Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Rahalla saa ja oikealla hevosella pääsee – SM-tason juniorihevonen maksaa pyöreästi 50 000 euroa

Maajoukkuevalmentajat Marko Björs ja Sanna Backlund muistuttavat, että pelkällä rahalla ei ratsastuksessa pärjää.

Anna-Julia Kontio kilpaili viime vuoden Helsinki Horse Show’ssa Ornellaia-tammalla. Se oli hänen työnantajansa, prinsessa Hayan Team Harmonyn hevonen. Kuva: Hanna Heinonen / SRL

Kilparatsastajan urasta haaveilevan ei kannata kaivaa lompakosta aivan kaikkia rahoja hevoseen. Ensin kannattaa suunnitella ratsastajan urapolkua ja tarkistaa oma motivaatio. Juniorien ja nuorten maajoukkuevalmentajat Marko Björs ja Sanna Backlund eivät kiellä kilparatsastuksen kalleutta, mutta muistuttavat, että harvat ulkomailla työskentelevistä suomalaisista ammattiratsastajista ovat syntyneet isot hevosrahat kädessä.

– Sen taakse ei voi mennä piiloon, ettei ole isoja summia laittaa hevoseen. Silloin eteneminen vaatii enemmän työntekoa ja motivaatiota, mutta juuri heistä, joilla on palava halu eikä isoja rahoja, saattaa tulla raudankovia ammattilaisia. Rahasta ei voi vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen, estevalmentaja Backlund sanoo.

Pelkällä rahalla ei pääse eteenpäin, mutta raha helpottaa tietä ratsastuksessa kuten monilla muillakin elämän osa-alueilla.

– Raha (tai sen puute, toim. huom.) ei ole este, mutta se voi olla hidaste, Backlund myöntää.

Yksi sopii yhdelle, toinen toiselle

Isoista rahoista toki puhutaan. Jos juniori-ikäiselle ratsastajalle ostetaan ikäluokan SM-tasolle valmis kouluhevonen, se maksaa noin 50 000 euroa, arvioi kouluvalmentaja Björs. Samassa hintaluokassa ollaan myös esteratsastuksessa.

Harrastaminen kotimaan kilpailuissa ei ole urheilijan urapolkua. Maajoukkuevalmentaja Marko Björs

Osa ratsastajista ja heidän perheistään on valmis laittamaan hevoseen paljon enemmänkin, mutta Björs muistuttaa, että se ei aina kannata. Niin juniorina kuin maailman huipullakin yksi hevonen sopii yhdelle ratsastajalle ja toinen toiselle.

On esimerkkejä, joissa varakas perhe on ostanut kalliin hevosen, joka ei kuitenkaan ole ratsastajalle oikea hevonen. Silloin kilpailumenestystä ei tule ja ratsastajan motivaatio voi kadota.

– On todella tarkkaa, että on sopiva hevonen. Sopiva hevonen etsitään vastuuvalmentajan ja tiimin ammattitaidolla, Björs sanoo.

Totta on silti sekin, että ratsastaja on niin hyvä kuin hänen hevosensa on.

– Vaikka ratsastaja olisi muita parempi, hän jää kilpailulistoissa alemmaksi tai kokonaan kilpailun ulkopuolelle, jos hänellä ei ole hevosta tai hevonen ei ole kunnossa, Björs sanoo.

Kouluttaminen tie eteenpäin

Hyvän ja sopivan hevosen kanssa ratsastaja kehittyy nopeimmin ja varmimmin. Poikkeukset vahvistavat säännön.

– Anna-Julia Kontion ensimmäinen junnuhevonen oli todella raaka hevonen, joka ei ollut varmaan kovin kallis. Hän koulutti siitä itse hevosen, jolla kilpaili maailmancup-tasoon asti, Backlund muistaa Escape-nimisen hevosen.

Moni ratsastaja kouluttaakin hevosen itse, niin Suomessa kuin aivan terävimmällä huipulla. Osa tekee myös hevoskauppaa, ja huippuratsujen hinnat nousevat jopa miljooniin euroihin. Kaikki eivät ole silti kaupan.

– Euroopassa kansainvälisellä tasolla alkaa olla hevosia jo harvakseltaan myynnissä. Kun joku on itselleen kovalla työllä kouluttanut hevosen ja tavoitteena on pärjätä esteratsastuksessa, hän ei halua myydä sitä, Backlund sanoo.

Taitavat ratsastajat saavat hevosia käyttöönsä myös muilta hevosenomistajilta, joten sosiaalisillakin kyvyillä on merkitystä.

Myös hevosen ylläpito ja hoito, valmentautuminen, kilpaileminen ja varusteet maksavat. Esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevassa Helsinki Horse Show’ssa kansallisten luokkien meetingmaksu on 490 euroa. Sen päälle tulevat muun muassa matkakulut ja niin hevosen, ratsastajan kuin taustajoukkojen majoitus, joten viikonloppu on monelle kallis.

Suomesta lähdettävä eteenpäin

Marko Björs muistuttaa, että tärkeintä on sijoittaa valmentautumiseen ja oikeisiin valintoihin ratsastajan uran alusta lähtien.

– Urheilijan urapolku täytyy olla hyvin suunniteltu ratsastuskoulusta talent-valmennuksiin, alueellisiin valmennuksiin ja mahdollisesti meidän maajoukkuerinkeihin. Eteneminen vaatii satsauksia ja valintoja. Täytyy olla tosi kunnianhimoinen, Björs sanoo.

Hän näkee, että juniori- ja nuoruusvuosien jälkeen urapolkuun kuuluu valinta lähteä ulkomaille. Siitä esimerkkejä ovat Kontion lisäksi muun muassa Juulia Jyläs, Henri Ruoste ja Emma Kanerva.

– Pitää tehdä valintoja, jos haluaa päästä maailman huipulle. Se vaatii muutakin kuin rahaa. Harrastaminen kotimaan kilpailuissa ei ole urheilijan urapolkua, Björs sanoo.

Lue myös: Huippuravuri Varennen ex-hoitaja opastaa nyt tyttäriään hevoshommiin
 

Sanna Backlund uskoo, että tietyin edellytyksin Suomessa asuva ratsastaja voisi tavoitella arvokilpailumenestystä. Hän ottaa esimerkiksi naapurimaan.

– Ruotsi on ratsastuksessa nouseva maa ja jo yksi parhaista maista. Monet ruotsalaisratsastajista asuvat pääsääntöisesti Ruotsissa. Se vaatii paljon kansainvälisten kilpailujen kiertämistä. Lisäksi se vaatisi Suomessa sitä, että saadaan kansallinen taso vahvemmaksi ja vaativammaksi, että ei olisi liian iso aukko kansallisista kansainvälisiin kilpailuihin, Backlund sanoo.

Ruotsista voitaisiin ottaa esimerkkiä myös siitä, mitä valtio ja kunnat tukevat ratsastusta. Se auttaa ratsastajan uran alkutaipaleella.

– Katse menee päättäjiin ja kuntiin. Ruotsissa monet ratsastuskoulut ja -tallit ovat valtion ja kuntien omistamia ja seurat ylläpitävät niitä. Sitä kautta tuntien hinnat on saatu puolet halvemmaksi mitä ne ovat esimerkiksi Suomessa, Björs sanoo.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi