Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Lahtelainen Iikka Nurmonen haaveillen Elitloppetiin: "Toivotaan, että pääsisimme finaaliin – silloin voi jatkaa haaveilua"

Jokimaalla valmentava Iikka Nurmonen on keskittynyt elämässään vain raviurheiluun. Suurkilpailut ovat tulleet tutuiksi nuoresta iästä huolimatta.

Iikka Nurmonen on pyörittänyt valmennustallia Jokimaalla tammikuun lopulta lähtien. Kymmenen valmennettavaa riittää. Kuva: Arkisto/Sami Kuusivirta

Nuoreksi raviohjastajaksi Iikka Nurmonen on voittanut ja kokenut paljon. 25-vuotias Nurmonen on elänyt ja hengittänyt pelkästään raveja, melkein syntynytkin raviurheilun kultalusikka suussa.

– En ole ikinä harrastanut mitään muuta. Ajoin hevosilla ennen kuin sain ensimmäisen ponin 10-vuotislahjaksi. Muu ammatti ei käynyt mielessäkään, Nurmonen kertoo.

Suurkilpailuvoittoja on Suomen lisäksi jo Ruotsista ja -kokemusta kauempaakin, Yhdysvalloista ravureiden MM-lähdöstä asti, joten sunnuntaina ajettava Elitloppet on kuin yksi muiden joukossa – ainakin melkein.

Surprise Lord teki tunnetuksi

Siinä missä moni aloitteleva raviohjastaja tuskastelee ajettavien hevosten saamisessa, vanhemmat tukivat Iikka Nurmosta uran alkuvuosina.

– Meillä valmennustoiminta ei ollut alkuun niin suurta, oli kymmenkunta hevosta. Kun jäin yläasteelta kotia töihin, rupesimme laajentamaan toimintaa. Oli välillä melkein 30 hevosta treenissä. Vanhemmat halusivat auttaa minua, että sain ajaa kilpaa, hän muistelee.

Ensimmäinen huippuhevonen tuli ajettavaksi toiselta savolaiselta hevosenomistajalta, Timo Hulkkoselta. Hulkkosen Surprise Lordilla Nurmonen ajoi 19-vuotiaana ensimmäisen Suomen mestaruuden. Nuori kuski alkoi saada mukavasti nimeä.

– Se oli hyvä hevonen minulle, joka toi paljon näkyvyyttä.

Armeijan käytyään Nurmonen alkoi kiertää lainaohjastajana urakalla Itä- ja Pohjois-Suomen raviratoja. Vuonna 2014 tuli toinen Suomen mestaruus Surprise Lordilla ja startteja kertyi yli 900. Niissä Nurmonen ajoi 110 voittoa. Siitä lähtien sata voittoa on tullut joka vuosi, ja luku on toiminut hänelle mittarina siitä, että vuosi on ollut hyvä.

Tähän mennessä huippuvuosi on ollut 2017. Silloin hän ajoi Ossi-isänsä valmentaman Midnight Hourin St Michelin ja Ruotsissa Åby Stora Prisin voittoihin sekä Elitloppet-ajokillaan Next Directionilla neljävuotiaiden ikäluokkakisamenestykseen. Ossi Nurmonen palkittiin vuoden 2017 menestyksestä vuoden valmentajana.

– Ajaessa ei ole väliä kenen tallista hevonen on, mutta tunnepuolella isän hevonen on puoliksi oma, Iikka Nurmonen myöntää.

Hän odottaa loukkaantumisista toipuneen Midnight Hourin palaavan vielä radoille.

Iikka Nurmonen ja avopuoliso Jenni Tuokko tekevät töitä yhdessä. Kuva: Sami Kuusivirta

Katse kotiradan Kuninkuusraveissa

Maaningalta kotoisin oleva Nurmonen aloitti avopuolisonsa Jenni Tuokon kanssa oman valmennustoiminnan vajaat kaksi vuotta sitten. Samalla pari muutti Lahden seudulle. Ensin he vuokrasivat karsinoita Elina Laakkosen tallista Vääksystä ja tämän vuoden alkupuolella muuttivat Jokimaalle Juuso Holttiselta vuokraamiinsa tiloihin. Valmennettavia on kymmenen, eikä laajentaminen ole suunnitteilla.

– Ei, Nurmonen sanoo varmasti.

– Jos määrää lisää, pitäisi ottaa työntekijä, ja jos palkkaa ulkopuolisen työntekijän, kulut nousevat ja pitäisi taas ottaa monta hevosta lisää valmennukseen. Kymmenessä valmennettavassa on kahdelle tarpeeksi töitä, Nurmonen sanoo.

Myös valmentajana ura on alkanut hyvin. Viime vuoden voittoprosentti oli 17 ja alkuvuodelta 21. Viime vuonna valmennettava Starzinner tienasi radoilta 50 000 euroa. Nyt tilalla on nuoria, nousevia hevosia, ja voittoja tuppaa tulemaan. Onpahan tallissa myös yksi suomenhevonen, Poikolan Neito. Yhdeksänvuotiaalla tammalla haaveillaan osallistumisesta kotiradan Kuninkuusraveihin. Tiistaina se voitti Tampereella ajalla 25,8.

– Voittosumma on vasta vähän päälle 20 000 euroa, mutta se on hyvässä kunnossa. Jos se parantaisi kilometriaikaa vielä pari sekuntia, sillä voisi olla ihan realistinen mahdollisuus päästä Kuninkuusraveihin. Kovasti yritetään, mutta loppuuko aika kesken, Nurmonen pohtii.

Poikolan Neito on noteerattu myös Kuninkuusravirankingissa, yhdellä pisteellä mutta kuitenkin. Kuninkuusravit järjestetään Jokimaalla elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Suomessa syntyneiden pieni joukko

Sitä ennen haaveet kohdistuvat Elitloppetiin. Nurmonen oli jo viime vuonna lähellä päästä Elitloppetiin Midnight Hourin kanssa, mutta viimeinen startti ei onnistunut ja neuvottelut Elitloppet-paikasta päättyivät siihen. Tukholmassa Solvallan radalla ajettava kilpailu on ravimaailman arvostetuimpia kilpailuja ja maailman suurin ravihevosten sprinttikilpailu.

Suomalaisten osallistuminen Elitloppetiin on harvinaista herkkua ja Suomessa syntyneiden ravihevosten vielä harvinaisempaa. Nurmosen ajokki Next Direction on kolmas Suomessa syntynyt hevonen Elitloppetissa 2010-luvulla. Kaksi vuotta sitten karsinnoissa kilpaili Elian Web ja 2013 finaaliin asti pääsi Brad De Veluwe. Sitä ennen oli kymmenkunta vuotta ilman suomalaissyntyisiä Elitloppet-hevosia.

– Finaalin voittamisesta puhuminen on haaveilua, mutta toivotaan, että olisimme karsinnassa neljän sakissa ja pääsisimme finaaliin. Silloin voi jatkaa haaveilua, Nurmonen sanoo.

Sekä karsinnat että finaali ajetaan mailin matkalla sunnuntaina.

Karsintaan Next Direction sai lähtöradan neljä, joten lähtöpaikka ei ole menestyksen esteenä.

Next Direction on nyt kuusivuotias ruuna. Timo Hulkkosen valmennettavan nelivuotiskausi oli huippumenestys, mutta viime vuotta katkoi sairastelu. Nurmonen kertoo hevonen kehittyneen tänä vuonna suurin askelin.

– Sillä ei ollut harjoiteltu lähtönopeutta aiemmin ollenkaan. Vasta ennen kahta viimeistä starttia olen virittänyt sitä, koittanut päästä kovaa liikkeelle, ja se on ruvennutkin lähtemään tosi kovaa, Nurmonen kertoo.

Elitloppet pitää Iikka Nurmosen pois omalta tallilta vain lauantaiaamusta sunnuntai-iltaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Työnteko jatkuu suurkisojen jälkeenkin

Vaikka Nurmosella ei ole ollut vaikeuksia saada ajettavia hevosia, näkyi kotiseudulta pois muuttaminen hevosten määrässä. Hän ei enää lähde jokaisiin raveihin tutuille seuduille, eikä häntä osata ihan samalla tavalla sinne enää pyytääkään. Ennätysvuoden yli 900 startista määrä on vähentynyt parilla sadalla. Elitloppetin vaikutusta lainakuskin työmäärään on vaikea ennakoida.

– Joku voi ajatella, ettei ilkeä enää kysyä ajamaan tavallisempaa hevosta, kun on ajanut Elitloppetissa. Ainakin joskus tuntuu siltä, Nurmonen sanoo.

Kyllä ilkeää kysyä.

– Töitä tehdään samalla tavalla, oli sitten iso tai pieni lähtö. Aina koitan kehittää hevosta. Kaikki hevoset ponnistavat pienistä kilpailuista.

Kuka?

Iikka Nurmonen

Ravivalmentaja ja -ohjastaja.

Kotoisin Maaningasta, asuu Lahdessa.

Ajanut 5 408 starttia, joista 756 voittoa ja palkintorahaa yli 3 400 000 euroa. Kiertää paljon raveja lainaohjastajana.

Tällä kaudella 251 starttia, 41 voittoa.

Valmennustilastossa voittoprosentti viime vuonna 17 ja alkuvuodesta 21. Valmennettavilla startteja yhteensä 110, joista 21 voittoa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi