Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Aura Vasama on Kempin suvun lahjakas vesa ratsastuksessa - "Keskustelemme paljon hevosista, kun koko suku on paikalla"

Lahtelainen Aura Vasama voitti viime kesänä junioreiden Suomen mestaruuden ja lähti sen jälkeen oppiin ulkomaille. Harjoittelu ja kehittyminen ovat ensisijalla.

"Elud on ihana ruuna, joka on tosi opettavainen, ystävällinen ja vähän omaalatuinen. Hyvä harjoittelukumppani", Aura Vasama kehuu tämän kauden ykköshevostaan. Kuva: Suvi Lempinen

Aura Vasama vie Kempin hevossukua vahvasti eteenpäin ratsastuskentillä. 16-vuotias lahtelaisratsastaja voitti tänä vuonna junioreiden SM-kultaa esteratsastuksessa.

Aura Vasama on suvussa ensimmäinen ratsastaja mutta hevosihminen jo kolmannessa sukupolvessa. Ukki Jouko Kemppi perusti 1980-luvulla Asikkalan Kalkkisiin ison ravi- ja siitostallin, ja Kimmo-eno kasvattaa yhä ravihevosia Yhdysvalloissa Kemppi Stables -nimisessä tallissaan.

Äiti Teresa Kemppi-Vasama ei ollut hevosihminen ennen tyttärensä harrastusta. Hän näkeekin paljon yhteistä isässään, veljessään ja tyttäressään.

– Hevoskiinnostuksen lisäksi myös viehtymys kilpailuun on periytynyt. En ole itse kilpailuhenkinen, mutta näen, että ukki, Kimmo ja Aura nauttivat kilpailemisesta. Aurasta oli luontevaa ruveta kilpailemaan, heti kun hän sai ponin.

Ukin kautta hevoset ovat olleet osa Aura Vasaman elämää jo pienestä pitäen, ja ukki auttoi taivuttelemaan äidin ostamaan ensiponin. Ratsastuksessa tarvittavaa tietoutta Vasama ei ole kuitenkaan perinyt.

– Keskustelemme paljon hevosista, varsinkin kun koko suku on paikalla. Se yhdistää, että kaikissa sukupolvissa on kiinnostusta hevosiin, mutta ravit on niin eri juttu kuin ratsastus, Aura Vasama muistuttaa.

Elud-ruuna tuli Aura Vasamalle tämän vuoden alkupuolella, ja kesäkuussa ratsukko saavutti Suomen mestaruuden. Kuva: Heidi Lammi

Kilpailemaan Euroopan isoille radoille

Vasaman kehitys on jatkunut suoraviivaisesti. Kaksi vuotta sitten tuli lapsimestaruus ja nyt juniorimestaruus. Kehityksen halutaan myös jatkuvan, ja tästä vuodesta pyhitettiin iso osa harjoittelulle, jäljellä olevien juniorivuosien arvokilpailuja silmällä pitäen.

– Jos kaikki menee hyvin, haluaisin tehdä ensi kaudella EM-kvaalit, Aura Vasama sanoo.

Jo kesän alussa Aura Vasama, vanhemmat ja valmentaja tekivät yhdessä päätöksen, että ratsastaja keskittyy harjoitteluun ja jättää tänä vuonna Suomen edustamisen PM-kilpailuissa väliin. EM-kvaalia hän ei ollut vielä saavuttanut. Suomen ja Euroopan välinen tasoero on niin suuri, että Suomesta on vaikea ponnistaa suoraan ikäluokan arvokilpailuihin.

– Juniorit hyppäävät Euroopassa 140-tasoa ja isompaakin. Voi laskea vielä yhden käden sormilla 140-radat, jotka Aura on tehnyt. Olemme halunneet mennä rauhassa. Ei ole mitään kiirettä. Sieltä voi tulla rymistenkin alas, Teresa Kemppi-Vasama varoittaa.

Esimerkiksi junioreiden SM-mitalit ratkotaan 125–140 senttimetrin radoilla.

Tavoitteellinen Vasama onkin kilpaillut jo melko paljon ulkomailla. Hän on ottanut esimerkiksi kahteen kauteen varaslähdön harjoittelemalla ja kilpailemalla kevättalvella Euroopassa. Kun Suomessa on vielä lunta, on etelämpänä Euroopassa päässyt jo aloittamaan ulkokauden.

Tämän vuoden heinäkuussa hän oli ensimmäistä kertaa töissä hollantilaisella ammattitallilla. Samalla hän valmentautui ja kilpaili omien hevostensa kanssa. Hän ratsasti keskimäärin kahdeksan hevosta päivässä.

– Se oli tehojakso. Opin paljon ja oli otettu fiilis, että joku antaa minun ratsastaa hänen hevosiaan.

Lukiolainen harjoittelee myös aamuisin

Vanhemmat eivät ole alun perin hevosihmisiä, mutta tyttären ratsastus on koko perheen yhteinen asia. Vanhemmat hoitavat esimerkiksi kilpailemiseen liittyvät asiat ja hevosenhoitaja auttaa tallilla, jotta ratsastaja voi keskittyä pääasiaan eli ratsastamiseen.

Apu onkin tarpeen, kun hevosmäärä on kasvamassa neljään. Tulossa on nuori, neljävuotias ratsun alku.

– Suunnitelma on, että ratsastan sillä itse ja myös joku muu opettaa sille asioita, joita en itse ehkä vielä osaa opettaa. Minua viehättää ajatus, että kasvan hevosen kanssa yhdessä.

Ratsut asuvat Mäntsälän kupeessa Ruohojärven kartanon ratsutallilla, ja nuori ratsastaja tarvitsee vielä kyydin tallille. Vasama täyttää 17 vuotta alkuvuodesta ja aikoo hakea ajokorttia silloin poikkeusluvalla.

Vasama aloitti tänä syksynä lukion Orimattilassa Erkko-lukion urheilulinjalla. Sen asioista hän voi ratsastaa kahtena aamuna viikosta ainakin osan hevosistaan.

– Jos olisin normaalilukiossa, en voisi ratsastaa neljää hevosta, Vasama myöntää.

Vasama kilpailee loppuviikolla Suomen suurimmassa ratsastuskilpailussa, kansainvälisessä Helsinki Horse Show’ssa. Tapahtuma kestää keskiviikosta sunnuntaihin.

Kuka?

Aura Vasama

16-vuotias lahtelainen esteratsastaja.

Edustaa Ruohojärven kartanon ratsastajia.

Saavutuksia: junioreiden SM-kulta 2019, lapsiratsastajien SM-kulta 2017. Edustanut Suomea junioreiden PM-kilpailuissa 2018 ja lapsiratsastajissa aiemmin myös EM-kilpailuissa.

Hevoset: 10-vuotias Elud (SM-ratsu 2019), 10-vuotias Baroness (SM-ratsu 2017), 9-vuotias Folinda ja uusin tulokas, 4-vuotias Birth Star.

Valmentaja: Henrik Ehrnrooth.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi