Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Tapio Perttunen: "Jos hevoset juoksisivat yksitellen, Välähdys olisi ravikuningas"

Ravilegenda arvioi kaikki Kuninkuusravien päälähtöjen hevoset.

Nopea Välähdys tulee Jokimaalle suosikkina, mutta ei aivan ylivoimaisena sellaisena. Kuva: Hanna Laakso, Hippos

Välähdys on ravikuninkuutta Lahden Jokimaalla tavoittelevista hevosista eniten tienannut (411 270 euroa), nopein (19,4/22,1) ja eniten voittanut (44) hevonen. Neljästi Kuninkuusravien pääkilpailun voittoon ajanut orimattilalainen Tapio Perttunen nostaakin kotkalaishevosen omaan luokkaansa.

– Jos kaikki hevoset juoksisivat yksitellen, niin minun mielestä Välähdys olisi ravikuningas, sanoo Perttunen, Päijät-Hämeen ”mister Kuninkuusravit”.

Hän ajoi Hipon kuningattareksi 1981 ja Saran Salaman kuninkaaksi 2006–2008.

Etelä-Suomen Sanomien pyynnöstä Perttunen arvioi kaikki kuninkuus- ja kuningatarkilpojen hevoset. Koska hevoset eivät juokse yksitellen, vaikuttaa kilpailun kulkuun niin eri matkat kuin lähtöpaikatkin. Esimerkiksi Välähdykselle sattuu takarivin lähtöpaikka kahteen ensimmäiseen starttiin.

– Kun lähdetään takarivistä, silloin on aina hieman toisten armoilla. Voi olla, että hevonen laukkaa edestä tai joutuu ottamaan kiinni. Monenmoista voi sattua, hän muistuttaa.

Kuninkuuskilpailusta erottuvat Perttusen arvioissa etukäteen Välähdys ja Tähen Toivomus. Tammoissakin on suosikkeja, erityisesti Juliette Lax ja Huimariina, mutta kuningatarkilpailu on mielenkiintoinen ja tasainen. Kummassakaan pääkilpailussa yksikään hevonen, ei edes Välähdys, ole aivan ylivoimainen ennakkosuosikki.

Arviossa painottuu kilpailun kolmas matka, 3 100 metriä.

– Kahdella ensimmäisellä matkalla pitää saada hyvä asetelmat 3 000 metrille. Se on ehdottomasti tärkein matka. Kun voitin Oulussa Hipolla ravikuningattaren tittelin, jos olisi 200 metriä aikaisemmin ollut maali, olisin ollut toinen. Viimeisillä 200 metrillä sain eroa kanssakilpailijaan, joka johti kahden matkan jälkeen.

Myös Tähen Toivomus on vahva ehdokas ravikuninkaaksi. Kuva: Hippos

Kuninkuuskilpailun hevoset

Ensimmäisen matkan 2 100 metriä lähtöradoittain

1 Camri / ohjastaja Terho Rautiainen

”Vanha hyvä sotaratsu. On aivan ykkössarjan hevonen. Lähtee kovaa ja tulee saamaan hyviä juoksuja. On sairastellut jonkun verran ja nytkin on ajettu vain pari starttia alle. Onnistuessaan pystyy lopputuloksissa hakemaan jopa kolmen neljän joukkoon.”

2 Metkutus / Juha-Matti Paavola

”Aivan mahtava hevonen. Kova poika taistelemaan. Kiertänyt ikänsä ja on jaksanut tosi hyvin kiertää. Täysi kunnia Metkutukselle muutenkin (15-v). On jopa elämänsä kunnossa. Jos suosikeilla on vähän epäonnea, pystyy olemaan lopputuloksissa kolmen joukossa.”

3 Tähen Toivomus / Henri Bollström

”Tosi iso luokka. Yksi kuninkuuden tavoittelijoista. Jos saa normaalit juoksut kaikilla matkoilla, pystyy olemaan vaikka kuningas.”

4 Rapin Aatos / Hannu Torvinen

”Härmässä juoksi koko matkan kolmatta rataa ja silti tuli tosi hyvin maaliin asti. Hyvänä päivänä on jaksava ja nopeakin. On jonkin verran laukkaherkkä ja varmaan tarkasti ajettava. Onnistuessaan pystyy olemaan yllättävän korkealla kokonaiskilpailussa.”

5 Caijus / Antti Teivainen

”Nuorta verta (7-v). Nopea hevonen ja varmasti ajetaan tarkasti kaikki matkat. Pystyy sijoittumaan puolenvälin paremmalle puolelle onnistuessaan, nuori hevonen tarvitsee todella hyvän juoksun varsinkin 3 000 metrillä.”

6 Vixen / Mika Forss

”Tasainen, jaksava hevonen, vähän verrattavissa Rokin Maxiin. On hyvässä kunnossa tällä hetkellä. Vähän tasavauhtinen mutta pystyy menemään hyvää vauhtia kaikki matkat. Varsinkin 3 000 metriä nostaa osakkeita hyvin paljon.”

7 Välkyn Tuisku / Kimmo Taipale

”Tosi mielenkiintoinen hevonen. Tällä hetkellä hirmukunnossa. Nopea hevonen ja varmasti kahden matkan jälkeen kolmen joukossa. 3 000 metriä on pieni kysymysmerkki. Hevonen on tänä päivänä ehkä elämänsä kunnossa. Musta hevonen, ei ole poissuljettu mikään sijoitus.”

8 Larvan Hurmos / Ari Moilanen

”Työmyyrä. Pystyy tekemään omaa juoksuaan. On nyt kovassa porukassa ja juoksunkulut sanelevat Larvan Hurmokselle hyvin paljon. Hyvänä päivänä pystyvä hevonen ja taistelee ehkä sijoista 3-6.”

9 Rokin Maxi / Esa Holopainen

”Työmyyrä. Ei ole ollut vielä hirmu vauhdikas mutta hyvin jaksava ja kuuluu ehdottomasti tähän kisaan. Onnistuessaan pystyy olemaan korkealla. On varmasti 3 000 metrin menijöitä kuten Rapin Aatoskin ja 3 000 on monesti tosi tärkeä matka.”

10 Välähdys / Ville Korjus

”Luokaltaan jopa ylivoimainen tähän, jos kaikki natsaa. Tänä vuonna on ollut huonoa tuuria. On ollut laukat pinnassa. Se tekee epävarmuutta. Viime startti oli hyvä ja kaikki startit olleet tosi vauhdikkaita. Onnistuessaan kuningas.”

11 Joriini / Hannu Hietanen

”Nousevia hevosia. Hyvä, jaksava hevonen. Kun vähän saa juoksua, pystyy klaaraamaan kaikki matkat. Onnistuessaan mahdollisuuksia puolenvälin paikkeille.”

12 A.T. Veeti / Juha Länsimäki

”Tosi jaksava ja mielenkiintoinen hevonen. On juossut tänä vuonna paljon johtavan rinnalta ja voittanut lähtöjä. Jaksaa mennä varmasti kaikki matkat. Oikein kova työmies. Hakee lopputuloksissa sijoittumista kolmen joukkoon.”

Huimariina taistelee vahvasti ravikuningattaren tittelistä. Kuva: Anu Leppänen, Hippos

Kuningatarkilpailun hevoset

1 Vilma Lyydia / ohjastaja Tuomas Pakkanen

” Tehnyt hyviä startteja. On niin sanottuja mustia hevosia. Jos kaikki matkat menevät hyvin, pystyy hyvinkin korkealle. Onnistuessaan on ainakin puolenvälin paremmalla puolella kokonaistuloksissa.”

2 Liisan Tulilintu / Harri Kotilainen

”Kuuluu hyvin korkealle. Jaksava, vähän kuuma ja vaikea hevonen ajaa ehkä kolme matkaa. Jos onnistuisi kaikilla matkoilla, saa vähän kiertääkin, voisi olla aivan hyvin vaikka ravikuningatar. Vaikea hevonen. Vähän painaa lähtiessä, välillä on vähän liikaa yritystä.”

3 Juliette Lax / Antti Teivainen

”Tosi hienossa kunnossa ja tehnyt tosi hienoja juoksuja. Huimariinan kanssa ehkä näillä kahdella paras luokka, mutta miten tammat klaaraavat 3 000 metriä, miten juoksun kulku menee. Ehdottomasti yksi suosikkeja.”

4 Sokru / Timo Tuominen

”Tehnyt tosi hyviä juoksuja koko kauden. On uusia tulokkaita tammakärkeen. Kaikki viimeiset näytöt hyviä. On pystynyt tulemaan monenlaisella juoksulla. Onnistuessaan kuuluu suosikkeihin. Yksi tittelin tavoittelijoista. Hevosella on ollut hyvin positiivinen asenne.”

5 Piskon Pouta / Kimo Määttänen

”Tehnyt koko kauden tasaisia, erittäin hyviä juoksuja. Onnistuessaan on tittelin tavoittelijoita. Kuuluu parhaaseen A-ryhmään tammoissa. Pystyy menemään varmasti kaikki matkat. Hevonen on kaikin puolin hyvällä mallilla.”

6 Ryti-Tyttö / Jonny Länsimäki

”Mielenkiintoinen hevonen. Hyvänä päivänä ja ravia mennessään pystyy paljoon. Kaikki matkat ja juoksut käyvät. Pystyy tekemään omat juoksut, kun kaikki on kohdallaan. Onnistuessaan kolmen parhaan joukkoon.”

7 Hetviina / Antti Tupamäki

”Hyväluokkainen hevonen tähän kisaan. Pystyy olemaan onnistuessaan ja ravia mennessään kolmen joukossa.”

8 Virin Camilla / Hannu Torvinen

”Seurailijatyyppi. Kuuluu tammoista parhaaseen A-ryhmään. Onnistuessaan mahdollisuuksia kolmen joukkoon. Varmasti sijoittajatyyppiä vähän joka matkalla. Yksi varmimpia kilpailijoita tammoista.”

9 Poikolan Neito / Iikka Nurmonen

”Uusia tuttavuuksia. Voitti pitkän matkan (Vermossa), mikä on tosi hieno saavutus. Jaksaa painaa tasaiseen. Onnistuessaan ainakin pystyy puolenvälin paikkeille jos ei paremminkin. Aina sellainen hevonen, joka menee 3 000 hyvin, on lopputuloksissa aika korkealla.”

10 Sävel-Taika / Olavi Oja-Nisula

”Luokkahevonen. Hyvänä päivänä niin kuin viime vuonna Rovaniemellä oli toinen lopputuloksissa, mikä kertoo hyvin paljon hevosesta. Viimeiset näytöt eivät ole olleet sitä hyvää Sävel-Taikaa. Jos venyy niin kuin viime vuonna, voi olla tosi korkealla.”

11 Huimariina / Ari Moilanen

”Yksi oikein huipputammoja. On ollut hieman laukat pinnassa viimeisissä starteissa. Huima luokka. Onnistuessaan voi olla vaikka mitä. Jos ravi käy ja hevonen on normaali, on yksi aivan ensimmäisiä tittelin tavoittelijoita.”

12 Vieskerin Virva / Mika Forss

”Varma kilpailija. Tekee erittäin tasaista työtä. Viimeinenkin startti oli hyvä. Kokonaiskilpailussa voi olla hyvinkin korkealla vaikka ei voittaisi yhtään matkaa. Varmaan Virvalle käy 3 000 hyvin. Ehdottomasti hakee jopa kolmen joukkoon lopputuloksissa.”

Kuninkuusravit ajetaan Jokimaalla perjantaista sunnuntaihin. Pääkilpailut lauantaina ja sunnuntaina.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi