Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima
Suvi
Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi

Kommentti: Olympialaisista putoamisen uhka on väistynyt ratsastuksen yltä hetkeksi

Espanjan Sergio Alvarez Moya ja Jet Run ottivat Helsingin maailmancupissa toisen sijan. Kuva: Jussi Nukari

Olympiamitaleista ratsastetaan paitsi ensi vuonna Tokiossa ja 2024 Pariisin Versaillesissa myös 2028 Los Angelesissa. Lajeja ei ole toki vahvistettu niin pitkälle, mutta siihen luottaa kansainvälisen ratsastajaliitto FEI:n puheenjohtaja ja kansainvälisen olympiakomitean (KOK) jäsen Ingmar de Vos. De Vos on Los Angelesin kisoja valvovassa KOK:n komiteassa.

– Tuskin kansainvälisen ratsastajaliiton puheenjohtajaa olisi valittu komiteaan, jos ratsastus aiottaisiin pudottaa Los Angelesista pois, De Vos sanoi Helsingissä.

Olympiastatuksen yllä on roikkunut paljon uhkakuvia, ja ratsastus on tehnyt myönnytyksiä turvatakseen asemansa olympialaisissa. Tässä asiassa laji ei ole toki mikään poikkeus.

Olympialaisissa ratsastaa joukkueissa entisen neljä sijaan kolme. Aiemmin heikoin tulos pudotettiin laskuista, jatkossa kisa on siis jännittävämpi. Muutoksen tärkein syy on kuitenkin siinä, että näin mukaan saadaan enemmän maita. Osallistujamäärää ei voida lisätä, minkä vuoksi joukkueiden kokoon pienentäminen on ainoa mahdollisuus tehdä kilvasta entistä kansainvälisempi, olympia-aatteen mukaisesti.

Vaikka Suomessa tai Euroopassakaan ei siltä näytä, ratsastus on kasvava laji. Kasvua on useissa maanosissa, etenkin Aasiassa. Leviäminen maailmalla vahvistaa muun muassa ratsastuksen olympia-asemaa. Kääntöpuolella on se, että käsitys hevosten hyvinvoinnista ei ole kaikissa ”uusissa ratsastusmaissa” sama kuin vanhoissa. Sen eteen FEI tekee de Vosin mukaan töitä. Toivottavasti aktiivisesti.

FEI:llä riittääkin töitä. Niin sanotut rahakilpailut, Global Champions Tourin tapaan, muokkaavat ratsastuksesta mielikuvaa rikkaiden leikkikenttänä. Ne kertovat kuitenkin hyvää sanomaa kaupallisesta kiinnostuksesta lajiin. Jos työt tehdään kuitenkin oikein, niin rahakisat kuin lajin leviäminen maailmalla voivat kääntyä ratsastuksen hyödyksi.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi