmassa olevasta mäkihyppypatsaasta ja uskon, että siitä tulee Lahden kuvatuin turistikohde, sanoo Nieminen.

Kunnianosoitus mäkihyppyperinteelle

Mäkihyppääjäpatsaan jalustan kaupunginpuoleiselle sivustalle tulee teräslaatta, jossa on seuraava teksti:

Mäkihyppääjä

Pystytetty Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 kunnioittamaan suomalaista mäkihyppyperinnettä, jota Lahden Hiihtoseuran mäkihyppääjät ovat vahvasti vaalineet saavuttamalla yhteensä 70 olympia- ja MM-mitalia sekä 11 Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaisvoittoa.

Suunnittelu: Vesa Ekholm

Toteutus:

LHS:n Punapaidat / Lahden Hiihtoseura ry

Tukijat:

Lahden kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö, Lahti Energia Oy, Lahti Aqua Oy, Luhta, Fazer, Kemppi Oy, Marakon Oy, Stalatube Oy, Padasjoen Säästöpankkisäätiö, Helmi Säästöpankki.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi