Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Lahtelainen Alatorin inkkarit ja Sippipuiston soturit omistavat kimpassa ravihevosia - palkintorahaakin on jaettu

Alatorin inkkareissa on taloudellisen riskin lisäksi päästy jakamaan tiliä. First Class Lady on osaomistaja Markus Rasasen silmäterä.

Something Better, First Class Lady eli Lätsä ja Markus Rasanen. Lätsä on startannut 23 kertaa ja tienannut palkintorahoja 77 300 euroa. Kuva: Juha Peurala

Kimppaomistaminen on järkevä tapa jakaa ravihevosen omistamiseen kuuluvaa taloudellista riskiä. Lahtelaisessa Alatorin inkkareissa on päästy riskin lisäksi jakamaan tiliä.

Näyttävin temppu oli, kun inkkarit ja sen veljeskimppa Sippipuiston soturit nappasivat reilu vuosi sitten kolmoisvoiton Suomen hevosenomistajien keskusliiton hevosenomistajapokaalissa. Battle Jack voitti, First Class Lady oli toinen ja Sahara True Lies kolmas. Palkintorahaa jaettiin 36 000 euroa.

– On hieno onnistuminen, kun saa hevosen suurkilpailun finaaliin, mutta kolmoisvoitto on jo aivan hävyttömän upea juttu, sanoo Sippipuiston sotureiden päällikkö Markus Rasanen.

Vuodenvaihteessa nelivuotiaiksi kääntyneitä ikäluokkatähtiä valmentaa Mottistentien komeetta, orimattilalainen Timo Korvenheimo. Korvenheimon nopea nousu maan ravivalmentajien eturiviin on tapahtunut merkittäviltä osin näiden kolmen hevosen myötä.

Valmentaja ja arjen sankarit ansaitsevat kunniaa

Korvenheimo teki hyvää tulosta “Jaskan”, “Lissun” ja “Lätsän” kanssa myös kaudella 2019. Battle Jack voitti 10 000 euron arvoisen kolmivuotispokaalin ja hambon. Tammakriteriumissa First Class Lady oli toinen ja Sahara True Lies kolmas. Tammojen kasvattajakruunussa Sahara True Lies oli kolmas ja First Class Lady neljäs.

– Näiden kanssa on onnistuttu kaikkinensa todennäköisyyksiä paremmin. Ei hyviä varsoja ole helppo löytää. Osumisprosentti on ollut kova, Korvenheimo sanoo.

Kolmoisvoitto on jo aivan hävyttömän upea juttu. Sippipuiston sotureiden päällikkö Markus Rasanen

Rasasen mukaan kunnia menestyksestä kuuluu valmentajalle ja päivittäin hevosten kanssa työskenteleville.

– Hevoset ovat Timon valitsemia. Tallilla tehdään hyvää työtä. Hevosten hoitajat ja fysioterapeutit ovat pitäneet hevoset terveinä. Ehkä siinä ovat auttaneet myös hyvät harjoitusmaastot.

Hevosen täysihoito, valmennus ja ruokinta maksaa Korvenheimolla 1 050 euroa kuussa.

– Keräämme omistajaporukalta yleensä 1 400 euroa kuukaudessa puskuriksi siltä varalta, että tulee eläinlääkärikuluja tai muuta yllättävää. Jos hevonen menestyy, maksuosuutta voidaan pienentää, Markus Rasanen sanoo.

Kallein ostos maksoi 19 000 euroa

Rasasen ja kumppaneiden tarkoitus on löytää hinta-laatusuhteeltaan hyviä hevosia. Se tarkoittaa käytännössä starttaamattomia lupauksia.

– Kykynsä näyttänyt kilpahevonen ei sovi meidän ajatusmaailmaan eikä lompakolle. Pyritään hankkimaan sen hintaisia hevosia, ettei kovin korkealta pudota, jos arpa ei osu, Rasanen kertoo.

Nälkä näyttää kuitenkin kasvavan syödessä. Inkkareiden kallein ostos on syyskuussa Ypäjällä huudettu Stick Match. Puolitoistavuotias ori maksoi 19 000 euroa veroineen.

– Sen oli juuri siinä rajalla, mitä oli varauduttu huutamaan.

Korvenheimon ja Rasasen mukaan “Lissu”, Sahara True Lies, on inkkareiden toistaiseksi paras löytö odotuksiin nähden.

– Syksyn varsahuutokauppaan viivasin sen ylitse. En edes katsonut sitä. Kun menin Keuruulle Saharan tallille muutaman kuukauden päästä heppoja katsomaan, ajatus hevosesta muuttui täysin. Se ei paperilla vakuuttanut, mutta olikin yksilönä tosi hyvä, Korvenheimo sanoo.

Rasanen ei kerro hevosen hintaa.

– Halvemmalla olisi saanut huutokaupasta. Ei kelvannut Ypäjällä kahdellatonnilla kenellekään.

Mottistentien komeetta Timo Korvenheimo on noussut ryminällä maan ravivalmentajien eturiviin. Kuva: Juha Peurala

Vääntöä hyvässä hengessä

Battle Jack, First Class Lady ja Sahara True Lies palaavat radoille keväällä. Niillä on tarkoitus kilpailla Korvenheimon tallista ainakin ensi kausi.

– Nelivuotiskausi halutaan katsoa, vaikka varmaan kaikista voidaan luopuakin, jos hinta miellyttää. Ikäluokkakilpailuihin tähdätään. Keväällä nähdään, kuinka hevoset ovat kehittyneet suhteessa vastustajiin, Rasanen sanoo.

Hevosten valmennuksesta ja kilpailutuksesta vastaa yksin valmentaja.

– Hyvää yhteistyötä on ollut. Samansuuntaisesti katsotaan asioita. Jos väännetään, väännetään hyvässä hengessä. Aina on päästy yhteisymmärrykseen, Timo Korvenheimo toteaa.

Lue myös: Iikka Nurmonen sinetöi Jokimaan valmentajaliigan voiton
 
Mikä?

Alatorin inkkarit

Lahtelainen hevoskimppa ja kaveriporukka.

Omistaa veljeskimppoineen kahdeksan ravuria.

Inkkareiden kimppaa vetää Jukka Saario, Sippipuiston sotureita Markus Rasanen ja Radiomäen ritareita Mitja Nummenmaa.

Kimppojen lämminveriset starttihevoset ovat Battle Jack (25 starttia, 4 voittoa, 0 kakkosta ja 1 kolmonen, voittosumma 57 783 euroa), Club Nord Easy (34, 2–6–4, 55 390), First Class Lady (23, 6–6–3, 77 300) ja Sahara True Lies (26, 1–4–9, 61 950).

Kylmäverinen Röyns Kristine on startannut 14 kertaa (1-1-3) ja tienannut 109 000 Ruotsin kruunua eli noin 11 000 euroa.

Varsat Sahara Grace, Nette’s Ensio ja Stick Match eivät ole vielä kilpailleet.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi