Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

"Tämä on minun elinaikanani ainoa tilaisuus tehdä talkoita Jokimaan Kuninkuusraveissa"

Viime viikolla helteet pienensivät Kuninkuusravien rakennustöitä tekevää talkooporukkaa, mutta nyt tekijöitä riittää. Vapaaehtoiset ahkeroivat suurtapahtuman eteen kahdessa vuorossa.

Martti Lempinen rakentaa Kuninkuusraveja ennen tapahtumaa, tulee katsomaan itse kilpailuja ja auttaa purkuhommissa tapahtuman jälkeen. Kuva: Mirja Hussain

Jokimaalla rakennetaan Kuninkuusraveja viime hetkiin asti. Kun aikaa perjantain iltapäiväravien alkuun oli aika tarkasti 48 tuntia, talkoopäällikkö Aino-Maija Aarnikoivu huokasi helpotuksesta.

– Enää ei huoleta yhtään, aiemmin koko ajan, Aarnikoivu puuskahtaa.

Hän epäilee, että viime viikolla helteet saattoivat pitää osan väestä poissa, mutta onneksi talkoolaisten määrä on kasvanut selkeästi tapahtuman lähestyessä.

Helteet eivät estäneet Kärkölän Hevosseuran Martti Lempistä. Mies kehuu saaneensa talkoissa vain mukavan rusketuksen. Hän on rakentanut viime viikon maanantaista lähtien joka päivä niin telttoja, katsomoita kuin mitä tahansa on tarvinnut.

– Tämä on minun elinaikanani ainoa tilaisuus olla tekemässä talkoita Jokimaan Kuninkuusraveissa. Aloitin raviharrastuksen 1979 vanhalla "Montulla". 41 vuotta olen harrastanut raveja ja aiemmin työt estivät talkoot. Jos 15 vuoden päästä on seuraavat Kuninkuusravit, ei minua lähdetä tuomaan tänne mistään hoitokodista, hevosmies heittää.

Juha Pelkonen, Jaana Seppä ja Tiina Niskanen laittoivat keskiviikkona opasteita paikalleen. Kuva: Mirja Hussain

"Tässä yhdet kädet lisää"

Rakennustöihin kuten on kutsuttu lisää talkooväkeä vielä viime päivinä ja viikkoina muun muassa Kuninkuusravien nettisivuilla ja tietysti sanaa muutoin levittämällä. Orimattilassa asuva Juha Pelkonen oli mukana hommissa keskiviikkona ensi kertaa.

– Kuulin, että täällä on puutetta tekijöistä, ja ajattelin, että tässä on yhdet kädet lisää, vapaapäivänsä Jokimaalla viettänyt Pelkonen kertoi.

Pelkonen ja Jaana Seppä omistavat puolisoidensa kanssa lämminveriruuna Mister Cannonin. Jaana Seppä tekee muutenkin paljon vapaaehtoistyötä, joten hevosihmisenä hänen oli tultava Jokimaallekin.

– Tulen myös purkuhommiin, kolmatta päivää kunkkarihommia puurtava Seppä lupaa.

Kuulin, että täällä on puutetta tekijöistä, ja ajattelin, että tässä on yhdet kädet lisää. Juha Pelkonen

Pelkosen ja Sepän kanssa opastuskylttejä pystyttänyt lahtelainen Tiina Niskanen on puolestaan melko tuore ravi-ihminen. Hän tutustui työnsä kautta totoon ja siten myös raveihin. Hän jaksaa tehdä talkoita niin vapaapäivänä kuin palkkatyöpäivän päätteeksi.

– Ruumiillinen työ on ihanaa vastapainoa omalle työlle, ja täällä tutustuu uusiin ihmisiin, Niskanen kertoo.

Sysmästä ja Jämsästä asti

Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka kiittelee, että hevosväen keskuudessa on yhä talkoohenkeä. Jokimaalle on saavuttu tekemään "meidän kunkkareita" Sysmästä ja Jämsästä asti. Paljon väkeä on saatu alueen hevosystäväinseuroista.

Talkoisiin on voinut tulla ilmoittautumatta, ja työvoimaa onkin ollut hieman epätasaisesti.

– Optimointi ei ole mennyt nappiin. Viime viikolla yhtenä aamuna oli neljä henkilöä ja maanantaina melkein sata. Mieluummin olisi 50 ja 50, myöntää Tomi Himanka.

Vapaaehtoistyön merkitys tapahtumalle on iso, vaikka valtaosa tapahtuman aikana työskentelevistä on palkallista. Rakennustöissä mukana olevien kokonaismäärä on noin 150 ihmistä. Talkootuntien määrää ei ole laskettu, mutta parina viime viikkona talkoita on tehty kahdessa kuuden tunnin vuorossa aamukahdeksasta iltakahdeksaan asti. Ilman talkoita lippujen hintaa jouduttaisiin nostamaan, Himanka sanookin.

Lisäksi tapahtuman aikana talkoolaisia on ravintola- ja turvallisuustehtävissä, kertovat Jokimaan projektijohtaja Mikko Korpela ja talkoopäällikkö Aarnikoivu. Rekrytointi erityisosaamista vaativiin tehtäviin alkoi jo viime vuoden puolella.

Tehtävää riittää vielä. Kuva: Mirja Hussain

Iskujoukkue Suur-Hollolasta

Vuosittaisen Suur-Hollola-ajon ansiosta Jokimaalla oli koossa ennestään pieni mutta sitäkin tärkeämpi talkooporukka.

– Suur-Hollolaa tekevä parinkymmenen hengen iskujoukkue on pitkän linjan talkoolaisia. He ovat meidän luottopakkeja, Aino-Maija Aarnikoivu kiittää.

Suurin osa talkooväestä saa hengähtää viikonlopun, mutta purkutyöt alkavat heti maanantaiaamuna.

– Se on melkein yhtä iso työ kuin rakentaminen, Mikko Korpela sanoo.

– On jo surettanut, että pian pitää päästää tästä irti. Tämä (Kuninkuusravien tekeminen) on ollut raskasta mutta myös huippua, Aarnikoivu sanoo.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi