Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Onko tässä seuraava lahtelainen mäkihypyn maailmancup-voittaja?

Lahden Hiihtoseuraa edustava 14-vuotias mäkihyppääjä Niko Kytösaho on aloittanut kisakautensa mainiosti. Kuva: Arkisto/Vesa Tapiola

Lahden Hiihtoseuran 14-vuotiaan mäkihyppääjä Niko Kytösahon nimi kannattaa painaa mieleen. Kolmisen viikkoa sitten nuorukainen voitti Rukalla kisatun tarkkailukilpailun. Taakse jäi tuolloin muun muassa Kytösahon oma esikuva Janne Ahonen.

Hyvät otteet saivat jatkoa menneenä viikonloppuna Vuokatissa, josta tuloksena oli 20-vuotiaiden sarjan voitto ja nelossija.

- Valmistautuminen kauteen on sujunut hyvin. Syksyllä sain itseluottamusta ja tiesin jo silloin, että alkutalvi sujuu hyvin. Niinhän se on oikeastaan mennyt tähän asti, iloitsee 4-vuotiaana isänsä Pasi Kytösahon innoittamana hyppäämisen aloittanut talentti.

Valmennusvastuun kantava Pasi näkee poikansa vahvuuksien löytyvän henkiseltä puolelta. Fysiikkaa kehitetään viisaasti vuosi kerrallaan.

- Taitotaso ja ennen kaikkea lajitaito on noussut viime talvesta. Hypyt ovat vakiintuneet, eivätkä hirveästi ailahtele. Hänelle ei tule mäessä mustaa hetkeä ponnistuksen jälkeen. Yleensä ponnistuksen jälkeen tulee semmoinen pieni viive ennen kuin hyppääjä tuntee missä mennään. Mitä minä olen tuota poikaa haastatellut, niin vielä se ei ole sellaista kommenttia antanut, että hänellä tulisi sellainen.

Murrosiän pieni kiukku kuuluu asiaan

Isän hyppyuran paras saavutus on Salpausselänkisojen toinen sija vuodelta 1997. Tulevaisuudessa Kytösaho-nimi tullee komeilemaan maailmancup-tulosliuskan ylimmällä rivillä.

- Kyllähän Niko on huomattavasti taitavampi mäkihyppääjä, kuin mitä minä olin siihen aikaan. Senkin puolesta odotan valoisaa tulevaisuutta lajin parissa, toteaa omien sanojensa mukaan edellä mainituista mustista hetkistä omalla urallaan kärsinyt vanhempi Kytösaho.

Isän ja pojan välinen valmennussuhde on sujunut toistaiseksi kivuttomasti. Poikamaista mielenosoitusta on kuitenkin ajoittain havaittavissa puolin ja toisin.

- Nuori poika ja murrosikä päällä, niin pieni kiukku välillä nostaa päätään. Niinhän sen pitääkin olla, mutta yleensä se johtuu siitä, että ei ole itse onnistunut suorituksessa.

Niko on isänsä kanssa samoilla linjoilla. Molemminpuolinen kunnioitus huokuu kaksikon kanssakäymisestä.

- Paljon olemme keskustelleet mäkihypystä ja isä varmasti tietää paljon. Uskon, että siitä on haittaa. Ei kun siis hyötyä, korjaa viikon päästä 15 vuotta täyttävä nuorukainen leveästi nauraen.

Lahden MM-kisat tähtäimessä

Seuraavaksi LHS:n hyppääjälupaus suuntaa Continental Cupin kisoihin Norjaan. Alun perin kisaohjelmaan oli merkitty FIS Cupin kisat, mutta alkutalven hienot suoritukset poikivat paikan kovatasoisempiin koitoksiin.

- Viikonloppuna lähdetään Norjan Renaan ja siellä on toistaiseksi uran kovimmat karkelot. Siitä riippuu aika pitkälle kauden jatko. Päätavoite on helmikuun alkupuolella nuorten MM-kisat Kazakstanissa. Se on kauden kohokohta, selventää vuoden 2017 MM-kotikisoihin tähtäävä urheilija.

Nähdäänkö Kytösaho vielä tällä kaudella jopa maailmancup-osakilpailussa numerolappu rinnassa?

- Pidän sitä epätodennäköisenä vielä. Toivottavasti kylläkin, mutta maltilla mennään eteenpäin. Jos sellainen tilaisuus tulee, niin totta kai tartutaan, mutta ei kiirehditä, toppuuttelee Pasi Nikon jatkaessa.

- Harvemmin noita kelailee, mutta kyllä sen itse tiedän, että kun hyppy kulkee ja on riittävällä tasolla, niin kyllä sinne valitaan. Ei sinne tarvitse hakea.

Niko Kytösaho

Syntymäaika: 18.12.1999

Seura: Lahden Hiihtoseura

Valmentajat: Pekka Kytösaho, Pasi Kytösaho ja Jukka Kataja

Pisin hyppy: 148m, Ruka

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi