Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Sokru päättää Tuomisen suvun 45 vuoden tauon Kuninkuusraveissa

Kuningatarkilpailuun on suorastaan tunkua Lahden seudulta. Sokru ja Poikolan Neito ovat nousseet tammojen kärkeen, ja myös Marmardu ja Taruntuuli ovat pääkilpailukunnossa.

Timo Tuominen ja Sokru ovat juhlineet Jokimaalla tänä vuonna jo kerran, Suur-Hollola-ajon tammalähdössä. Silloin onnittelemassa oli myös Kunkkari-maskotti. Kuva: Katja Luoma

Kunkkarikuume on ollut kova Lahden seudun ravitalleissa koko alkuvuoden. Hevosia on pyritty saamaan kotiradalle Kuninkuusravi-kuntoon ja näyttää siltä, että on onnistuttu. Erityisesti kuningatarkilpaan on tarjolla paljon lähiseudun tammoja.

Orimattilan Kuivannolla alkaa olla odottavat tunnelmat, myöntää Timo Tuominen. Tuomisen kasvattama Sokru on noussut kesän mittaan kovien kuningatarehdokkaiden joukkoon.

– Hyviä juoksuja tämä on tehnyt, mutta odotetaan, että päästään mukaan, kaikki Sokrun startit ajanut Tuominen toppuuttelee.

Jokimaan elokuun alun Kuninkuusravit ovat Tuomiselle ensimmäiset laatuaan päälähdöissä asti, ja kotikunkkarit ne ovat paitsi ohjastajalle myös Kausalassa asuvalle tammalle, jonka omistaja-valmentaja on Matti Mäki-Mattila.

– Isä oli 45 vuotta sitten Remauksella kuninkuuskilpailussa mukana, kun Lahdessa oli Montulla Kuninkuusravit, että ei ole niin sakeaan tässä suvussa päälähtöön päästy, Tuominen naurahtaa.

Sokru kokeilee kotiradalla

Vasta 8-vuotiaan Sokrun taustavoimat ovat elätelleet toiveita Jokimaan Kuninkuusraveista viime syksystä asti.

– Ajateltiin, että jos hevonen talven aikana kehittyy, olisi mahdollista päästä mukaan. Tietysti on ollut yllätys, että se on pystynyt voittamaankin näitä lähtöjä. On sanottava, että on ollut hyvät lähtöpaikat avoimissa tammalähdöissä, eivätkä ole ihan parhaat olleet joka kerta mukana, mutta hevonenkin on ollut hyvä, Timo Tuominen sanoo.

Hän suhtautuu maltillisesti myös itse kuningatarkilpaan. Hevoselle haetaan tässä vaiheessa vielä rutiinia.

– Meille on etu, että hevonen voi käydä kilpailut kotoa käsin, eikä ole pitkiä kuljetuksia, jotka verottaisivat suorituksia. Sen takia lähdimmekin tähän. Tuntuu, että on hyvä käydä vähän kokeilemassa.

Sokru on ollut aika varma suorittaja, mutta aina on jännitys viimeiselle matkalle. Timo Tuominen

Tuominen epäilee, että Sokrun kanssa ei lähdettäisi Kuninkuusraveihin vielä tänä vuonna, jos isäntäpaikkakunnat olisivat toisin päin, eli tänä vuonna ravattaisiin Lahden sijaan Seinäjoella.

Tosin Sokrun vahvuus on tasaisuus, joka valttikortti myös Kuninkuusraveissa.

– Sokru on ollut aika varma suorittaja, mutta aina on jännitys viimeiselle matkalle. Se juoksi viime vuonna pari kertaa 3 100 ja tänä vuonna 2 600. Yksittäisenä matkana se selvittää sen, mutta kun on alla pienellä aikavälillä kaksi kovaa kilpailua, ei voi tietää, miten hevonen sen ottaa, Tuominen ennakoi Kuninkuusravien raskasta päätösmatkaa.

Sunnuntaina Sokru juoksee Mikkelissä tammamailin. Sille haetaan Mikkelistä ajankohdallisesti sopivaa starttia Suur-Hollolan ja Kuninkuusravien väliin.

– Henkisesti varaudutaan siihen, että se on viimeistely ennen Kuninkuusraveja.

Nurmosen ensimmäinen suomenhevonen

Toinen paikan mitä todennäköisimmin lunastanut tamma on Poikolan Neito. 9-vuotias tamma on Iikka Nurmosen ratatallista Jokimaalta. Nurmonen tunnetaan enemmänkin lämminveristen puolelta, mutta Poikolan Neito on tuonut 25-vuotiaan Nurmosen suomenhevosten kärkikahinoihin.

– Ei ole ollut missään vaiheessa muita suomenhevosia treenissä. Tämä oli ensimmäinen vieras hevonen, joka valmennukseen tarjottiin, kun muutimme etelään, Nurmonen kertoo.

Maaningalta kotoisin oleva Nurmonen on valmentanut hevosia Lahden seudulla pari vuotta.

Elitloppetkin on käytynä, mutta Kuninkuusravien päälähtö on ensimmäinen sekä valmentajana että ohjastajana.

– Niin paljon on suomenhevosihmisiä, jotka ikänsä tekevät työtä ja tähtäävät tuohon kilpailuun. Meille on sattunut niin hyvä tuuri, että jo ensimmäinen on näin hyvä. Onhan se merkittävä asia päästä osallistumaan, Nurmonen sanoo.

Poikolan Neito on aiemminkin urallaan kehittynyt isoin harppauksin ja niin myös tänä kesänä. Se vakuutti viime viikolla Vermossa voittamalla tammojen pitkän matkan. Toiseksi tuli Hetviina, kolmanneksi Teemu Okkolinin Marmardu, ja Juliette Lax taipui kauas taakse. Tiistaina Poikolan Neito oli Jokimaalla kolmas. Se ei starttaa ennen ensi keskiviikkoa, jolloin Kuninkuusravien osallistujat valitaan.

Taruntuuli on osallistunut jo kerran Kuninkuuraveissa, mutta silloin se vedettiin pois päätösmatkalta. Kuva: Anu Leppänen / Hippos

Okkolinin ja Holopaisen talleilla tehty työtä

8-vuotias Marmardu on ollut vasta vajaat neljä kuukautta Teemu Okkolinin valmennuksessa Orimattilassa. Se tuli toki kokeneista käsistä ja on kesän starteissa osoittanut olevansa kuningatarkisan kunnossa.

– Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, huolivatko päättäjät meidät mukaan. Minun mielestäni tamma kuuluisi 12 parhaan joukkoon. Se on tosi mielenkiintoinen hevonen, Okkolin sanoo.

9-vuotias Taruntuuli palasi toukokuussa radoille pitkän tauon jälkeen. Nuoresta asti Hollolassa Esa Holopaisen valmennuksessa ollut tamma oli kuningatarkisassakin kaksi vuotta sitten, mutta käytännössä koko viime vuosi meni pieleen. Ensin oli virustautia ja sen jälkeen irtopalaleikkaus, josta toivottuaan tamma taitaa olla paremmassa kunnossa kuin koskaan.

– Viime vuonna sen selkä kipeytyi aina, kun se oli juossut. Ulospäin ei näkynyt mitään, mutta kun kuvattiin, löytyi viimein irtopala takajalasta. Sen jälkeen hevonen ei ole enää jäykistynyt. Ilmeisesti se vaivasi jollain tavalla. Se ei ikinä juossut tarhassa itsekseen, ja nyt se menee häntä pystyssä tarhassa, Holopainen naurahtaa.

– Nyt se on tosi hyvässä kunnossa. Meinaan tarjota sitä (kuningatarkilpaan), mutta en tiedä, ottavatko ne sitä mukaan. Jos ei päästä, niin onhan näitä vuosia. Se on vielä nuori hevonen, Holopainen sanoo.

Niin paljon on suomenhevosihmisiä, jotka ikänsä tekevät työtä ja tähtäävät tuohon kilpailuun. Iikka Nurmonen

Holopainen joutui siirtämään toiveet Viktor Kärpän kuningaskilvasta seuraaviin vuosiin hevosen terveyshuolien vuoksi. Ori palannee radoille syksyllä.

Sunnuntaina Mikkelin tammamaililla on viimeinen näytönpaikka molemmilla tammoilla mutta kehnoilta lähtöpaikoilta. Taruntuuli sai radan 8 ja Marmardu 12.

– Pitäisi kärkipäässä olla, että Taruntuuli saisi näyttöjä. Se pystyy siihen, jos vähänkin juoksu onnistuu, Esa Holopainen sanoo.

– Jos tulee yhtään ylivauhtinen juoksu, niin sehän suosii meitä, Teemu Okkolin sanoo Marmardusta.

Oreilla vielä Suurmestaruus

Orit antavat viimeiset näytöt lauantaina Suurmestaruusajossa Mikkelissä. Tauolta palannut huippuori Camri juoksee vasta kauden toisen starttinsa. Mukana ovat oreista myös Tähen Toivomus, Metkutus, Välkyn Tuisku, Vixen, Tuurin Toivo ja Caijus.

Kesällä neljä ykkössijaa, myös Kaustisen pitkällä matkalla, vienyt Joriini kantakirjattiin tiistaina Tuurin Toivon ja Hymynkareen kanssa yksityisessä arvostelutilaisuudessa. Näin orit saivat kelpoisuuden ilmoittautua mukaan kuninkuuskilpaan.

Hevosten ilmoittaminen Kuninkuusraveihin päättyy ensi maanantaina ja päätoimikunta valitsee osallistujat ensi keskiviikkona 24. heinäkuuta. Kuninkuusravit ravataan Jokimaalla 2.–4. elokuuta.

Kuninkuusravit

Viimeinen ranking

Orit: 1) Tähen Toivomus 56 p, 2) Välähdys 55, 3) Vixen 49, 4) Costello 42, 5) Välkyn Tuisku 41, 6) A.T. Veeti 29, 7) Rokin Maxi 26, 8) Rapin Aatos 24, 9) Vixus 23, 10) Larvan Hurmos 19, 11) Joriini 15, 12) Metkutus 8 p. Muut pisteitä saaneet: Caijus 2, Vaellus 1.

Tammat: 1) Juliette Lax 57 p, 2) Sokru 42, 3) Liisan Tulilintu 40, 4) Huimariina 37, 5) Vieskerin Virva 36, 6) Poikolan Neito 34, 7) Virin Camilla 34, 8) Ryti-Tyttö 22, 9) Sävel-Taika 21, 10) Hetviina 16 p, 11) Julianne Dahlia 10, 11) Piskon Pouta 10. Muut pisteitä saaneet: Marmardu 7, Annin Vappu 6, Naputus 5, Taruntuuli 4, R.R. Valssitar 3, Vilma Lyydia 3, Loikkaus 2, Turon Linda 1.

Kuninkuusraviranking on spekulatiivinen, eikä sido lopullisia valintoja tekevää kuninkuusravien päätoimikuntaa. Rankingin laatii raati, johon kuuluvat Maija Ala-Vannesluoma, Jere Törmänen, Antti Karhila, Harri Lind sekä Petri Virtanen.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi