Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

IS: Mäkihyppääjä Janne Ahonen rinnastaa puvut dopingiin

Janne Ahonen ottaa kantaa mäkihyppypuvuilla kikkailuun. Kuva: Katja Luoma

Hollolalainen mäkihyppääjä Janne Ahonen kertoo Ilta-Sanomien verkkosivuilla odottavansa, että uusi mäkisääntö laittaa hyppypukuhuijarit kuriin.

Hän toteaa verkkosivustolla, että pukukikkailu on ollut pitkään ongelma, mutta se lähti viime kaudella käsistä.

- Jos otan väärää yskänlääkettä, saan pitkän kilpailukiellon. Jos hyppään manipuloidulla puvulla, voin voittaa olympiakultaa ja minut hylätään pahimmillaankin vain siitä kilpailusta. Pukukikkailusta saa isomman hyödyn kuin mistään dopingista missään muussa lajissa, Ahonen sanoo.

Ahonen tarkoittaa mediassa sinänsä tarkastuksen läpäisseitä pukuja, joiden haaroväliin ja kainaloihin hyppääjät virittävät lisää kantopinta-alaa, joka antaa metrejä.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n johtokunta on Ilta-Sanomien mukaan hyväksymässä kesäkuussa esityksen, jonka mukaan mäkipuvuilla huijaavat saatetaan vihdoin kuriin. Sääntöesityksessä on vahva suomalaisleima, sillä esityksen laatineessa alakomiteassa istuu Mikko Virmavirta ja FIS:n mäkikomiteaa johtaa Mika Kojonkoski.

Kojonkosken mukaan huijareita haetaan kolmiportaisella sääntömuutoksella.

- Hyppääjän pituus ja haaroväli mitataan yhdellä kertaa samalla laitteella. Kaveri ei voi enää mittauksessa ”kasvaa” saadakseen pidemmät sukset ja pudottaa haaruksia saadakseen väljemmän puvun, Kojonkoski kertoo samassa Ilta-Sanomien jutussa.

Ratkaisevin muutos siirtyy mäkitorniin.

- Hyppääjä tarkistetaan täysissä vermeissä puku päällä, monot jalassa. Haaroissa ja kainaloissa ei saa olla ylimääräistä. Matkalla tornista puomille valvoja kyttää, ettei hyppääjä tee puvulle yhtään mitään. Alusasun hihojen tulee olla lyhyet, jotta niitä kiskomalla ei saa kainaloon ekstraa, Kojonkoski sanoo Ilta-Sanomissa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi