Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Lahtelaisen ravikonkarin mukaan Kuninkuusravit on kansanjuhla, jonne myös ravinoviisi on tervetullut: "Välillä katson lähtöjä ihan neuroottisena kädet jännityksestä täristen"

Hevospoliisit ohittavat vaeltavat kaveriporukat. Aikuiset miehet laulavat niin, että kaulassa roikkuvat keppihevoset laukkaavat pitkin rintakehää. Hevosen jättämä lantakasa keskellä Jokimaan raviradalle vievää raittia on viimeinen enne, kunnes Kuninkuusravien viirit jo näkyvät.

Ystävykset Anu Jäppinen, Salla Tanhuanpää ja Sari Pöyhönen eivät juurikaan raveissa totoa. Jos he totoavat, veikataan voittajaksi yleensä tuttavan hevosta. Kuva: Mirja Hussain

Hevospoliisit ohittavat vaeltavat kaveriporukat. Aikuiset miehet laulavat niin, että kaulassa roikkuvat keppihevoset laukkaavat pitkin rintakehää. Hevosen jättämä lantakasa keskellä Jokimaan raviradalle vievää raittia on viimeinen enne, kunnes Kuninkuusravien viirit jo näkyvät.

Lahdessa tänä viikonloppuna järjestettävät Kuninkuusravit on yksi raviurheilun vuoden päätapahtumista. Kolmipäiväinen tapahtuma palaa juurilleen, sillä kaikkien aikojen ensimmäiset viralliset Kuninkuusravit järjestettiin juurikin Lahdessa 95 vuotta sitten. Kaikkiaan tapahtumaa on järjestetty Lahdessa jo 13 kertaa.

Lahtelainen Salla Tanhuanpää on kiertänyt Kuninkuusraveja yli 20 vuotta. Viime vuonna Rovaniemellä järjestetyt Kuninkuusravit jäivät väliin, sillä kotona oli pieni vauva. Nyt Tanhuanpään poika on 1,5-vuotias ja soluttautunut ansiokkaasti lähialueen ravipiireihin kahden Suur-Hollolan myötä. Kuninkuusravit jäävät kuitenkin vielä kokematta.

– Nykyään raveissa näkee paljon lapsia. Se on vähän vanhemman omastakin asenteesta kiinni, mikä tapahtuma sopii lapselle. Kuninkuusraveissa perheitä on yleensä reilusti muita ravitapahtumia enemmän, Tanhuanpää kertoo.

Monta vuotta raveissa kiertäneelle Salla Tanhuanpäälle ravit ovat ennen kaikkea urheilua, mutta myös ystävien näkemistä. Kuninkuusravien osalta Tanhuanpäällä ja hänen ystävillään on pitkät perinteet. Kuva: Mirja Hussain

Kuninkuusravien päälähdön voittaminen on Tanhuanpään mukaan ravaavalle suomenhevoselle suurin mahdollinen kunnia, minkä Suomessa voi saavuttaa.

– Jokainen kisaava tähtää tänne, mutta vain kourallinen pääsee kilpailemaan kuninkuudesta, Tanhuanpää selittää silmät tuikkien.

Hänen mukaansa on myös iso saavutus, että kaupunki saa Kuninkuusravit itselleen.

– Ravien järjestysvastuuta haetaan, eli sen saadakseen raviradan puitteiden on oltava todella hyvässä kunnossa. Raviradat saattavat kunnostaa alueitaan kaksikin vuotta ennen Kuninkuusraveja. Jokimaalla Kuninkuusravit on järjestetty jo monta kertaa, mikä kertoo alueen tasosta, Tanhuanpää kertoo.

Ravikonkari Salla Tanhuanpään mukaan kisojen aikaan jännitys nousee joskus päätähuimaavaksi. Jo pelkästään ravien katsominen televisiosta saattaa Tanhuanpään mukaan nostaa tunteet pintaan. Ravikonkari sanoo, että Kuninkuusraveissa myös ravinoviisi alkaa helposti jännittää konkareiden tavoin, sillä kolmipäiväisen tapahtuman aikana hevoset oppii tuntemaan. Kuva: Mirja Hussain

Kotikaupungissa järjestetty hevosurheilun suurtapahtuma tuntuu Tanhuanpäästä erittäin hienolta, vaikkakin vähemmän juhlalliselta kuin Kuninkuusravit jossain vieraassa kaupungissa. Jokimaa kun on lahtelaiselle ravi-intoilijalle peruskauraa.

"Maaliviivaa ylittäessä isot miehet ja naiset parkuvat"

Heppatytöksi Tanhuanpää kasvoi sattumalta. Lapsuudenkoti oli vain kivenheiton päässä Jokimaalta, joten 6-vuotiaan oli helppo eksyä ravitallille.

Lahtelaisnainen on kiertänyt ravitapahtumia vuosien saatossa jännittäen osaksi omistamansa hevosen, eli niin sanotun porukkahevosen kilpailua. Hevosen omistaminen on kuitenkin jäänyt Tanhuanpään mukaan entiseen elämään ja nykyään hän käy raveissa tunnelman takia sekä jännittämässä tuttujen hevosten puolesta.

– Erityisesti Kuninkuusraveissa fiilis on ihan katossa ja välittyy väkisinkin kaikille, jotka tänne tulevat. Tunteet ovat vahvasti näkyvissä myös esimerkiksi ohjastajilla. On ihan parasta nähdä kuinka maaliviivaa ylittäessä isot miehet ja naiset parkuvat, Tanhuanpää nauraa.

Raveissa pitkään kiertäneellä Salla Tanhuanpäällä on ollut vuosien saatossa omistusosuuksia hevosista. Nykyään Tanhuanpää kiertää raveissa tavan kansan joukossa jännittäen tuttaviensa hevosten, kuten kuvassa näkyvän kuninkuudesta mittelevän Caijuksen puolesta. Kuva: Mirja Hussain

Lauantaina Tanhuanpää oli jännittämässä ystävänsä omistaman Caijus-hevosen kilpailua. Koko nelihenkinen ystäväporukka on sonnustautunut Caijuksen tiimivaatteisiin, johon kuuluu kultainen laakeriseppele ja t-paita. Tapahtumaan ystävykset saapuivat jo ennen puoltapäivää osallistuakseen kuninkuuskilpahevosten tukijoukkojen kulkueeseen.

– Ennen kaikkea tulen raveihin urheilun takia ja jännitän kilpailua. Välillä katson lähtöjä ihan neuroottisena kädet jännityksestä täristen. On vaikea kuvailla, miksi jännitän niin paljon tai miltä se tuntuu, mutta paljon riippuu varmaan siitä, että hevosen tuntee tai tuntee omistajan jonka mukana jännittää hevosen pärjäämistä, Tanhuanpää pohtii.

Kokematonkin ravikävijä saattaa saada jännityksen kihelmöinnistä osakseen, sanoo Tanhuanpää. Kolmipäiväisen tapahtuman aikana hevoset oppii tuntemaan nopeasti.

– Hevosista puhutaan kisa-alueella ja niitä esitellään mediassa. Kaikkien hevosten nimen takana on tarina ja jokaisella hevosella on oma persoona. Hevoset tavallaan inhimillistetään, mikä lisää kiinnostusta, Tanhuanpää kuvailee.

Reilu 20 000 ravifanin kokoinen lauantai

Lahdessa Kuninkuusraveihin odotetaan viikonloppuna yli 50 000 kävijää. Kuitenkaan lauantaina tapahtuma-alueella liikkuminen ei tuota ongelmaa. Noin 26 000 ihmisen kokoinen yleisömeri on levittäytynyt ansiokkaasti pitkin raviradan vartta – osa anniskelualueilla norkoillen ja osa omassa retkituolissaan istuen. Jokunen perhe on myös levittänyt maahan piknikviltin, jonka päällä syödään eväitä.

– Mielestäni tapahtuma on järjestetty todella hyvin. Liikkuminen on ollut helppoa eikä vessoihin ole tarvinnut jonottaa, Tanhuanpää suitsuttaa.

Sopu sijaa antaa myös Kuninkuusraveissa. Lauantaina tapahtumassa vieraili reilu 26 000 kävijää, mutta siirtyminen paikasta toiseen sujui tapahtuma-alueella moitteettomasti. Kuva: Mirja Hussain

Ravikonkarin mukaan Kuninkuusravit ovat pitkälle kuin mitkä tahansa festivaalit: musiikki soi, ihmiset ovat sonnustautuneet asusteisiin, kuten hauskoihin hattuihin tai glitteriin, ja lukuisat ruokakojut tarjoilevat antimiaan. Kuninkuusravien perinteisellä ravitorilla myydään kaikkea mikä edes vähänkään liittyy raveihin tai hevosiin. Kansanjuhlamaisuutensa vuoksi Kuninkuusravit ovat kiinnostava paikka myös ravinoviisille ja helppo paikka ottaa tuntumaa raviurheiluun, tuumaa Tanhuanpää.

– On hyvin vanhakantainen ajatus, että ravit olisivat pelkkää makkaraa ja olutta. Tarjoiluissakin on vuosien saatossa menty eteenpäin ja kasvisvaihtoehtoja on saatavilla hyvin. Kuninkuusravit on ylipäätään sellainen ravitapahtuma, joka pyrkii tarjoamaan jokaiselle jotakin ja yleisöä onkin aina laidasta laitaan. Mitään tietynlaista raviyleisöä ei voi enää määritellä, Tanhuanpää sanoo.

Toto-tiskejä joka nurkalla

Ravit ovat kuuluisia Totosta. Tanhuanpää sanoo, ettei pelaaminen ole hänen juttunsa, vaikka toisinaan pelattuakin tulee. Kuninkuusraveissa Toto-pisteitä riittää sekä ulkona että sisällä päärakennuksessa. Kiireessä tiskille pääsee nopeasti eikä jonoja näytä muodostuvan millekään pisteelle.

Lauantaina monen Kuninkuusraveissa vierailleen päätä koristi Veikkauksen sininen fedora. Myös Toto-pelivihkot kulkivat monen ravikävijän kädessä mukana. Kuva: Mirja Hussain

Toto-tiskillä Tanhuanpää ja kumppanit sanovat veikkaavansa lähinnä tuttavien hevosia. Joskus hevonen valitaan myös tilastoja seuraamalla, joskus suositaan naiskasvattajien hevosia, ystävykset tuumaavat. Itse Toto-peli vaihtelee, sanoo Tanhuanpää.

– Himopelaajat seuraavat jo hevosten lämmittelykierrosta, sillä siitä selviää hevosen senpäiväinen kunto. Nykyään myös juontajat spekuloivat hevosten kuntoa lämmittelyn aikana. Orien kohdalla on helpompi ennustaa, miten kilpailu tulee menemään, mutta tammat ovat ailahtelevaisempia, joten voittaja voi yleensä olla kuka vain, Tanhuanpää selittää.

Iltajuhlilla otettava varovasti, koska sunnuntaina ravit jatkuvat

Lauantain päälähtöjen jälkeen Tanhuanpää ja hänen seurueensa jäävät vielä ravialueelle seuraamaan viimeisetkin lähdöt. Jokimaalta ystävykset siirtyvät perinteisesti ravintolaan ja sieltä iltajuhliin.

Kuninkuusravien päälähtö juostaan kolme kertaa eri matkalta. Lauantaina sekä kuningatar- että kuningasehdokkaat juoksevat yhden matkan ja sunnuntaina kaksi. Voittaja valitaan kolmen kilpailun perusteella.

Tanhuanpään mukaan lauantaihulinoissa on oltava tarkkana ja osattava taktikoida, jotta vielä sunnuntainakin selviytyy raveihin.

– Koko loppuilta sujuu ravien spekuloinnin parissa. Raveissahan lähtöä ajetaan vielä vuositolkulla, eli kisat eivät koskaan lopu, vaikka ravit loppuisivat, Tanhuanpää sanoo.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi