Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Lahtelainen Jukka Koivisto luotsaa Ratsastajainliittoa pois kriisistä - "Nyt koko liiton toimistolla on näytönpaikka"

"Pohjimmiltaan useimmat ratsastajat ovat tosi intohimoista porukkaa. Nyt se kuohahti jännittäväksi, epänormaaliksi tilanteeksi", pohtii Koivisto, joka toimii liiton vt. toimitusjohtajana ainakin tämän vuoden.

Lajiliiton tilanne on rauhoittumaan päin. Kentällä pidetään selvästi siitä, että ohjiin on tarttunut itsekin ratsastusta pitkään harrastanut Jukka Koivisto. Kuva: Suvi Lempinen

Jäsenistön epäluottamus paisui Suomen Ratsastajainliitossa tänä keväänä kriisiksi asti. Se tarjosi lahtelaiselle Jukka Koivistolle yllättävän työtilaisuuden: liiton toimitusjohtajan sijaisuuden.

Kevätkokouksessa huhtikuun lopulla nostettiin tikun nokkaan viime vuonna valitun toimitusjohtajan työsopimus, hallitukselle ei myönnetty vastuuvapautta ja selkkauksen seurauksen toimitusjohtaja erosi. Ratsastajainliitto löysi avun läheltä: entinen maajoukkuetason esteratsastaja oli aloittanut maaliskuussa liitossa urheilun kehittämispäällikkönä ja työskennellyt sitä ennen vuosia korkeakoulumaailmassa järjestöjen hallinta- ja talouspuolella.

– Tilanne oli aika yllättävä ja organisaatiolle haastava. Edelleen liitto on haastavassa tilanteessa. Nyt koko liiton toimistolla on näytönpaikka, sanoo Jukka Koivisto, vt. toimitusjohtaja ainakin vuoden loppuun asti.

Hän näkee, että kriisi kumpusi ainakin osittain jäsenistön epäluottamuksesta liiton toimintaan.

– Uskon, että siihen ainoa oikea lääke on, että teemme fiksuja asioita ja viestimme niistä fiksusti. Avoin viestintä tuottaa läpinäkyvyyttä ja tukee luottamuksen rakentamista. Se on ehdoton juttu moderneille järjestöille. Ei unohdeta meidän jäsenistöä kentällä. Uskon, että pystymme toimistona tukemaan tilanteen rauhoittumista ja tuottamaan paremmin tietoa toiminnasta. Saamme sillä jäsenistön mukaan.

Harrastajat ja kilpailijat vastakkain

Viime vuonna liiton henkilöstöstä osa vaihtui, ja osa jäsenistöstä tuntui ymmärtäneen irtisanoutumiset niin, että jotain on vialla. Samalla henkilöstömuutokset vaikuttivat toimintaan.

Ratsastuskentiltä on kuulunut ristiriitaista viestiä jo pitkään, kun harrastajat ja kilparatsastajat eivät koe saavansa tasa-arvoista kohtelua. Sitä ei hiljentänyt kansainvälisen tason esteratsastajan Mikael Forsténin valinta liiton puheenjohtajaksi puolitoista vuotta sitten.

– Raha on varmasti yksi elementti, joka on ollut aiheuttamassa tätä epäsopua. Joidenkin tuhansien tai kymmenientuhansien eurojen takia riidat saattavat eskaloitua. Ehkä se, että kilpaurheilun tukemiseen kuluu herkästi enemmän liiton resursseja myös rahallisesti, versus mitä samalla panostuksella voisi saada harrastustoiminnassa, Jukka Koivisto pohtii.

Hän uskoo, että harrastamisen ja kilpailemisen tasapaino löytyy kuten muissakin lajeissa. Molemmat tarvitsevat toisiaan.

– Minun mielestäni symbioosin pitäisi vain olla huomattavasti tiiviimpi, ja siinä meillä on tekemistä.

Hän pohtii, että kriisin taustalla näkyy ratsastajien intohimoisuus lajiaan kohtaan.

– Pohjimmiltaan useimmat ratsastajat ovat tosi intohimoista porukkaa. Nyt se kuohahti jännittäväksi, epänormaaliksi tilanteeksi. Se on myös voimavara, jota meidän pitäisi hyödyntää paremmin, Jukka Koivisto sanoo.

Muutoin hän ei näe, että Ratsastajainliitto painisi muille lajiliitoille poikkeuksellisten ongelmien kanssa.

– Valtakunnallisen liiton toiminta jää herkästi kauas yksittäisestä jäsenestä kentällä. Etäisyys luo herkästi epäluuloa ja luottamuspulaa. Siksi puhun tosi paljon viestinnästä. Koitan olla johtamassa viestintää siihen suuntaan, että pysyisimme paremmin jäsenen pulssilla ja iholla.

Kentällä kerättiin jo valtakirjoja ylimääräisen liittokokouksen järjestämiseksi. Koiviston tietojen mukaan tilanne on rauhoittunut niin, että odotetaan rauhassa syyskokousta. Hän toivookin, että nyt olisi aika keskittyä työntekoon.

Avoimesti tiedottaen syyskokoukseen

Avoin viestintälinja tarkoittaa muutoksia myös syyskokoukseen valmistautumisessa.

– Toimintasuunnitelman ja budjetin valmistelussa kiinnitämme huomiota siihen, että saamme kentän mukaan ideoimaan, kommentoimaan ja myös kritisoimaan ennen kuin asiat on syyskokouksessa päätettävänä. Uskon, että juoksutus ja valmistelu syyskokoukseen on tärkeässä roolissa.

Työn alla on myös valmistautuminen ensi vuoteen, joka on liiton 100-vuotisjuhlavuosi. Tavoitteena on juhlavuosi, joka tukisi lajin kehitystä, niin liiton jäsenmäärää, toimintaa kuin ratsastuksen yhteiskunnallista asemaa.

Liiton jäsenmäärä on laskenut vuosia. Parhaimmillaan jäseniä oli yli 50 000, nykyisin alle 45 000. Koiviston mukaan tuoreessa tutkimuksessa arvioitiin, että ratsastuksen harrastajia on lähes 120 000.

– Polku liiton kautta ratsastamaan ei tavoita kaikkia. Meillä on enemmän ja enemmän ihmisiä, jotka löytävät omat polkunsa vaikka kimppavuokraamaan hevosta muiden kanssa. He eivät ole perinteisessä ratsastuskoulumaailmassa.

– Meidän täytyy miettiä lajin tulevaisuutta hyvin tarkkaan Suomessa, millä toimenpiteillä saisimme harrastajamäärän ja liiton jäsenmäärän vielä kasvuun ja sitä kautta toimintaa kehitettyä.

Oma lajitausta tukena

Jukka Koivisto kilpaili toistakymmentä vuotta esteratsastuksessa. Kuva: Katja Luoma

Kentällä pidetään selvästi siitä, että ohjiin on tarttunut itsekin ratsastusta pitkään harrastanut Koivisto. Hän on saanut positiivista palautetta itse, ja sosiaalisessa mediassa on pohdittu, voisiko "JMK" olla liiton toimitusjohtaja pysyvämmänkin. Kilpaurheiluvuosina hänet tunnettiin koko nimellä Jukka-Mikael Koivisto, sieltä lyhenne JMK.

Jukka Koivisto kasvoi Vierumäellä suvun maatilalla, jonka hänen vanhempansa 1980-luvulla muuttivat ensin ratsastuskouluksi, myöhemmin pikemminkin koulutus- ja kilpatalliksi. Vanhemmat pyörittävät tilalla yhä pienimuotoista hevostoimintaa.

Koivisto eteni esteratsastuksessa kansalliselle huipulle ja maajoukkueeseen muun muassa Nations cup -edustajaksi. Kilpaileminen jäi jo kymmenisen vuotta sitten opintojen aikana. Hän ratsastaa enää vain harvoin, mutta lajitausta helpottaa keskusteluja uudessa työssä.

– Oma urheilutausta ja hevosten parissa kasvaminen auttaa ymmärtämään niitä arjen haasteita, joita erilaisilla toimijoilla on. Haasteisiin pystyn soveltamaan ratkaisuja aikaisemmista töistäni.

Edellisessä työssään Tampereella teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerinä hän teki pitkälti samankaltaista työtä kuin nyt liiton toimitusjohtajana, silloin toki yliopistomaailmassa ja nyt urheilujärjestöpuolella.

Koivisto tuli liittoon aluksi urheilun kehittämispäällikkönä, eli tehtävään, jossa omasta lajitaustasta oli merkittävä tuki.

– Tässä on ollut sellainenkin visio, että pystyisin yhdistämään toimitusjohtajan sijaisuuteen myös joitain urheilupuolen tehtäviä. Se avaa mahdollisuuksia, kun itsellä on myös urheilutausta.

Siinä missä ratsastuksen ammattilaisille harrastuksesta on tullut työ, Koivistolle järjestötoiminta on sekä työ että harrastus. Nauraen hän sanookin nykyistä harrastustaan "tylsäksi".

– Tykkään siitä itse kuitenkin kovasti. Järjestötoimintaa riittää meikäläisellä.

Kuka?

Jukka Koivisto

Suomen ratsastajainliiton vt. toiminnanjohtaja.

35-vuotias, kotoisin Vierumäeltä, asuu Lahdessa.

Perheeseen kuuluvat Pauliina-vaimo ja 1,5-vuotias Miika-poika.

Tietotekniikan kandidaatti, joka on täydentänyt koulutustaan mm. yhdistysoikeuden ja henkilöstöhallinnan opinnoilla.

Työskennellyt Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerinä, Tekniikan akateemisilla opiskelijayhdysmiehenä, Suomen ylioppilaskuntien liitossa.

Entinen esteratsastaja, nykyisin harrastuksena muu järjestötoiminta: Lahden reserviupseerikerho, paikallistason poliittinen järjestötoiminta (kokoomus).

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi