Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Kuninkuusraveissa liki 500 palkattua työntekijää - talkoohommia lähinnä rakentamisessa, purkamisessa ja parkkialueilla

Kuninkuusravien järjestelyt ovat aikataulussa, mutta paljon on tehtävää. Jokimaalle odotetaan elokuun alussa yli 50 000:ta katsojaa. Suur-Hollola-viikonloppuna puhutaan reilusta 10 000 katsojasta.

Suur-Hollola-ajot on Jokimaan perinteinen suurtapahtuma. Kesällä 2015 sen voitti Jokivarren Kunkku, joka voitti samana kesänä myös ravikuninkuuden. Kuva: Samuli Ikäheimo

Lahden Kuninkuusraveissa on rekrytoinnit auki. Kuninkuusravit hoidetaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vajaan 500 palkallisen työntekijän ja vähintään parinsadan vapaaehtoisen voimin. Järjestelyt ovat aikataulussa, mutta moni asia on vielä työn alla, kuten vapaaehtoisten tarkka määrä.

Talkootyön määrä Suomen suurimmassa ravitapahtumassa on joka tapauksessa jopa yllättävän pieni. Vapaaehtoisia tarvitaan tapahtuma-alueen rakentamiseen ja purkamiseen arvioilta 150–200 ihmistä. He kokoavat esimerkiksi 4 500 neliömetriä telttoja. Yli sata vapaaehtoista on jo löytynyt, eli vähintään muutama kymmenen puuttuu.

– Talkoohommia ei ole markkinoitu vielä kovin paljon. Olen käynyt puhumassa jonkin verran hevosseuroissa, ja meillä on internetissä ilmoittautumislomake, sanoo Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka.

Lisäksi vapaaehtoisten voimin hoidetaan etäpysäköintialueiden valvonta. Pysäköinti- ja caravan-alueilla tarvittavan väen määrää ei ole vielä lyöty lukkoon. Isohko luku sekin on, sillä viime vuonna Rovaniemen Kuninkuusraveissa oli 50 00 katsojaa, joten varmasti parkkialueillakin riitti säpinää. Tarkoituksena on, että urheiluseurat hoitaisivat etäalueet korvausta vastaan. Toisin sanoen vapaaehtoisten etsintä jäänee seuroille. Himangan mukaan liikennesuunnitelma parkkipaikkoineen, bussireitteineen ja opasteineen on työn alla tällä viikolla.

Haku ympäri Suomen

Lähes 500 työntekijän organisaatiosta töissä on tässä vaiheessa murto-osa. Moni aloittaa työrupeamansa heinäkuun puolivälissä ja loput vasta tapahtumaviikonloppuna.

Työntekijöitä haetaan ympäri Suomen erikoisosaamista vaativiin työtehtäviin kuten totomyyntiin, jotta yhtä viikonloppua varten ei tarvitse kouluttaa suurta määrää ihmisiä. Totomyyjiä on Lahden seudulla 30–40, mutta Kuninkuusraveissa heitä tarvitaan 140. Vielä on auki nelisenkymmentä paikkaa

– Kun joensuulainen totomyyjä tulee Lahteen, meidän ei tarvitse kuin huolehtia hänelle majoitus ja kuljetukset, osoittaa työpiste ja maksaa palkka, Himanka sanoo.

Totomyyjien lisäksi paljon työntekijöitä tarvitaan järjestyksenvalvontaan ja ravintolapuolelle. Tällä hetkellä haku on käynnissä.

– Suur-Hollolan aikaan pitäisi olla selvää, ketkä ovat ne 500 ihmistä, Himanka sanoo.

Liput eivät lopu

Lipunmyynti alkoi jo viime vuoden Kuninkuusraveissa. Kysyntää on paikoista, joita on rajallinen määrä, kuten iltajuhlan ravipasseista, vip-, ravintola- ja caravan-lipuista.

– Raviurheilussa on se ongelma, että kaikki tietävät, että tavallista ovilippua ei ole mitään hätää ostaa. Ne eivät lopu kesken, Himanka sanoo.

Onhan Jokimaallakin jokin suurin sallittu yleisömäärä?

– Sitä ei ole vielä määritelty. Kunhan lupaviranomaisten kanssa katsomo-osat piirtyvät paperiin, lukukin selviää, mutta sanoisin, että kyllä tänne ainakin 30 000 ihmistä mahtuu heittämällä, Himanka sanoo.

Lahdessa elätellään toiveita, että Rovaniemen Kuninkuusravien 50 000 katsojan luku ylittyisi. Perjantaille odotellaan 5 000:ta ihmistä, ja lauantaille ja sunnuntaille molemmille yli 25 000:ta ihmistä. Vertailun vuoksi, Suur-Hollola-viikonloppuna puhutaan reilusta 10 000 katsojasta.

– Yleisömäärään vaikuttaa erityisesti se, kuinka saamme liikkeelle niitä kävijöitä, jotka eivät normaalisti käy Kunkkareissa. Sellaista väkeä tulee perinteisesti kuninkuusravialueelta.

Kuninkuusravit ajetaan 2.–4. elokuuta Jokimaalla. Perinteiset Suur-Hollola-ajot osuvat tällä kertaa kesäkuun viimeiseen viikonloppuun 29.–30.6.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi