Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Vuoden hevosen kasvattaja, asikkalalainen Katri Rantala: "Tiedän, että ei tule toista Ranch Kellyä"

Hevoskasvattajan arki on karua todellisuutta. Asikkalalainen Katri Rantala lopettelee hiljalleen kasvatustyötä 26 vuoden jälkeen. "Silloin alussa oli tietysti into ja puhku päällä, mutta realiteetit ovat tulleet riittävästi esiin."

Viime vuonna yli 300 000 euroa voittanut Ranch Kelly juoksee viimeistä kauttaan. Kuva: Juha Tanhua

Maailman ja Suomen ennätyksiä, lähes 500 000 euroa juostua rahaa sekä huikea nousu huipulle vasta niin sanotusti iäkkäänä tammana. Viime vuoden Suur-Hollola-voittajan Ranch Kellyn satumainen vuosi nosti asikkalalaiskasvatin Suomen raviurheilun tähtien joukkoon.

Kun Ranch Kelly juoksee uransa todennäköisesti viimeisiä kisoja, kasvattaja Katri Rantala laittaa hiljakseen pakettiin elämäntyötään. Valinta vuoden 2018 kasvattajaksi ja oman kasvatin valinta vuoden hevoseksi ei ole mullistanut arkea hevostilalla Asikkalassa. Menestys ei näkynyt edes varsakaupassa.

– Jos olisi ollut myydä Kellyn siskoja ja veljiä, niin ne olisivat menneet käsistä, mutta emätammaakaan ei ole ollut enää moneen vuoteen. Jokaisella yksittäisellä emällä pitää olla omat näytöt, Ranch-hevosia kasvattava Katri Rantala sanoo.

26 vuotta hevoskasvatustyötä on vaatinut veronsa. Hevostila on ja pysyy Asikkalassa hoitohevosten turvin, mutta omat, pitkäaikaiset siitostammansa Rantala myi keväällä, hyviin koteihin tietenkin. Kimppatammoja on vielä kaksi.

– Silloin alussa oli tietysti into ja puhku päällä, mutta realiteetit ovat tulleet riittävästi esiin. Tällä ei elä, vaikka tuli vähän meriittejäkin. Ei se sormia napsauttamalla parane niin, että pystyisi jatkamaan sillä tasolla, millä haluaisi.

Ihanne vastaan todellisuus

Ihannetilanteessa Katri Rantala ostaisi uudet, huippusukuiset siitostammat muutaman vuoden välein Pohjois-Amerikasta ja astuttaisi ne kiinnostavilla, myyvillä oreilla. Kasvattajan pitää kuitenkin olla melkoisen varakas, jotta uskaltaa käyttää oria, jonka varsamaksu on 30 000 euroa. Riskejä riittää, pikkuvarsan kuolemasta lähtien. Edelleen ihannetilanteessa ostaja maksaisi varsasta kasvattajalle varsarahaa suuremman summan. Todellisuudessa varsan hinta ei kata aina edes kuluja.

Rantalalla meni varsamaksuihin Ranch Kellyn syntymävuonna 2008 lähemmäs 40 000 euroa, mutta varsoja syntyikin seitsemän. Kellyn menestys on tuonut mukavasti kasvattajarahaa, joten silloiset varsamaksut kannatti maksaa, mutta sitähän ei etukäteen tiedä.

Edes huippuhevosen kasvattaminen ei ole antanut lisää intoa tulevaan.

– Tiedän, että ei tule toista Kellyä. Jos kerran 26 vuodessa tuli, sekin oli mahtava saavutus. Kun pari, kolme varsaa syntyy vuodessa, ei ole mahdollista onnistua.

Missään vaiheessa Rantala ei ole tehnyt itsestään numeroa, päinvastoin. Kaikki mitä on tullut, on mennyt takaisin hevosiin. Kasvattiensa viime vuoden menestyksestä Rantala sai Suomen Hippoksen maksamat kasvattajarahat vasta toukokuussa. Ne uppoaisivat helposti hevostilan remontteihin, mutta tällä kertaa Rantala aikoo käyttää niistä vähän itseensäkin, vaikkapa lomamatkan verran.

Amatööri Kellyn pelastajana

Ranch Kelly matkasi Anne Luttiselle varsana heti emästä vieroittamisen jälkeen. Huippumenestystä saatiin odottaa viime vuoteen asti. Usein hevoskasvattaja toivoo varsansa menevän ammattilaisten käsiin. Tässä tapauksessa amatöörivalmentajan talli oli oikea osoite.

– Täytyy antaa valmentajalle kunnia siitä, että kaikki on tehty viimeisen päälle hevosen hyväksi. On menty hevosen ehdoilla. Monessa muussa paikassa Kelly olisi ajettu loppuun jo melko nuorena. Tietysti myös hevosessa on ollut sisällä hyvyys, ja se on onnistuttu hyvin suunnitellulla valmennuksella tuomaan esiin, Katri Rantala kuvailee.

Omistaja ja valmentaja Anne Luttinen kertoo suunnittelevansa 11-vuotiaan tamman uraa nyt startti kerrallaan. Lauantaina Ranch Kelly juoksee Jokimaalla Suur-Hollola-välierissä yhden todennäköisesti viimeisistä starteistaan ennen toivottua siitosuraa. Hallitseva Suur-Hollola-voittaja lähtee välierään seiskaradalta.

– Finaalipaikka on täyden työn takana. Taso on kova ja lähtöpaikka on kova, Luttinen kommentoi.

Kelly on hänen ensimmäinen sekä toistaiseksi ainoa valmennettava.

– On sattunut tuollainen yksilö kohdalle. Sen eteen on pyritty tekemään kaikki mitä on osattu tehdä. Se saa viettää hevosenelämää ja olla laitumella.

– En myy sitä koskaan. Sitä ei tiedä, saako se koskaan varsaa, mutta se saa viettää vapaavuodet niin pitkään kuin terveyttä riittää.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi