Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

16-vuotias orimattilalainen Oona Halme juhli Kuninkuusraveissa Suomen mestaruutta

Kovapäinen tyttö ja kovapäinen Pomona-tamma ovat löytäneet maailmanennätys-yhteyden.

Oona Halme aikoo raviurheilun ammattilaiseksi ja onkin jo hyvällä tiellä sitä kohti. Kuva: Mirja Hussain

Orimattilalaisen Oona Halmeen poniraviura on saanut tänä kesänä hienon kruunun Pomona II:n kanssa, ja sunnuntaina A-ponien suomenmestaruuslähtö vain kirkasti sitä. Lahden Kuninkuusraveissa 16-vuotias Halme juhli ensimmäistä ja 16-vuotias Pomona II toista Suomen mestaruuttaan.

Oona Halme ja Pomona ovat hallinneet poniraveja tällä kaudella mielin määrin. Tammojen maailmanennätys on parantunut kahteen kertaan. Kaksi viikko sitten Mikkelissä ravattiin nykyiset lukemat 2.00,6a/1 100 metriä. Kaukana ei ole absoluuttinenkaan maailmanennätys, Golda Apachen hallussa oleva 1.59,3a.

– Vielä on mahdollisuus siihenkin, jos saisimme kirikaverin. Se ei yksin ehkä tee ihan täyttä totta. Se on sen verran viisas kaveri, että se ymmärtää, että tässä ei ole mitään hätää, Halme naurahtaa.

Kirikaveria ei vain meinaa löytyä. SM-lähdössäkään vastusta ei löytynyt, vaikka poni hieman odottelikin.

Ponin omistavat sipoolaiset Emil ja Mats Havulehto, joista jälkimmäinen myös valmentaa ponia.

– Koen olevani etuoikeutettu, että pääsen ajamaan tällaisella ponilla. Pomona on poikkeusyksilö. Toista tällaista ei ole eikä tule, Halme sanoo.

– Ponin taustalla on tosi hieno tiimi ja kaikki pelaa, ja se on tietenkin tärkein asia. Jos ponia tai hevosta ei valmenneta tai hoideta just eikä melkein, se näkyy radalla. Olen aika pieni osa kokonaisuutta, ohjastaja jatkaa vaatimattomasti.

Tuoreet Suomen mestarit. Kuva: Mirja Hussain

Okkolinin tytär tähtää ammattilaiseksi

Ponit saavat kilpailla 18-vuotiaaksi asti, joten 16-vuotias poni juoksee jo viimeisiä vuosiaan. Samalla 300 ponistarttia ajanut Oona Halme jäähdyttelee ponien kanssa ja suuntaa kohti hevoslähtöjä. Kolmisen viikkoa sitten hän ajoi ensimmäisen hevoslähtönsä Jokimaalla ja voitti sen.

– Isä-Teemullakin oli tiukat paikat. Hän sanoi, ettei ole varmaan ikinä jännittänyt yhtä paljon kuin siellä aidan varressa, Teemu Okkolinin tytär sanoo.

Jännitti Halme toki itsekin.

– Se on ihan erilaista. Vauhti on paljon kovempi, tilanteet ja kaikki erilaisia.

– Minulla oli ohje, että eteenpäin vain ja älä ota kiinni. Ne olivat helpot ohjeet. Auton takaa lähdimme reippaasti ja pääsimme keulaan. Hevonen (Tuokkolan Tinka) oli tosi hyvä. Siitä tuli loppujen lopuksi aika helppo voitto. Se tuntui hienolta ja vähän uskomattomaltakin, vaikka poneilla olen ajanut paljon.

Oona Halme opiskelee nyt ”kotona” eli Orimattilassa Okkolinin tallilla oppisopimuksella hevoshoitajaksi. Tavoitteena on joskus oma talli ja ura raviurheilussa. Sitä ennen hän hakenee oppia vielä maailmaltakin.

– On tosi mielenkiintoista ja antoisaa valmentaa hevosia ja poneja, mutta kilvanajo on se juttu. Kilpailuvietti on hurja.

Hän voi katsoa mallia isosiskostaan Henna Halmeesta, joka työskentelee nykyisin Ruotsissa Veijo Heiskasen tallilla ja ajaa paljon kilpaa.

– Siskon jalanjäljissä yritän mennä. Ei radalla tytötellä, Oona Halme sanoo naiskuskin asemasta.

– Sisko ja isä ovat olleet minulle tärkeitä. He ovat auttaneet ja tsempanneet parhaansa mukaan, ja isä on antanut mahdollisuuden. Heille kuuluu iso kiitos. En olisi varmasti tässä pisteessä ilman heidän apuaan ja tukeaan.

Pomonalla ja Oona Halmeella on kemiat kohdallaan. Kuva: Mirja Hussain

Ponikunkkarit seuraavaksi

Vaikka tulevaisuuteen on suunnitelmia, lähimmät ajatukset ovat viikon päässä. Silloin olisi tarjolla poninkuningattaren titteli Pomonan kanssa.

– Tuollainen starttimäärä takana ja se on niin huippukunnossa. Se jaksaa vaan painaa eikä ole moksiskaan starttien jälkeen. Se on aina iloinen, kun se pääsee kilpailupaikalle. Se kertoo aika paljon tästä.

Kaksikolla on kemiat kohdillaan.

– Olemme samanikäisiä ja ehkä kovapäisiä tammoja ja tyttöjä molemmat ja kummallakin on omia juttuja. Ehkä meillä synkkaa hyvin sen takia. Löysimme yhteisen sävelen ja ajattelemme samalla tavalla. Ymmärrämme toisiamme.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi