Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Salibandyvalmentajasta tuli puolivahingossa palkittu ravivalmentaja – "Hevosta ei voi treenata niin paljon kuin ihmistä"

Timo Korvenheimon ensimmäinen 3-vuotisikäluokka osoitti valmentajan systeemin toimivuuden. Viime vuonna Korvenheimon hevoset juoksivat yli 288 000 euroa. Se oli tuplasti enemmän kuin edellisvuonna.

"Hevosten taso paperilla on parantunut, vaikkeivät ne papereilla juokse. Odotukset ovat suuret", Timo Korvenheimo miettii Solar Windin rattailla. Kuva: Mirja Hussain

Orimattilasta Heinämaan samoilta metsäteiltä tulevat niin ravikuningas Costello kuin viime vuoden komeetaksi valitun valmentaja Timo Korvenheimon hevoset. 35-vuotiaan Korvenheimon valmennettavat kaksinkertaistivat edellisvuoden ansiot, ja voittosummaksi kertyi viime vuonna yli 288 000 euroa. Alkuvuoden perusteella hyvä suunta jatkuu.

– Paras vuoden aloitus varmaan koskaan, ainakin siihen nähden, että on ajettu tosi vähän kilpaa, Korvenheimo sanoo.

Tallin nuoret hevoset odottavat pääosin kevättä. Lauantaina Ruotsissa Solvallan radalla starttaavat Korvenheimon tallista alkukauden 75- ja 64-voittajat Hazelhen Hermes, Cyrius d'Ariane ja Sahara Sandstorm, joka on toki vielä ikäluokkahevonen.

Työntekijät kasvun haasteena

Sattuma teki Korvenheimosta, silloisesta metallialan työntekijästä, raviurheilun ammattilaisen ja yrittäjän. Hämeenkoskelta kotoisin oleva Korvenheimo kiersi raveja toisen hämeenkoskelaisen, raviammattilaisen Jarmo Saarelan kyydissä kymmenkunta vuotta sitten.

– Siitä kipinä lähti, koko ajan pahenemaan tai paranemaan, miten sen nyt haluaa käsittää. Hevonen on niin hieno eläin. Ne ovat kaikki erilaisia. Hommassa on haasteita. Ikuinen projekti ja kehittyminen, sanailee pitkä mies rauhallisesti.

Vuonna 2011 löytyi Heinämaan kylästä talli, jossa asuu nykyisin kolmisenkymmentä hevosta. Yksi syy paikasta kiinnostumiselle oli hyvissä ajomaastoissa.

– Etsin pienempää paikkaa, jossa olisi ollut tilaa muutamalle hevoselle ja olisin pystynyt treenaamaan harrastemielessä. Ei sitten löytynyt. Tämä oli myynnissä. Harrastaminen lähti siitä puolivahingossa yllättävän nopeasti vähän totisemmaksi. Sattumusten summa, niin kuin monesti elämässä menee. Tuli ammatti samalla.

Viimeisen vuoden aikana Korvenheimo on laajentanut toimintaa niin Heinämaalla kuin vuokratiloihin Orimattilan Hevoskylään. Hevosmäärä on melkein tuplaantunut ja nyt valmennettavia on lähes 40. Yritys työllistää viisi työntekijää, ja lisää etsitään parhaillaan.

– Hyvien työntekijöiden löytäminen on haastavinta. Se rajoittaa eniten toiminnan kasvattamista.

Yrityksen kasvaminen on tarkoittanut myös paperitöiden määrän kasvua.

– Huomattavasti helpompaa oli olla palkkatöissä, ihan monin kerroin helpompaa. Yrittäjän rooli ei ole helppo Suomessa, mutta kun tästä tykkään, ei ota niin raskaasti sitä.

"Etsin pienempää paikkaa, jossa olisi ollut tilaa muutamalle hevoselle ja olisin pystynyt treenaamaan harrastemielessä. Ei sitten löytynyt. Tämä oli myynnissä", sanoo Timo Korvenheimo Heinämaalla 30 hevosen tallissaan. Kuva: Mirja Hussain

Talli täynnä nuoria hevosia

Ravivalmentajana Korvenheimo on aika pitkälti itseoppinut. Alkuopit tulivat tietysti Saarelalta, mutta sittemmin hän on kuulostellut ja lukenut tietoa. Jotain jäi käteen myös toimimisesta salibandyvalmentajana vielä muutama vuosi sitten.

– Tutustuin silloin ihmisten fysiikkatreenaamiseen. Ihmis- ja hevosurheilussa on paljon samaakin, pitää lihaksisto saada toimimaan ja kehittymään. Hevosilla on vaan isommat lihakset. Hevosta ei voi treenata niin paljon kuin ihmistä, koska palautuminen ottaa hevosella paljon enemmän aikaa.

Korvenheimolle on kehittynyt oma valmennussysteemi, joka sopii erityisesti nuorille hevosille.

– Ei tarvitse käydä radalla testailemassa hevosia. Sen perusteella miltä ne tuntuvat kotona, tiedän, milloin ne ovat kilpailukuntoisia. On koitettu hakea maksimaalista tehoa treeniin. Koko ajan pitää pikkuisen kehittyä, että pysyy hommassa mukana.

– Viime vuoden 3-vuotiaat olivat ensimmäinen ikäluokka, jota treenasimme alusta asti. Ennen niitä on ollut vanhempia hevosia, yksittäisiä varsoja, Korvenheimo kertoo.

Viime vuosi osoitti, että Korvenheimon valmennussysteemi myös toimii. Korvenheimon hevoset ottivat kaksois- ja kolmoisvoittoja 2- ja 3-vuotiaiden sarjoissa, muun muassa 2-vuotiaiden suurkilpailussa Hevosenomistajapokaalissa sekä 3-vuotiaiden Kymenlaakso-ajossa. Nykyisin valmennuksessa on siis erityisesti nuoria hevosia, joita tarjotaan jo jonoksi asti.

– Aikaisemmat hevoset on pitänyt itse etsiä ja hommata niille omistajat. Nyt on valmiiksi tarjottu hevosia enemmän. Homma on mennyt eteenpäin.

Tallista löytyy myös yhä enemmän yhä suvukkaampia hevosia.

– Viime kausi oli hirmuinen hyppäys ylöspäin, eikä kalusto ollut superluokkaa, hyviä hevosia toki, mutta kohtuullisella hinnalla ostettuja. Nyt ikäluokkalähtöihin on paljon enemmän hevosia kuin aikaisemmin. Ja hevosten taso paperilla on parantunut, vaikkeivät ne papereilla juokse. Odotukset ovat suuret.

Kotiin pyrkivästä varsasta kasvoi voittaja

Kymenlaakso-ajon voittaja Jolly Roy on hyvä työnäyte, varsasta asti opissa ollut alkavalla kaudella neljävuotias juoksija.

– Se oli alkuun monta kuukautta sellainen, että kun menimme kotoa kahden kilometrin päähän, se kääntyi aina ja toi kotiin, vaikka kuski yritti tehdä mitä. Kyllä se osasi juosta, mutta hevosella päänuppi ratkaisee paljon menestystä. Ei tuommoisesta tiedä, mitä tulee, haluaako se raviradaltakin äkkiä kotiin. Varsat voivat mutkitella ja pelästyä, mutta toista tällaista ei ole ollut. Tästä tuli tosi hyvä.

– Jolly Roy treenaa nyt älyttömän hyvin. Odotukset on kovat tälle vuodelle. Se on mennyt tauon aikana kovasti eteenpäin.

Jolly Royn päätähtäin on syksyllä ajettava 4-vuotiaiden suurpalkintoinen Derby.

Kuka?

Timo Korvenheimo

Ravivalmentaja Orimattilasta.

4- ja 7-vuotiaiden tytärten isä.

Kotoisin Hämeenkoskelta.

Pelasi salibandya juniorista miesten sarjoihin Kosken Dynamossa, sen jälkeen valmensi, viimeisimpänä edustusjoukkuetta. Nykyisin Dynamon edustusjoukkueen tukija.

Talli Heinämaalla ja vuokratilat Hevoskylässä. Valmennuksessa lähes 40 hevosta.

Palkittiin valtakunnallisessa ravigaalassa Vuoden 2018 komeettana.

Viime vuonna valmennettavien voittosumma 288 352 euroa, edellisvuonna 140 458.

Erikoistunut erityisesti nuorten hevosten valmentamiseen.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi