Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Jokimaalla alkaa Kuninkuusravien uusi aika, kun Suomen suurimmat ravit saavat vastuullisuusohjelman – Lahdessa pyritään asettamaan rima korkealle

Hippos ja seuraavat kolme isäntärataa Lahti, Seinäjoki ja Forssa tekevät Kuninkuusraveille ensimmäistä kertaa vastuullisuusohjelmaa. Mittarit asetetaan elokuun alussa Jokimaalla.

Jokimaalla tehdään historiaa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun Kuninkuusravien vastuullisuusohjelman mittaukset alkavat. Viime viikonloppuna Pyörylän Paroni (nro 8) voitti Jokimaalla kylmäveristen Suur-Hollola-ajon. Kuva: Katja Luoma

Jokimaalla alkaa raviurheilun uusi aika ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suomen Hippos on aloittanut Kuninkuusravien vastuullisuusohjelman teon, ja siinä Lahden tapahtumalla on suuri merkitys. Jokimaalla elokuun ensimmäisenä viikonloppuna mitataan ensi kertaa Suomen suurimman ravitapahtuman hiilijalanjälkeä ja siihen vaikuttavia tekijöitä kuten jätteiden ja autoilun määrää.

Luvut asetetaan vastuullisuusohjelman pohjaksi, jota seuraavissa Kuninkuusraveissa lähdetään parantamaan.

Aloite tuli kolmelta radalta

Suomessa on tutkittu joidenkin suurravien ympäristöasioita aiemmin lähinnä opinnäytetöinä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Hippos on tarttunut asiaan, ja ensimmäinen kerta, jolloin tehdään virallista ohjelmaa vuosiksi eteenpäin.

Aloitteen asiasta tekivät vuosien 2019–21 Kuninkuusravien isännät Jokimaa, Seinäjoki ja Forssa. Peräkkäisten vuosien järjestäjät tekevät ensimmäistä kertaa näin tiiviisti yhteistyötä.

– Se helpottaa pidemmän tähtäimen suunnitelmien tekemistä ja tapahtuman kehittämistä tiettyyn suuntaan, sanoo Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka.

Vastuullisuus nousi esiin jo ratojen välisissä ensimmäisissä keskusteluissa. Yhteistyön ansiosta sopimuksia ja hankintoja voidaan tehdä suoraan kolmeksi vuodeksi. Työryhmää vetävä Johanna Catani korostaa ratojen innostusta ja sitoutumista.

– Tahtotila on vahva, mikä on kaiken a ja o. Radat tekevät jo valtavasti asioita, Catani sanoo.

Lue myös: Lahtelaisen voitto ilahdutti Suur-Hollolan katsomossa - kuvat
 

Vielä ei ole asetettu esimerkiksi tavoitevuotta sille, milloin 60 000 ihmisen yleisötapahtuma voisi olla hiilineutraali tapahtuma.

– Lahdessa saamme konkreettista tietoa tapahtumasta ja voimme luoda tavoitteita, Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen sanoo.

Jatkossa samoja toimenpiteitä saatetaan käyttää hevostapahtumissa ja raviradoilla ympäri Suomen.

– Kuninkuusravit on meidän ehdoton kärkituote. Kun luomme tähän vastuullisia käytänteitä, pystymme ottamaan niitä jatkossa myös muuhun toimintaamme, Vesa Mäkinen jatkaa.

Vastuullisuusohjelma ottaa kantaa paitsi ympäristövastuuseen myös sosiaaliseen ja taloudelliseen vastuuseen.

Jokimaa aikoo asettaa riman korkealle

Kuninkuusravien seuraavat isäntäradat eivät pääse helpolla, koska Jokimaalla järjestäjät pyrkivät jo kunnianhimoisesti kohti mahdollisimman ympäristöystävällistä tapahtumaa.

Lahdessa saamme konkreettista tietoa tapahtumasta ja voimme luoda tavoitteita. Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen

Jokimaan Kuninkuusraveissa syödään lähiruokaa biohajoavista astioista, suositaan sähköisiä lippuja, jaetaan "ilmaiskrääsän" sijaan vaikkapa karkkeja ja mietitään hankinnat niin, että materiaaleja käytetään jatkossakin joko Jokimaalla tai seuraavilla kuninkuuspaikkakunnilla.

Energiankäyttöä pyritään tietysti vähentämään. Yleisön on turha pyrkiä autolla Kuninkuusraveihin, sen sijaan perille pääsee polkupyörällä tai bussilla etäparkeista ja keskustasta.

Pieniä takaiskujakin on ollut. Ennakkokaavailuissa toivottiin alueelle suunniteltavan biokaasulaitoksen olevan valmis jo Kuninkuusraveissa, mutta hankkeen rakentaminen alkaa aikaisintaan tapahtuman jälkeen.

Hevosten hyvinvointi ja varusteet tarkastuksiin

Osana vastuullisuusohjelmaa alkoivat heinäkuun alusta ravihevosten hyvinvointitarkastukset. Pilottijakson aikana tarkastuksia tehdään viidellä raviradalla, Forssassa, Kaustisella, Kuopiossa, Kouvolassa ja Oulussa, sekä Jokimaalla Kuninkuusravien aikaan.

Pilottiradoilla tarkastetaan jokaisissa ravikilpailuissa viisi valjakkoa. Tarkastelun kohteena ovat hevosen yleiskunto, jalat, kaviot ja suu sekä varusteet ja kärryt. Tarkastuksen suorittaa ensisijaisesti valjakkotarkkailija, joka konsultoi tarvittaessa kilpailueläinlääkäriä ja kengittäjää. Ravikilpailuissa hevosten terveydentilaa valvoo aina myös kilpailueläinlääkäri.

Mikä?

Vastuullisuusohjelman kolme teemaa

Ympäristövastuu: tapahtuman hiilijalanjäljen pienentäminen.

Sosiaalinen vastuu: kärkenä hevosen hyvinvointi, hevosille turvalliset olosuhteet kilpailla, tapahtuman yhteisöllinen luonne, erilaisten ihmisten tasa-arvoinen kohtaaminen.

Taloudellinen vastuu: Hippos ja raviradat ovat valtion tukea saavia yleishyödyllisiä yhdistyksiä, paikallistason yhteistyö ja tukeminen.

Vastuullisuustyöryhmään kuuluu Hippoksen sekä Jokimaan, Seinäjoen ja Forssan raviratojen edustajia.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi