Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Huippuravuri Varennen ex-hoitaja opastaa nyt tyttäriään hevoshommiin

Hevosalan ex-ammattilaisten Iina Rastaan ja Samuli Innasen pienellä tilalla asuvat myös tytärten ponit. "Suomen raviurheilu on hyvissä kantimissa, jos nuorilla on tällainen palo."

Emmi Innanen ja ystävä Juuli Strand (vas.) antavat Jussille lenkin jälkeen suihkun. Kuva: Juha Peurala

Kesäisessä maalaisidyllissä Nastolassa, kaivinkoneiden, rakennusprojektien ja tulevaisuuden ideoiden keskellä Emmi Innanen treenaa Jussia, shetlanninponiruuna Petbacka Little Johnia.

– Olen sanonut, että Suomen raviurheilu on hyvissä kantimissa, jos nuorilla on tällainen palo ravihommaan, äiti Iina Rastas viittaa 11-vuotiaaseen tyttäreensä.

Perhe muutti maalle viime syksynä ja perusti hevostilan. Vuoden alussa Emmi Innanen sai raviponin ja on siitä lähtien treenannut sitä ahkerasti, säällä kuin säällä. Koskaan tyttöä ei pakoteta. Nyt poneja on jo kaksi.

– On parempi, että on kaksi ponia, ettei Emmi aja yhtä ponia niin paljon, Iina Rastas naurahtaa.

Emmi Innanen valmentaa poneja hevosten harjoitusohjelmasta mallia ottaen. Hölkkäpäivää seuraa hiittipäivä ja sitä vapaa. Välillä hän treenaa poneja ratsastaen, usein ajaen.

Emmi Innanen valmentaa poneja hevosten harjoitusohjelmasta mallia ottaen. Kuva: Juha Peurala

Äiti toivoi tytöistään ratsastajia, mutta viimekesäisen ravileirin ja ponikortin suorittamisen jälkeen vanhemman tyttären suunta on ollut selvä. Ajaminen on hänen juttunsa. Sen sijaan 8-vuotias Iida Innanen tykkää ainakin vielä enemmän ratsastuksesta. Ratsuna toimii erityisen kiltti Veera-poni.

Ammattimaisesti, ei ammatiksi

Kun vanhemmat ovat raviammattilaisia, vaikkakin nykyisin muissa päivätöissä, lasten hevosharrastus on päässyt heti oikeille raiteille, niin ratsastustunneilla kuin vanhempien opissa. Iina Rastas muistetaan maailman parhaaksi ravihevoseksi yhä kutsuttavan italialaisori Varennen hoitajana. Puoliso Samuli Innanen ajoi hevosia ammatikseen vuosien ajan.

Nyt Rastas vastaa Fortumilla kierrätys- ja jäteliiketoiminnan markkinoinnista. Innanen työskentelee puolestaan ensihoitajana tehden vuorokauden pituisen työvuoron joka neljäs vuorokausi.

– Tässä työrytmissä pystyy pitämään hevosia ammattimaisesti, Samuli Innanen kertoo.

Iina Rastas hoiti maailman parhaaksi ravihevoseksi yhä kutsuttavaa italialaisoria Varennea. Puoliso Samuli Innanen ajoi hevosia ammatikseen vuosien ajan. Kuva: Juha Peurala

Pitkän raviammattilaisuuden jälkeen hevosia ei harrasteta pelkästä harrastamisen ilosta.

– Tavoite on pitkässä juoksussa pitää pelkästään lauantain 75-lähtöjen tasoisia hevosia ja kilpailla kunnon palkinnoista, Samuli Innanen jatkaa.

Omalla tilalla on pienimuotoista valmennustoimintaa, jota ei ole tarkoituskaan paisuttaa suureksi. Hevosia on neljä ja poneja kolme.

Omia kasvatteja on syntynyt silloin tällöin. 10-vuotias Invantaggio on oma kasvatti ja yli 100 000 euroa palkintorahoja juossut tallin tähti, mutta jo uransa loppupuolella. Iina Rastas on yrittänyt kasvattaa omaa varennelaista jo pitkään, mutta vielä ei ole täysin tärpännyt. Varenne on yhä 24-vuotiaana paljon käytetty siitosori.

– Minulla on ollut kaksi varennelaista, mutta ne eivät perineet paljoakaan isältänsä. Halusin koettaa, josko kolmas kerta toden sanoo, mutta tänä vuonna varsa syntyi virheasennossa ja kuoli. Olimme odottaneet varsaa koko perheen voimin, Iina Rastas suree.

Turvallisuudesta pidetään kuria

Samuli Innanen kasvoi isänsä Kari Innasen ravitallilla ja aloitti hevosten ajamisen 13-vuotiaana. Siihen aikaan ei harrastettu poniraveja.

– Ei ollut tällaista turvallista välivaihetta. Emmi pystyy itsenäisesti hakemaan ponin tarhasta, valjastamaan ja ajamaan, kunhan meistä vanhemmista jompikumpi on paikalla. Turvallisuushommat olemme käyneet tarkasti läpi. Siinä kuri on kova. Ponin massaero lapseen on valtava, Samuli Innanen sanoo.

Ponit tuppaavat jättämään osan vauhdistaan käyttämättä ja Jussikin tarvitsisi hieman lisää eteenpäin pyrkimystä. Kuva: Juha Peurala

Emmi Innanen valjastaa Jussin ja laittaa käsivarteensa nopeusmittarin. Ponit tuppaavat jättämään osan vauhdistaan käyttämättä ja Jussikin tarvitsisi hieman lisää eteenpäin pyrkimystä. Nopeusmittarista nuori kuski tarkistaa, että poni juoksee kovemmissa treeneissä välillä liki kisavauhtia.

– Jussi meni 2.54. Se ei ole mennyt ennen niin kovaa, Emmi Innanen hihkuu rattailla viime syksynä rakennetulla hiittisuoralla.

Iina Rastaan ja Samuli Innasen tilalla on neljä hevosta ja kolme ponia. Kuva: Juha Peurala
Mikä?

Poniravit

Poneilla ajetaan kilpaa niin kärry- kuin raviratsastus- eli montélähdöissä.

Ponit kahteen sarjaan: A-ponit säkäkorkeus enintään 107 cm, shetlanninponit. B-ponit muut puhdasrotuiset ponit, säkäkorkeus 107,1–130 cm.

Ohjastaja on A-poneissa 10–17-vuotias, B-poneissa vähintään 12-vuotias.

Ponien ennätykset vaihtelevat kilometriajoissa 4.00,0 ajasta alle 2.00,00 aikaan.

Jokimaan Kuninkuusraveissa kisataan ponien Suomen mestaruuksista sekä kärrylähdöissä että montéssa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi