Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Whitaker ja Catwalk veivät tuplan Helsinki Horse Show'ssa

Legendaarisen John Whitakerin Robert-poika näytti, että brittisuku on voimissaan. Sen sijaan suomalaisten menestyksestä ei voi puhua tämän vuoden Helsinki Horse Show'ssa.

Robert Whitakerin Catwalk-ruuna kääntyy näppärästi, mistä oli etua Helsingin maailmancupissa. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Helsinki oli viikonloppuna britti Robert Whitakerin. 36-vuotias esteratsastaja jatkoi lauantain GP-voitostaan sunnuntaina maailmancupin osakilpailuvoittoon. Helsingin jäähallin pieni kilpa-areena sopi Whitakerille ja jo 16-vuotiaalle Catwalkille täydellisesti.

– Luulin, että Catwalk olisi väsynyt eilisestä, mutta se ei ollut. Areena sopii meille. Catwalk on hyvä kääntymään, Whitaker sanoi maailmancup-luokan vanhimmasta hevosesta.

Robert Whitakerin isä on legendaarinen John Whitaker, joka kilpailee yhä itsekin. Michael-setä kilpaili Helsingissäkin, mutta hän keskeytti maailmancupin perusradalla.

Brittisuvussa on kansainvälisen tason esteratsastajia enemmän kuin koko Suomessa, ainakin likimain. Maailman rankinglistalla Whitakereja on peräti kymmenen. Vertailun vuoksi: suomalaisia on samalla listalla 21 ja Whitakereista vain neljä on huonommilla sijoilla kuin suomalaisista kaksi parasta (Juulia Jyläs 548:s ja Anna-Julia Kontio 720:s).

Robert Whitakerin ei tarvitse ratsastaa sukunsa maineella. Hän oli ennen Helsingin-viikonloppua maailman rankingissa Whitakereista korkeimmalla sijalla, 84:s. Kahden pääluokan voittaminen oli silti hänelle ”fantastista”.

– Olen tehnyt saman ehkä joskus kansallisissa kilpailuissa, Robert Whitaker sanoi.

Muurilla paljon virheitä uusinnassa

Muurieste nousi poikkeuksellisesti ratkaisevaksi maailmancupissa. Siinä missä hevoset usein kunnioittavat estettä, jonka läpi ei näe, ja hyppäävät sen mallikkaasti yli paloja pudottamatta, tällä kertaa jo perusradalla nähtiin muurilla useita virheitä. Muun muassa maailman rankingykkösen ja Helsingin perinteisen menestyjän, sveitsiläisen Steve Guerdatin hevonen kielsi muurille perusradalla.

– Hevoset eivät näe tällä tasolla muuria nykyisin niin usein. Perjantaina (kansainvälisten luokkien ensimmäinen päivä, toim. huom.) muuri oli joillekin hevosille yllätys, kertoi ratamestari Guilherme Jorge.

Uusintaradalla Whitaker teki eron muihin etenemällä muurille vauhdikkaasti. Muutkin yrittivät sitä, mutta epäonnistuivat. Ruotsin Peder Fredricson epäonnistui tiukassa käännöksessä ja Hannah-tamma meni muurista läpi palat lentäen. Ranskan Kevit Staut puolestaan putosi samanlaisessa tilanteessa satulasta.

Helsingissä ratsastajat ovat vuosi vuodelta kovempia. Ratamestari Guilherme Jorge

Fredricson otti silti Länsi-Euroopan liigan maailmancupissa johtajan aseman sunnuntain seitsemännellä sijallaan. Hän oli viikkoa aiemmin kauden ensimmäisessä osakilpailussa Oslossa kuudes.

Ratamestari ei uskonut, että uusinnassa muuri oli varsinaisesti ongelma, vaan lähestyminen sille. Ratsastajat ottivat riskejä johtoaikaa jahdatessaan.

Catwalk kiiti Whitakerin alla esteeltä esteelle puhtaasti ja voittoon yli sekunnin erolla seuraavaan ajassa 38,13.

Brasilialainen Guilherme Jorge on toiminut Helsingin ratamestarina jo usean vuoden.

– Helsingissä ratsastajat ovat vuosi vuodelta kovempia, ja sen vuoksi piti rakentaa vaikea rata, hän sanoi.

Ainakin kolmen kärki, Whitaker, Espanjan Sergio Alvarez Moya ja Belgian Celine Schoonbroodt de Azevedo pitivät rataa hyvänä ratsastaa ja hevosille reiluna.

Yleisöennätys syntyi yli 50 000 katsojalla

Suomalaiset loistivat maailmancupissa poissaolollaan. Aiempina vuosina on nähty suomalaisia jopa maksimimäärä, jonka isäntämaa saa mukaan. Suunta on muuttunut, eivätkä ratsastajat ole enää halukkaita tuomaan hevosiaan –  tai itseään –  liian vaikeiden tehtävien eteen.

Aiemmin nähtiinkin epäonnistumisia, mutta suomalaisten puuttuminen kokonaan kotikisan maailmancup-radalta kertoo sekin realistisen raadollisesti Suomen tasosta. Juulia Jyläksen ykköshevonen ei ole huippukunnossa ja muilta mc-tasolle kykeneviltä suomalaisratsastajilta puuttuvat korkeimman tason hevoset jälleen kerran.

Luulin, että Catwalk olisi väsynyt eilisestä. voittaja Robert Whitaker

Viikko sitten Oslossa Jasmin Ranta-aho teki mc-debyyttinsä keskeyttäen, ja Helsingissä hän haki epäonnistumisen jälleen itseluottamusta takaisin pienemmillä esteillä. Kansainvälisille esteradoille palannut Mikael Forsténkaan ei kokenut vielä olevansa mc-kunnossa.

Suomalaisten menestys Suomen suurimmassa ratsastuskilpailussa jäi muutenkin heikommaksi kuin aikoihin, ei ainoastaan pääluokissa mutta myös pienemmissä kansainvälisissä luokissa. Tapahtuma teki kuitenkin yleisöennätyksen 50 492 katsojallaan.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi