Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Ravivarsojen tunnistusjupakan selvittäminen jatkuu - tapahtumat keskittyivät Lahteen

Professori Tolvasen mukaan poliisin on tutkittava, rikkoivatko varsojen tunnistajat virkavelvollisuutta.

Ravihevoskasvatuksessa tuli viime vuonna ilmi 81 tapausta, joissa ulkomailla tunnistettu varsa merkittiin Suomessa syntyneeksi. Kuva: Beni Köhler

Viime vuoden alkupuolella Suomen ravipiireissä kuohui, kun ilmeni, että 81 ravivarsaa oli tunnistettu Suomen sijaan ulkomailla ja silti rekisteröity tunnistamispaikkakunnaksi suomalainen paikkakunta. Tänä vuonna asian käsittely on edennyt käräjille.

Suomessa syntyneen status edellyttää tunnistamista kotimaassa. Status nostaa hevosen arvoa, sillä Suomessa syntyneillä hevosilla on oikeus ilmoittautua isopalkintoisiin kasvattajalähtöihin.

Asian tultua ilmi Hippos päätyi antamaan 2 000 euron hevoskohtaisen sakon ulkomailla tunnistettujen hevosten kasvattajille maaliskuussa 2018. Lisäksi yhdeksältä Ranskassa etänä tunnistetulta varsalta poistettiin Suomessa syntyneen status.

Osa rangaistuista kasvattajista valitti Hippoksen päätöksestä oikeuteen. Jutun pääkäsittely alkaa 13. toukokuuta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Valmisteluistunnossa 3. huhtikuuta Hippos esitti väitteen tunnistusasiakirjojen väärentämisestä. Kuitenkaan Hippos tai Hippoksen toimintaa valvova Ruokavirasto eivät ole tehneet tutkintapyyntöä poliisille muiden ulkomailla tunnistettujen väärin merkityistä tunnistamispaikkakunnista, eli kaikkiaan 72 varsan tunnistamisista. Ruokaviraston mukaan olennaista jälkimmäisissä on, että Hippos on ryhtynyt toimenpiteisiin asian tultua ilmi.

Ruokavirasto teki tutkintapyynnön poliisille Ranskan etätunnistamisista, eli tapauksista joissa tunnistaja ei ollut fyysisesti nähnyt eikä tutkinut tunnistettavaa hevosta. Niissä on herännyt Ruokaviraston epäilys tunnistuksen oikeellisuudesta.

Varsojen tunnistaminen on viranomaistehtävä, jossa tunnistamisvastuu on delegoitu Suomen Hippoksen ja sen jäsenhevosjalostusliittojen kautta tunnistajiksi nimetyille.

Valtaosan eli 68 Hippoksen virheellisiksi väittämistä virheellisistä tunnistamisista on tehnyt Etelä-Suomen hevosjalostusliiton ex-toiminnanjohtaja Hannu Rantala. Etelä-Suomen hevosjalostusliiton toimisto on Lahdessa. Hippos on haastanut hänet todistajaksi käräjille. Hän ei ole syytteessä. Rantala ei halunnut kommentoida asiaa. Kolme muuta virheellisiksi väitettyjen tunnistusten tekijää ovat Hämeen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan hevosjalostusliitoista.

"Onko tapauksessa syytä epäillä rikosta?"

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen tuntee tunnistusjupakan käänteet. Hänen mielestään poliisin tulee tutkia tunnistajien toiminta, mikäli asiakirjoissa on annettu vääriä tietoja. On selvitettävä, ovatko tunnistajat antaneet väärän todistuksen viranomaiselle.

– Rikoslain 16 luvun kahdeksas pykälä käsittelee väärän todistuksen antamista viranomaiselle eli tässä tapauksessa Hippokselle.

Tolvanen pohtii myös, onko kyseessä virkarikos. Rikoslaissa käsitellään virkavelvollisuuden tahallista rikkomista. Rangaistavaa on julkista valtaa käytettäessä virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuuden rikkominen.

– Jos virkamies hankkiakseen itselle tai toiselle hyötyä rikkoo virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa käyttäessään julkista valtaa, kyse on rikoslain mukaisesta virka-aseman väärinkäytöstä.

Tolvasen mielestä poliisin pitäisi viran puolesta alkaa tutkia tunnistajien toimintaa virkavelvollisuuden rikkomisesta.

– Asia tulee tutkia yleisen edun nimissä. Poliisin esiselvityksen perusteella olisi sitten ratkaistava, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta.

Virkavelvollisuuden tuottamuksellista rikkominen voi olla kyseessä, jos huolimattomuudesta on jätetty noudattamatta säännöksiä tai määräyksiä.

Lisäksi kyseeseen voisi tulla rekisterimerkintärikos.

– Tämä pykälä soveltuu, jos väärä tieto aiheuttaa oikeudellisesti merkityksellisen virheen viranomaisen pitämään yleiseen rekisteriin. Ratkaisevaa on se, onko nyt puheena oleva rekisteri viranomaisen pitämä yleinen rekisteri.

Ylitarkastaja Sanna Varjuksen mukaan Ruokaviraston tutkintapyynnössä on poliisia pyydetty tutkimaan rekisteriasia. Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpään mukaan aiemmissa viranomaistulkinnoissa Hippoksen rekisteri ei ole vastannut viranomaisrekisteriä, mutta asia on viranomaisten ratkaistavissa.

Jarkko Nissinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi