Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Pyörylän Paroni yllätti voittoon kotiradalla suomenhevosten Suur-Hollola-ajossa

Jokimaalla nähtiin suurta riemua, kun pitkän valmennusuran tehneen Leo Mönttisen 9-vuotias ruuna ylsi arvokilpailuvoittoon. Sen sijaan ravikuningas Costello ei ole kunnossa.

Suomenhevosten Suur-Hollola-finaalissa Mika Forssin ajama Pyörylän Paroni ohitti loppusuoralla Vixuksen. Kuva: Katja Luoma

Seuraavissa Jokimaan raveissa, 16. heinäkuuta herkutellaan kakun kera, lupasi valmentaja Leo Mönttinen. Päättämättä jäi vain se, kuinka monelle ensimmäiselle kakkua riittää.

Kylmäveristen Suur-Hollola-ajon voitto tuli kotiradalle, kun Pyörylän Paronin juoksu onnistui täydellisesti. Samalla 9-vuotiaasta ruunasta tuli jo pitkän uran tehneen lahtelaisvalmentajan uran eniten rahaa tienannut hevonen. 37 500 euron ykkösrahat nostivat Pyörylän Paronin voittosumman yli 210 000 euron.

Juhannuksena Härmän Nordic Kingissä Paroni oli ollut vaisu, joten hevonen sai ottaa välissä hieman kevyemmin.

– Ajattelin hevosta, että on pikkuisen helpotusta, kun on ajettu kilpaa monta viikonloppua. Ei se enää treenaamisella tule vaan hyvällä mielellä, hevosesta puolet itse omistava Mönttinen sanoi.

Helpotus toimi, mutta menestys yllätti niin valmentajan, ohjastaja Mika Forssin kuin toisen omistajan Eeva Johanssonin. Suomenhevosissa ei ole tällä kaudella nähty vielä selkeää ykköshevosta, joten Paroni käytti tilaisuutensa.

Pyörylän Paroni ei halunnut seppelettä kaulaan. Kuva: Katja Luoma

– Se ei ole voittajahevonen. Se on seuraaja, ikävä kyllä. Yksittäisiä voittoja tulee, valmentaja kertoi.

– Sitä on rakennettu tarkoituksella. Sen uran aikana on ajettu paljon selkäjuoksuja ja jääty pussiin. Minun mielestä se on toiminut tällä lailla. Se on minun kaveri, enkä halua laittaa sitä aina lujille. Olen sanonut (kuskeille) toivomuksen, että koitetaan ajaa selästä ja pidetään se hyvällä mielellä, hän jatkoi.

Mönttinen povaa ruunalle myös pitkää kilpauraa ja vielä lisää vauhtiakin. Nyt se voitti uudella tasoitusennätyksellään, ajalla 1.22,1/2180 metriä.

– Tämäntyyliset ovat pitkäikäisiä kilpahevosia, kun ne eivät anna parastaan. Nyt oli hyvä päivä, kun se tuli hyvästä hevosesta, suosikista (Vixus) ohi. Arvostan Paronia hevosena yli kaiken.

 Lihashuolto jatkuu, mutta aika on vähissä. En tiedä, saammeko sitä tänä kesänä sellaiseksi mitä se oli aiemmin. Tia Malinen, Costellon taustatiimi

Paroni parantaa päivän

Kotioloissa Paroni on kuulemma varsamainen iästään huolimatta. Lenkeilläkin se näkee "kaikenlaisia mörköjä".

– Vaikka itsellä ei olisi paras päivä, se tekee hyvän mielen, Mönttinen kiitti ruunaa.

Suur-Hollola-voittajan on kasvattanut Joni Koivula ja sen isä on Villiari.

Costellon vaivat jatkuvat

Paalulta keulaan avasi Vixus, josta Paroni pääsi ohi loppusuoralla. Janne Sorosen ajama Vixus piti niin reipasta vauhtia yllä, että takamatkalta lähteneillä oli vaikeaa. Tähen Toivomus ylsi lopulta kolmanneksi, mutta hallitseva ravikuningas Costello jäi kauas kärjestä.

Costellon ravi ei ole kunnossa. Orimattilalaishevosen taustakaksikko Tia Malinen ja Ville Herttua miettii nyt päänsä puhki, miten ori saataisiin kuntoon viidessä viikossa kotiradan Kuninkuusraveihin. Pitkäaikainen flunssa näyttää talttuneen, sillä hengitystiet ovat kunnossa ja ori palautui hyvin ensimmäisestä startistaan tauon jälkeen. Sen sijaan selän lihasvaivojen vuoksi ravi ei ole tuttua Costelloa, sulavaa ja notkeaa. Tarkkaa vikaa ei tiedetä, joten tilanteen korjaaminen on vaikeaa.

– Se on selvä, että tuon tasoista hevosta ei kiusata nyt starteilla, Ville Herttua sanoi.

– Lihashuolto jatkuu, mutta aika on vähissä. En tiedä, saammeko sitä tänä kesänä sellaiseksi mitä se oli aiemmin, Tia Malinen mietti.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi