Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Pelicansin raviliigavarsan osuuksista on myyty vasta alle puolet

Yli puolitoista vuotta on jo takana, ja kiekko-raviliigan varsoista vain yksi on myyty loppuun. 12 joukkuetta ja 1 000 osuutta per hevonen ovat yksinkertaisesti liikaa.

Valmentaja Juuso Holttinen kertoo Pelicansin raviliigavarsan Sylvin olevan kiltti hoidettaessa mutta ajettaessa temperamenttinen. Kovapäisyys saattaa luvata hyvää menestystä radoilta. Kuva: Sami Kuusivirta

Stonecapes Sylvielle etsitään vielä satoja omistajia. Sama tilanne kuin Lahdessa on suurimmassa osassa kiekko-raviliigakimppoja ympäri Suomen. Sylvi on Pelicansin raviliigavarsa, Jokimaalla asuva 3-vuotias tamma.

Kiekko-raviliigassa Suomen Hippos ja raviradat näyttävät haukanneen liian suuren palan. Kaksi aikaisempaa raviliigaa onnistuivat hyvin sekä kokonaisuudessaan että Lahdessa. Jokimaan liigahevoset myytiin nopeasti loppuun ja ensimmäisestä liigasta tuli jopa voitto.

Toisin on käymässä kolmannella kerralla. Jääkiekkoliigan kaikille 12 paikkakunnalle perustettiin kesällä 2017 omat raviliigakimpat. Samalla kasvoi sekä myytävien hevosten määrä että osuuksien määrä per hevonen.

– Myytävää on kokonaisuudessaan tosi paljon. Se on ihan varmasti yksi merkittävimmistä syistä raviliigan myyntilukuihin, myöntää Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen.

Kokonaisuutena tämä raviliiga on toki myynyt enemmän kuin edelliset, mutta raviratakohtaisesti ei. Sylvin tuhannesta osuudesta kaupaksi on mennyt vasta alle puolet. Yli 500 on siis myymättä.

Jos kaupankäynti ei piristy, vaarana on, että raviliiga tulee kalliiksi järjestäjilleen. Osuudet on myyty sadan euron kertamaksulla, eikä raviliigaomistajilta pyydetä enempää.

– Se (kokonaiskulut) jää radan ja Hippoksen kontolle. Jostain meidän täytyy kaivaa rahat valmennusmaksuihin, jos ei osuuksia ala menemään, sanoo Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka.

Myös Hippoksen Louhelainen vakuuttaa, että kaikkien paikkakuntien raviliigaprojektit viedään maaliin asti, eli vuoden 2020 loppuun. Aikaisemmat raviliigat oli mitoitettu hevosen kustannusten mukaan: 700–800 osuuden myynnillä katettiin noin 3,5 vuoden kulut, siis jopa 70–80 000 euroa.

Kiekkoväki ei innostunut

Ainoastaan yksi kimpoista on myyty loppuun: HIFK:n varsa Mascate Match. Se juoksi 2-vuotiaiden tammojen SE-ajan viime vuoden lopulla, mikä kiihdytti jo ennestään hyvää myyntiä. Louhelaisen mukaan myös valmentajalla on merkitystä. HIFK:n varsaa valmentaa lähinnä eläväksi legendaksi nimitettävä Pekka Korpi. Lahdessa valmentajana on menestystä toki saavuttanut mutta yhä nuoriin valmentajiin lukeutuva Juuso Holttinen.

Jääkiekkoliigaa johtavan Kärppien varsa on myös kysytty, samoin Ilveksen varsa. Paljon myymättä on jäljellä muun muassa Sportin ja HPK:n hevosista, mutta niihin heijastunee Louhelaisen mukaan se, että raviradat ovat eri paikkakunnilla kuin kiekkojoukkueet.

Yhteistyöllä jääkiekon liigajoukkueiden kanssa tavoiteltiin raviurheiluun uusia ihmisiä jääkiekon parista. Hippos tekee raviliigaosakkaiden taustoista tutkimuksen tämän vuoden aikana. Jokimaan Himangan tuntuma on, että ainakin Lahdessa osuuksia ovat ostaneet pääasiassa hevosihmiset. Toinen tavoite oli saada yhteistyöhön kaksi merkittävää, osittain eri vuoden aikoihin painottuvaa urheilulajia. Louhelainen sanoo, että yhteistyö toimii vaihtelevasti eri paikkakunnilla.

Jokimaan raveissa vieraili Pelicansin pelaajia raviliigan alussa, ja jonkinlaista yhteistyötä jatketaan yhä. Raviväki on esimerkiksi mukana lauantaina Pelicansin kotiottelun perhepäivässä.

– Yritämme saada kiekkoporukkaa kiinnostumaan raviliigasta, Himanka kertoo.

Jokimaalla toivotaan myynnin piristyvän, kun Sylvi tulee radoille. Myös Kuninkuusravit voivat nostattaa ravi-intoa.

Heikko myynti heijastuu Jokimaan raviliigavalmentajaan asti.

– Vaikka ei ole valmentajan homma markkinoida ja saada myytyä osuuksia, niin sen mukaan olen koittanut tehdä tätä, että ihmiset näkisivät hevosta, valmentaja Juuso Holttinen viittaa Sylvin syksyllä suorittamaan koelähtöön ja viime kesän Suur-Hollola-ajoissa juoksemaan opetuslähtöön.

Kilpailemaan hevonen ei kuitenkaan tule ennen kuin se on siihen valmis. Sylvi nähtäneen radoilla kesäkelien koittaessa.

Viimeinen raviliiga?

Raviliigan tulevaisuus lyödään lukkoon vasta tämän liigan päätyttyä ensi vuoden lopussa.

– Jonkinlaiselle uudelle, helppoon hevosenomistamiseen kytkeytyvälle tuotteelle on tarve ja kysyntä tulevaisuudessakin, mutta näen, että olisi aika kokeilla jotain uutta, Suvi Louhelainen sanoo.

Mikä?

Raviliiga

Raviliigassa houkutellaan ihmisiä tutustumaan raviurheiluun ja hevosen kimppaomistamiseen. Osuuden hevosesta saa 100 euron kertamaksulla. Ei muita maksuja.

Raviliigakimpat raviradoilla eri puolella Suomea ostavat 1-vuotiaan varsan ja pitävän sen 4-vuotiskauden loppuun.

Ensimmäinen raviliiga 2013–2016, 8 joukkuetta, 700 osuutta/hevonen.

Toinen raviliiga 2014–2017, 5 joukkuetta 800 osuutta/hevonen.

Kolmas raviliiga 2017–2020 jääkiekon liigaseurojen kanssa, 12 joukkuetta, 1 000 osuutta/hevonen.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi