Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Ravikuningas Costellon valmentaja kilpailukiellostaan: "Se ja kuskivalinta ovat pienet murheet"

Ravikuningas on valmentaja Ville Herttuan mukaan vasta 90-prosenttisessa kunnossa. Kruunun puolustaminen elokuussa Jokimaalla on toiveissa mutta epävarmaa.

Costellon ja Ville Herttuan keväässä on ollut paljon koettelemuksia. Kuva: Sami Kuusivirta

Hallitsevaa ravikuningasta Costelloa odotetaan kuumeisesti radoille, mutta odotus jatkuu. Hevonen ei ole vieläkään kilpailukunnossa. Lisäksi valmentaja, orimattilalainen Ville Herttua asetettiin sunnuntaina kilpailukieltoon.

Kilpailukielto estää ohjastamisen lisäksi myös hevosen vastuullisena valmentajana toimimisen kolmen kuukauden ajan. Siten Costellon kilpaileminen ja myös ravikuninkuuden puolustaminen Jokimaalla elokuun alussa edellyttäisi hevosen siirtämistä toisen valmentajan nimiin.

– Minun kilpailukielto ja kuskivalinta ovat pienet murheet. Tuon tason hevosen pitää olla 110-prosenttinen, ennen kuin se tuodaan radoille, ja tällä hetkellä hevonen ei ole sitä selän ja kaulan alueen vaurioiden osalta. Costello ei ole tällä hetkellä kuin 90-prosenttinen, jos sitäkään, Ville Herttua sanoo.

Herttuan perheen omistama 10-vuotias ori satutti selkänsä jo kevättalvella ilmeisesti karsinassa piehtaroidessaan. Selkävaiva näkyy jäykkyytenä ja maksimivauhdeissa epätahtisuutena.

– Tälläkin hetkellä se pystyy menemään varmaan 23-vauhtia kaksi kilometriä läpi ihan hyvällä tyylillä, mutta kun se ei riitä. Vauhdin pitää olla 21. En ole harjoituksissa ajanut niin lujaa, mutta jos aavistuksen maitohapoilla ja väsyneenä pitäisi ottaa alle 20-vauhtinen loppukiri, se ei ole vielä siihen valmis, Herttua sanoo.

Lisäksi Costelloa on vaivannut jo useamman kuukauden ajan sitkeä flunssa. Hengitystiet tähystetään jälleen perjantaina.

– Ei kauheasti parane marista, koska se on ollut niin perusterve hevonen kevättalveen asti. Monesti eläinlääkärin käynnit ovat olleet rutiiniluonteisia tarkastuksia. Pitää olla kiitollinen siitä, miten hyvä terveystilanne on tähän asti ollut.

Terveysongelmat osuvat kuitenkin pahasti juuri kaudelle, jolloin Suomen suurin ravitapahtuma Kuninkuusravit järjestetään kotiradalla Lahden Jokimaalla.

Kielto päättyy syyskuussa

Sunnuntaina Kausalan raveissa Herttuan oli tarkoitus ajaa kilpaa toisella omalla valmennettavallaan, mutta ennen lähtöä Herttua puhalsi alkometriin yli 0,5 promillen lukemat. Erityisen harmissaan tilanteesta oleva Herttua ihmettelee lukemaa, koska edellisestä alkoholijuomasta oli jo 13–14 tuntia. Hän ei kuitenkaan halua piiloutua selitysten taakse. Kilpailukielto kestää 8. syyskuuta asti.

Jouni Vikström Suomen Hippoksesta kertoo, että kilpailukiellossa oleva ihminen ei saa käsitellä raveissa hevosia lainkaan. Kilpailusääntöjen mukaan 0,3 promillen rajan ylittyessä ohjastaja ei saa ajaa kilpaa kyseisenä päivänä. 0,5 promillesta tulee kolmen kuukauden kilpailukielto ja yli 1 promillesta kuuden kuukauden kilpailukielto.

Tupamäen ja Costellon yhteys

Kevään suurin murhe on ollut Costellon vakiohjastajan ja Herttuan perheen ystävän Risto Tupamäen menehtyminen. Tupamäki ajoi kilpaa Costellolla ensi kertaa tämän viisivuotiskaudella. Viime vuonna Tupamäki oli luottokuski myös kuninkuuskilvan voitossa Rovaniemellä.

Uutta kisakuskia ei ole vielä valittu eikä edes tosissaan mietitty.

– Oli se kuka tahansa, niin Risto Tupamäki ja Costello olivat ihan erottamaton ja korvaamaton parivaljakko. Niillä oli sellainen hevosen ja miehen yhteys, jota harvoin näkee. Molemmat hyvin eleettömästi pystyivät huipputuloksiin. Minun ei tarvinnut mennä katsomaan lämmitystä, jos oli kiirettä. Tiesin, että Risto ja Costello tekevät sen, mitä kuuluu sillä hetkellä tehdä. Costellon kilpauralla kääntyy siitäkin syystä ihan uusi lehti, Ville Herttua miettii.

Ilmoitettu Suur-Hollolaan

Jos jokin jatkuu ennallaan viime vuodesta, niin tammanomistajien kiinnostus Costelloon. Herttua ei näe tarpeelliseksi rajoittaa orin siitoskäyttöä, koska aiempina vuosinakaan se ei ole vaikuttanut ravimenestykseen.

Costello on ilmoitettu kylmäveristen Suur-Hollola-ajoon, joten toiveissa on, että hevonen olisi kilpakunnossa kesäkuun lopussa Jokimaalla.

– Ei pudotella kisoja kuin yksi kerrallaan pois suunnitelmasta, Ville Herttua sanoo.

Costello ei ole juossut tänä vuonna kilpaa maaliskuun jälkeen.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi