Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Kuoleman porteilta takaisin radoille – päihittääkö Viktor Kärppä vielä isänsä Kuninkuusravi-menestyksessä?

Bokerin poika Viktor Kärppä herättää huomiota niin nimellään kuin tarinallaan. Niin isä kuin poika ovat olleet Hollolassa Esa Holopaisen valmennuksessa, jopa samaan aikaan.

Viktor Kärppä asuu tallissa muiden kanssa, kun taas Boker-isä viihtyi omassa rauhassaan. Kuva: Mirja Hussain

Viktor Kärppä lähtee Esa Holopainen kärryillään tasaista käyntiä pihapiiristä. Vierellä juoksee tallikoira Eppu komeasti haukkuen. Energinen kahdeksanvuotias suomenhevosori tarvitsee kaksi taluttajaa aamulla matkalla tarhaan ja on saanut Taru Holopaisen hikoilemaan raveissa valjaskatoksilla, mutta Eppua se ymmärtää. "

– Koira juoksee mukana, eikä Kärppä välitä, vaikka koira välillä melkein törmää sen jalkoihin, Taru Holopainen juttelee.

Kärppä on toki kiltti ori, joka tykkää siitä, kun sitä hoidetaan. Energiaa sillä vain piisaa niin paljon, että sitä eivät tallilla aja juuri muut kuin Esa Holopainen, joka kuvaileekin sitä passihevosekseen. Kärpällä ei ole samaa rauhallisuutta kuin isällään, Holopaisella pitkään Hollolassa olleella ja paljon saavuttaneella Bokerilla.

– Boker on älyttömän kiltti. Tässä on samaa, mutta ehkä tämä on vähän rajumpi, ei hankala kuitenkaan, Esa Holopainen sanoo Kärpästä.

Puoliso Taru Holopainen kuvailee Kärppää iloiseksi, kuten hevosen pitää ollakin.

Nykyisin siitoskäytössä kasvattajallaan Pekka Luukkosella oleva Boker oli Holopaiselle merkittävä hevonen.

– Ensimmäinen sellainen hevonen, joka oli täällä alusta lähtien ja nousi ykkössarjaan. Omistinkin siitä osan.

Kiltti se on, Esa Holopainen vakuuttaa Bokerin pojasta. Kuva: Mirja Hussain

Holopainen osti varsan näkemättä

Isä Boker olikin syy, että 1,5-vuotiaan suomenhevosen myynti-ilmoitus kiinnitti Esa Holopaisen huomion yli kuusi vuotta sitten.

– Tiesin, että se on ollut Luukkosen Pekalla laitumella. Kysyin, onko siinä jotain vikaa, ja Pekka sanoi, että se on hänen mielestään ihan nätti varsa. Ostin sen ihan näkemättä, Holopainen kertoo.

Boker oli tullut Holopaiselle valmennukseen 2-vuotiaana. Se oli näyttänyt jo aikaisin, että kykyjä riittää. Kärpän kohdalla oli toisin, vaikka se olikin hyvä ajolleopetettava.

– Se oli hirmu rauhallinen, ylilaiska, mutta tiesin, ettei suomenhevosesta voi sanoa varsana miten lämminverisestä voi. Siitä se innostui pikku hiljaa. Kolmevuotiaana huomasi, että siitä voi tulla jonkinlainen, mutta en uskonut, että siitä tulee näin hyvä.

Viktor Kärpällä pahoja vastoinkäymisiä

Nelivuotiaana Kärppä pärjäsi jo ikäluokkalähdöissä, ja sittemmin se on kehittynyt vuosi vuodelta – monista vaikeuksista huolimatta. Ennätys 21,9 on viime kesän St. Michel -viikonlopulta.

– Se oli neljä-viisivuotiaana vielä tasavauhtinen, jyräsi voimillaan. Tuntui, että pääseekö se ikinä kovaa. Sitten viime vuonna se alkoi yhtäkkiä mennä tosi kovaa.

Mikkelin raveista muutaman päivän päästä hevonen oli kuitenkin vähällä kuolla suolistotulehdukseen. Mitään merkkejä tulehdus ei näyttänyt etukäteen, ja syykin on jäänyt mysteeriksi.

– Lääkärit sanoivat, että siihen ovat hevoset yleensä kuolleet. Toipuminen vei melkein puoli vuotta, Esa Holopainen kertoo.

Kova lääkitys vei niin kunnon kuin lihakset, mutta lopulta hevonen kuntoutui ennalleen yllättävän nopeasti.

– Ehkä se oli niin hyvässä kunnossa silloin, että se kesti kovan sairauden ja palautui siitä nopeasti.

Puolitoista vuotta aiemmin Kärppä oli loukannut jalkansa todennäköisesti tarhassa intoillessaan. Polvesta löytyi luunsärö, jonka eläinlääkärit katsoivat parhaaksi antaa luutua itsekseen. Kun sitten valmentaja loukkasi jalkansa, tuli taukoa lopulta vuoden verran. Esa Holopaisen sairausloman ajaksi Kärppä meni Vehmersalmelle Tapani Hiltuselle. Siellä Kärppä osoitti, että tästä hevosesta on moneen. Luonnetta ei tosiaankaan sovi moittia.

– Se toimii kaikessa, laitat perään mitkä vehkeet vain. Tapani Hiltunen on vanha hevosmies. Hän ajeli Kärpällä reellä ja työkärryillä, Holopaiset kertovat.

Viktor Kärppä on saanut huomiota myös nimestään. Matti Rönkä on käynyt katsomassa dekkarihahmonsa mukaan nimettyä hevosta niin Hollolassa kotitallilla kuin raveissa.

Tuttu kolmikko lenkille lähdössä: tallikoira Eppu, suomenhevonen Viktor Kärppä ja valmentaja Esa Holopainen. Kuva: Mirja Hussain

Kärppää odotetaan niin Kunkkareihin kuin jalostukseen

Boker ja Kärppä olivat Holopaisilla vuosia samaan aikaan ja Boker oli silloin tallin isäntä, jota nuori Kärppä kunnioitti.

– Olimme kilpailumatkalla Norjassa useamman päivän poissa täältä. Kun Boker tuli kotona hevosautosta ulos, se karjui ja hirnui, ilmoitti, että se palasi kotiin. Ei se muuten koskaan tehnyt niin.

Boker saavutti urallaan paljon ja osallistui useisiin Kuninkuusraveihin, mutta paras menestys jäi niistä saavuttamatta. Useamman kerran ori sairasteli juuri Kuninkuusravien alla, ja itse asiassa sairastumisia välttääkseen Holopaiset tekivät Bokerille jopa oman yksilön sivummalle tallista. Erakkoluonteena se myös viihtyi siellä.

Ehkäpä Kuninkuusraveissa Kärppä vielä peittoaa isänsä suoritukset. Torstaina Kärppä arvostellaan Jalostuspäivillä Jokimaalla, koska Kuninkuusraveihin voivat osallistua vain kantakirjatut oriit ja tammat.

– Muut ovat puhuneet Kuninkuusraveista enemmän kuin minä. En tiedä, onko siitä vielä tänä vuonna siihen kisaan, mutta varmasti tulevina vuosina, jos kaikki menee hyvin, Holopainen toppuuttelee, vaikka koitos on tänä vuonna kotiradalla Jokimaalla.

Kärppä ei tule todennäköisesti siitoskäyttöön vielä tänä vuonna, vaikka sitäkin ovat useammat ehtineet kysellä Holopaiselta.

Bokeria on käytetty jalostukseen yllättävän vähän.

– Suomenhevosihmiset astuttavat sillä, joka pärjää sillä hetkellä parhaiten, Holopainen sanoo ja viittaa Costelloon ja Välähdykseen, tämän hetken menestyjiin niin radoilla kuin jalostuksessa.

Tähän mennessä Bokerilla on 42 jälkeläistä. Niiden joukossa on muuten Kärpän täysveli Beris. Holopainen kertoo, että vuonna 2017 syntynyt Beriksen osti viime syksyn huutokaupasta Antti Ojanperä. Se saanee siis hyvät lähtökohdat uralleen.

Hippoksen Jalostuspäivät Jokimaan raviradalla torstaina ja perjantaina. Jalostuspäivät järjestetään vuosittain samalla paikkakunnalla kuin Kuninkuusravit.

Ravurit

Isä ja poika

Boker

16-vuotias suomenhevosori.

Suku: isä Viesker, emänisä Patrik.

Oli Esa Holopaisen valmennuksessa koko uransa. Nykyisin siitoskäytössä.

Voittosumma 332 300 euroa. Ennätys 21,0a. Voitti mm. Suurmestaruuden, Talven Kylmäverikuninkuuden. Osallistui Kuninkuusraveihin viisi kertaa.

Viktor Kärppä

8-vuotias suomenhevosori.

Suku: isä Boker, emänisä Saran Salama.

Omistajat Esa ja Taru Holopainen ja Hannu Viika.

Valmentaja Esa Holopainen.

Juossut 49 starttia, joista 11 voittoa, 9 kakkossijaa ja 19 kolmossijaa. Voittosumma 94 085 euroa. Ennätys 21,9a.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi