Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Kuninkuusravien uusi hallitsijapari: nöyrä kuningas ja omapäinen kuningatar

Tähen Toivomus täytti kuningaskilpailussa toiveet ensiyrittämällä. Vieskerin Virvalle kolmas kerta toi ravikuningattaren tittelin Lahden Kuninkuusraveissa.

Henri Bollströmin ajama Tähen Toivomus ja Mika Forssin ajama Vieskerin Virva ovat suomenhevosten uudet kuninkaalliset. Kuva: Mirja Hussain

Hankasalmelainen suomenhevosmies Pauli Raivio on aiempien huippuhevostensa kanssa pantannut osallistumista kuninkuuskilpailuun. 8-vuotiaan Tähen Toivomuksenkin kanssa oli tarkoitus tulla Lahden Kuninkuusraveihin oppimatkalle katsomaan, millainen kilpailu on. Samalla kertaa tuli opittua, miten ravikuninkuus voitetaan.

– Vaistot ovat sanoneet, että älä lähde sinne hölmöilemään, mene sitten, kun se tuntuu oikealta, valmentaja Raivio kertoi.

– Tämä on isointa, mitä voi voittaa. Nyt se onnistui ekalla kerralla, kun kokeiltiin. On tosi hiljainen olo, sanoi puolestaan Tähen Toivomuksen ohjastaja Henry Bollström.

Tähen Toivomus voitti kaksi osalähtöä, lauantaina 2 100 metriä ja sunnuntaina 3 100 metriä. Maililla se oli kolmas. Pitkä matka ratkaisi odotetusti tittelin. Kuninkuuskilpailussa johdossa olleen Välkyn Tuiskun ohjastaja Kimmo Taipale päästi Tähen Toivomuksen keulaan, mistä Bollström kiitti rauhallisella vauhdilla. Kokonaiskilpailussa eroa oli orien välillä 0,3 sekunnin Välkyn Tuiskun hyväksi ennen lähtöä ja 0,8 sekuntia Toivomuksen hyväksi maalissa. Kuten muissakin osalähdöissä Tähen Toivomus tuli vauhdikkaasti lopun.

Tähen Toivomuksella ja Henri Bollströmillä oli mukana kannatusjoukot. Kuva: Mirja Hussain

Kiitoksia molemmin päin

Pauli Raiviolla on ollut suuri merkitys 35-vuotiaan Henry Bollströmin ohjastajan uralle. Yhteistyö alkoi hiljalleen kymmenen vuotta sitten, kun Bollström muutti Jyväskylään.

– Pauli on antanut hienon mahdollisuuden. Arvostan sitä todella paljon. Hänen hevosiaan on helppo ajaa. On hyvin treenatut, terveet hevoset, Bollström sanoi.

Arvostus on suurta toisinkin päin.

– Tuo tummatukkainen poika on minun oikea käsi. Hän on tehnyt oikeita ratkaisuja ja vienyt hevosta eteenpäin, kiitti Raivio.

Lue myös: Lahden Kuninkuusraveista nautti paikan päällä viikonloppuna lähes 60 000 kävijää – sunnuntaina kävijöitä jopa oletettua enemmän
 

Kuninkuuskisan kärkikaksikko on orista Tuisku-Topi. Tähen Toivomus on Taisto Rautiaisen kasvatti, ja sen omistavat Raivio ja Kari Hintikan Teri-Talli.

– Lähdimme Karin kanssa katselemaan Tuisku-Topin jälkeläisiä. Välkyn Tuisku oli eka vaihtoehto, mutta loppui raha. Ensin meille tuli Tähen Topelius, sitten tilauksesta Tähen Toivomus, Raivio kertoi.

Tähen Toivomus on sekä kyvyiltään että luonteeltaan oikea toiveiden täyttäjä.

– Se jaksaa mennä pitkään kovaa ja on todella nöyrä hevonen. Sillä voi ajaa mitä vauhtia vain keulasta tai mistä vain, kehui Bollström.

Rääkkyläläisten Rautiaisten kasvatteja oli Kuninkuusravien pääkilpailuissa peräti kolme, Tähen Toivomus, Rapin Aatos ja kuningatarkilpailun kolmonen Piskon Pouta.

Tavallista parempi tamma

Vieskerin Virvan valmentaja Sanna Päivike liittyi Lahdessa harvojen kuninkaallisten naisvalmentajien joukkoon. Edellinen on vuosien 2012 ja 2013 ravikuningas Erikassonin valmentaja Bella Varjonen.

Mika Forss ajoi kolme vuotta sitten ravikuninkaaksi Vieskerin pojan Vitterin. Nyt vuorossa oli kuningatarkilpailuissa Vieskerin tytär.

Vieskerin Virvan taustajoukot tiesivät jo kauan sitten, että heillä on käsissään kultakimpale.

– Treenasin tätä kolmevuotiskevääseen. Sitten sanoin pojalle, että meillä on tavallista parempi varsa ja se viedään ammattitallille, kertoi Pasi Vanhahonko.

Hänen poikansa Jukka Vanhahonko on tamman kasvattaja ja nykyisin tamman omistaa kimppa Talli Vanhahonko.

Lue myös: Lahtelaisen ravikonkarin mukaan Kuninkuusravit on kansanjuhla, jonne myös ravinoviisi on tervetullut: "Välillä katson lähtöjä ihan neuroottisena kädet jännityksestä täristen"
 

Ammattilaiseksi valittiin kankaanpääläinen Sanna Päivike, jolla oli ollut jo aiemmin Vanhahonkojen hevosia treenissä.

– Tiesin Päivikkeen hyvänä hoitajana ja säntillisenä treenarina, Pasi Vanhahonko kuvaili.

Myös Mika Forss on osallistunut jo vuosia Vieskerin Virvan rakentamiseen ja on ajanut liki kaikki sen startit.

– Mika kysyi ekan startin jälkeen, saako ajaa tätä hevosta hevosen ehdoilla, Vanhahonko sanoi.

Uusi ravikuningatar ei ole yhtä palvelualtis kuin hallitseva puolisonsa Tähen Toivomus.

– Se on haastava ja omapäinen hevonen. Vähintään kerran viikossa se koettaa, onko taluttajaa, ja jos taluttaja ei ole hereillä, se vaihtaa maisemaa, Sanna Päivike kertoi.

Voitto maistui myös Vieskerin Virvan ohjastajalle Mika Forssille. Kuva: Mirja Hussain

Ratkaisu vasta päätösmatkalla

Kuningatarkilpailussa Virin Camilla näytti jo tehneen hieman eroa maililla muihin, mutta 3 100 metriä laittoi tammat uuteen järjestykseen. Vieskerin Virva oli jäänyt ennen pitkää matkaa Virin Camillasta kokonaiskilpailussa 3,1 sekuntia. Mika Forssin järkevän ajon ansiosta Vieskerin Virvan voimat riittivät vahvaan loppuun ja päätösmatkan voittoon. Sen sijaan kovaa aloittaneet tammat, mukaan lukien Virin Camilla, taipuivat. Kokonaiskisan kakkonen Sävel-Taikakin jäi 0,7 sekunnin päähän.

– Ero tuntui uskomattoman isolta, kun sen kuuli. Luulin, että se on parin kymmenyksen sisällä suuntaan tai toiseen, Mika Forss sanoi.

Ennen kolmatta osalähtöä valmentaja Sanna Päivike ei uskonut hevosen voittoon. Vieskerin Virva oli 2 100 metrillä kuudes ja 1 609 metrillä kymmenes.

– Mailin jälkeen olin apein mielin katoksilla. Hevonen oli huono. Onneksi ei lähdetty kotiin. Kesäkin on ollut niin vaikea. On ollut tasapaksuja suorituksia, enkä uskonut voittoon, hän myönsi.

3 100 metriä oli kuitenkin etukäteenkin tamman paras matka.

– Onhan sillä voltista tämän matkan Suomen ennätys (26,9). Se tuli jo kaksi vuotta sitten. Tamma on kolmannen polven kotikasvatti. Olemme yrittäneet katsoa, mitkä suvut sopivat ja antavat kestävyyttä, Pasi Vanhahonko kertoi.

Siinä on myös onnistuttu.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi